Hypertenze v dalším těhotenství

17.3.13 19:14

Hypertenze v dalším těhotenství

Ahoj, holky.

Máte někdo zkušenosti s tím, jak se zachovat, když bychom chtěli další dítě, ale první skončílo CŘ předčasně pro těžkou hypertenzi a preeklampsii? Vysoký tlak mi bohužel zůstal a nyní mi na očním mezi řečí doktorka zjistila šedý zákal a díky tlaku i nějaké „postižení“ zrakového nervu. Jinak mi nic neřekla. Mé interní doktorce se to nelíbí. Hlavně nápad s těhotenstvím, neboť ona má také jedno dítě a prý to stačí. A poprvé byla velmi vážná s tím, že mi snad ten první těžký porod nestačil?? Jsem zklamaná. Proto si na vlastní pěst chci nechat udělat vyšetření. Oční, gynekol., apod. Co myslíte??? Děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12743
17.3.13 19:16

@jesterka2010 určitě bych konzultovala s jiným doktorem a tu stávající bych možná vyměnila. takové poznámky od lékaře působí velmi neprofesionálně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4041
17.3.13 19:33

Poprvé jsem rodila s tlakem 220/120 a preeklampsií císařem, brala jsem Dopegyt, po porodu mi vysoký tlak zůstal a brala jsem na něj léky, pak jsem otěhotněla, celé těhotenství problémy s tlakem, také Dopegyt od začátku do konce, poslední měsíc v nemocnici kvůli tlaku a hrozící preeklampsii, porod opět císařem s tlakem 190/110 a tlak se po porodu upravil, ale stále chodím na kontroly a jsem zatím bez léků, určitě bych navštívila lékaře a vše s nima konzultovala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2789
17.3.13 19:38

Ahoj, tak me vysoky tlak zjistili v 18ti letech.Ve 20 jsem otehotnela a mela jsem nadale vysoky tlak-vsechno probihalo v poradku, az na to, ze prvni byl letni dite, tak jsem otikala a ukoncili mi po 2 vyvolani, kdy se nezdarilo SC v 38+5.Druhe tehotenstvi bylo mnohem lepsi, nez prvni-ten byl narozenen v zime, takze jsem nemela pupek pres leto, coz bylo super a ukoncili mi tehu v 37+4 opet SC, jelikoz jsem mela 220/150 tlak, ale jaksi nepochopili, ze to bylo z nervozity. Protoze, ja mam hruzu z mereni tlaku, ze si me nechaji v nemocnici.Muj gyndar a kardiolog uz me znaji.No,a ani v jednom pripade se nepotvrdila preeklampsie.No a ted jsem po treti tehotna asi 9tt-nahle a necekane :nevim: a brala jsem acei na tlak, ktere se nesmi. Katrdiolog me poslal na miniinterupci, gynekolog a genetik jsou jineho nazoru, takze pokracuji.tlak je doma v norme, u kardiologa jsem mela zase vysokej-ale ja to na sobe citim, jakmile mi zacinaji merit, tak se mi srdce rozbusi, polije me horko a tlak je 200/110 :think: :roll:.
Beru dopegyt 1-1-1 a concor 1/2 0 1/2 a vsechno v pohode.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4346
17.3.13 19:44

Já jsem taky rodila předčasně kvůli preeklampsii, po porodu mi vysoký tlak taky zůstal nebo spíše mi kolísal. Chtěli bysme druhátko, tak jsem zašla na konzultaci za svým gynekologem a obvoďákem. Vyžádla jsem si doporučenku na vyšetření na kardiu a testy na štítnou žlázu. Obvoďák mi bezproblému vyhověl. Měla jsem na 24 hodin holtra a od výsledku se můžeme odpíchnout. Gyndr mi řekl, že budu více hlídaná, ale at´ se miminka nevzdávám, že preeklampsie se vyskytuje více u prvorodiček a rozhodně druhé těhu nemusí být stejné. Názor a postoj Tvé lékařky by mě přinejmenším zaskočil. Nezmínila jsi se - bereš nějaké léky na tlak? Chodíš někam na kontroly?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17.3.13 20:02

Holky, děkuji :D Měla jsem smůlu už na gynekoložku, která nebrala v potaz, že je mi sedm měsíců zle, hubnu, bolí mě oči a hlava. To bylo vše normální. Pořád jen kroutila hlavou. Chápu, že jsou holky, co je někde píchne a jsou na umření, pže jsou přeci těhotné, ale já taková nejsem. Znaly jsme se x let a nevadil jí můj vysoký tlak apod. V nemocnici mi nic neřekli a interní dr mi dala Ramipril. Nejprve 2,5 - ale brala jsem půlku a nyní po 2 a půl letech mi dala Ramipril 5. Nic víc. Oceňovala jsem, že mě nechá být (byla jsem na tom psych. tak nějak divně), ale nyní mám pocit, že se na mě také v podstatě vykašlala.
Mám vysokou nadváhu, ale již jsem zhubla 10 kilo a pokračuji dál, ale trošku mě zlomila :(((
Také jsme se přestěhovali, takže tápu, kam k dobrému očaři, obvoďákovi a gynekoložce. Jsem na tohle bohužel úplně sama :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
338
17.3.13 21:01

Ahoj,

Na ramiprilu otehotnet nesmis!!! Je teratogenni - zpusobuje poskozeni plodu.
Pred tehotenstvim je nutne zmenit terapii.

Pet

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2789
17.3.13 21:58
@petit píše:
Ahoj,

Pet

Radsi si běž zmenit léky, ať nejsi ve stresu jako já. Otěhotněla jsem na prestariu neo-ACE inhibitory-což je stejný svinstvo. :pankac:.ale zatím naštěstí to vypadá všechno v pořádku, ale ještě nemáme vyhráno. Na sreening 1 trimestru jdu 16.4.,tak se vsechno uvidi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8451
17.3.13 22:10

@jesterka2010 Jsem na tom podobně. Nechala jsem se vyšetřit na kardiologii a hematologii. Je fakt, že moje obvodní a můj gynekolog se na další těhotenství moc nadšeně netváří, jiní doktoři mě od toho neodrazovali. Ale já to chci ještě jednou zkusit. Vím, že by se měl brát od začátku těhotenství anopyrin, někdo doporučuje i heparin. A v mém případě i budu muset brát i léky na zvýšený prolaktin až do desátého týdne, to byla možná chyba v prvním těhotenství, že jsem ho brala, jen dokud jsem neotěhotněla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
514
17.3.13 22:20

@jesterka2010 ahoj měla jsem to v těhotenství podobné jako ty jen mimi bylo donošené. Tlak mi zůstal, ale já mám supr internistku a ta mě v tom 2. těhotenství podporovala.Tlak jsem léčila od začátku a žádná preeklamsie se z něj nevyvinula. Musím teda říct, že jsem hnedle chodila do rizikovky ve fakultce a moje gynekoložka byla taky děsně super. Musím, ale ještě taky podotknout, že jseem hodně po prvním porodu zhubla. Třeba u prvního jsem měla i těhotenskou cukrovku a u druhého ne.
Asi bych se poohlédla po jiné lékařce internistce. Ono to s tím vysokým tlakem legrace není, ale myslím, že mi paní doktorka říkala, že preeklampsie se nejčastěji vyskytuje u prvorodiček a není 100% že u druhého těhotenství bude zas. Ikdyž, ten vysoký tlak zůstaně, tak je asi vyšší pravděpodobnost.
Moc ti držím palce, ať to druhé miminko klapne a je to bez problémů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.3.13 08:22
To je právě ono!! Já to vím, proto jsem jako strašně uvědomělá :D šla ve čtvrtek k té zmíňované internistce, aby mi napsala jiné léky dopředu, před otěhotněním a ona mi řekla tohle. Řekla toho tedy ještě víc, ale to bych se zase naštvala. Nikam mě poslat nechtěla (aby to nešlo na její triko)a narvala mi zase Ramipril. Bože :(
@petit píše:
Ahoj,

Pet
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.3.13 08:26
@melerovka
@melerovka píše:
@jesterka2010 ahoj měla jsem to v těhotenství podobné jako ty jen mimi bylo donošené. Tlak mi zůstal, ale já mám supr internistku a ta mě v tom 2. těhotenství podporovala.Tlak jsem léčila od začátku a žádná preeklamsie se z něj nevyvinula. Musím teda říct, že jsem hnedle chodila do rizikovky ve fakultce a moje gynekoložka byla taky děsně super. Musím, ale ještě taky podotknout, že jseem hodně po prvním porodu zhubla. Třeba u prvního jsem měla i těhotenskou cukrovku a u druhého ne.
Asi bych se poohlédla po jiné lékařce internistce. Ono to s tím vysokým tlakem legrace není, ale myslím, že mi paní doktorka říkala, že preeklampsie se nejčastěji vyskytuje u prvorodiček a není 100% že u druhého těhotenství bude zas. Ikdyž, ten vysoký tlak zůstaně, tak je asi vyšší pravděpodobnost.
Moc ti držím palce, ať to druhé miminko klapne a je to bez problémů.

Děkuji. Panebože, kde jsou takoví lékaři? :lol: V Praze šli všichni po penězích a v Bolce je to mizérie.
Můj porodník mi to nedoporučil a jeden gynekolog-porodník z Gennetu říkal, že bych měla na nějaká vyšetření. Ale vůbec netuším kam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2789
18.3.13 08:37
@jesterka2010 píše:
To je právě ono!! Já to vím, proto jsem jako strašně uvědomělá :D šla ve čtvrtek k té zmíňované internistce, aby mi napsala jiné léky dopředu, před otěhotněním a ona mi řekla tohle. Řekla toho tedy ještě víc, ale to bych se zase naštvala. Nikam mě poslat nechtěla (aby to nešlo na její triko)a narvala mi zase Ramipril. Bože :(

Co, ja vim, tak by vubec takove leky nemeli davat zenam, ktere by jeste chteli v budoucnu mit deti.Me treba to prestarium nacpali hned v 18,jak jsem skoncila v nemocnici, az potom, kdyz me propousteli, tak mi rekli, ze by se to pred otehotnenim melo vysadit, takze jsem si hned nechala napsat jine. A obe tehotenstvi byla planovana a teda vzdycky jsem se zase, jakmile jsem dokojila vratila k prestariu, jelikoz mi nejvice sedel.Ted pri tom tretim, se miminko neplanovalo, ale jelikoz nemuzu antiko a v dobe ovulace :zed: byl nechraneny styk a uz se stalo a pokud bude vsechno v poradku, tak si mimouse nechame.Ale ty nervy-zatim me genetik uklidnil, ze jsem na to prisla brzo a jeste se mimino nespojilo se mnou, to uz jsem leky nebrala, takze by to melo byt v pohode. Jinak, co jsem si cetla studie, kdyz se pri takovych lekach zjisti tehotenstvi, tak by se meli co nejdrive vymenit za jine-vhodne.Ze se nesmi brat v 2 a 3 trimestru a ze v podstate jsou stejne nebezpecne-jake koliv jine leky na tlak, i ty, co se v tehu muzou, ale ze je lepsi sse jim vyhnout. Takze tebou bych uz davno menila doktory, takovy pristup, jaky ma ta internistka neni normalni. :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
522
18.3.13 08:40

Když mi v 25 letech zjistili vysoký tlak, kardioložka mi zrovna předepsala Betaloc, který se může brát při případném těhotenství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
514
18.3.13 21:41

@jesterka2010 Ja jsem z Hradce Kralove. Mozna jsem mela kliku, ale ja si na nasi fakultku nemuzu stezovat.Ono kdyz najdes dobreho doktora, tak se ho clovek musi drzet zuby nechty.
Preju ti, at takove taky najdes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky