Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@aajulinka píše:
nečetla jsem celou diskuzi, jen mě zaujalo toto, jak víš, že vám hypotéku nikdo nedá?? jsme ve skoro stejné finanční situaci +- a bereme si hypotéku na 1.700 000,– samozřejmě budeme ručit barákem, ale to je jasné a splátka + služby na barák nám budou vycházet na +- 13000,– takže proč do toho nejít???
Omlouvám se za troufalou otázku - nenadále výdaje či výpadky příjmu máte vyřešeny? Od stolu vypadají plány a předsevzetí růžově, realita života je jiná.To by nebylo tolik exekucí, lidí na mizině v neřešitelné situaci, sebevražd.
@jullls píše:
Ručit budete barákem, který si ted kupujete?
ano, to se dělá běžně
@aajulinka píše:
ano, to se dělá běžně
Jojo, to je fájné, děkuji za příspěvek a u koho to vyřizujete? ![]()
@jullls píše:česká spořitelna, nemáte za co děkovat, jen jsem chtěla nasvítit taký druhou stránku.. jak píšou ostatní 12000,– dávat za nájem je nesmysl, ale do vlastního je to o něčem jiném..
Jojo, to je fájné, děkuji za příspěvek a u koho to vyřizujete?
@aajulinka píše: česká spořitelna, nemáte za co děkovat, jen jsem chtěla nasvítit taký druhou stránku.. jak píšou ostatní 12000,– dávat za nájem je nesmysl, ale do vlastního je to o něčem jiném..
Do vlastního to má smysl to souhlasím. U spořky i mám účet, tak to tam oběhnu a poptám se, moc díky!!
@Burj Chalifa píše:
Omlouvám se za troufalou otázku - nenadále výdaje či výpadky příjmu máte vyřešeny? Od stolu vypadají plány a předsevzetí růžově, realita života je jiná.To by nebylo tolik exekucí, lidí na mizině v neřešitelné situaci, sebevražd.
jistě, když se jde do něčeho tak velkého musí to být vyřešené, budeme si platit pojistku o neschopnosti splácet a máme větší finanční rezervu, kdyby se rozbila třeba pračka a podobně.. exekuce, sebevraždy a jiné.. ano i to se děje, ale v tomto státě se bohužel jinak než s dluhy a hypotékou žít nedá( když chce mít člověk něco svého)
@jullls píše:
Do vlastního to má smysl to souhlasím. U spořky i mám účet, tak to tam oběhnu a poptám se, moc díky!!
když tam máte účet bude to jednodušší, nevím jak to máte s mužským(partner, či manžel) ale ani to není překážka.. s chlapem nejsme svoji a i tak nám počítají oba platy, tedy jemu plat a mě rodičák a vychází to líp, než kdyby si hypoteku bral na sebe jen chlap.. říkali, že se myslí právě i na to, že nemusí být manžele
@aajulinka píše:
když tam máte účet bude to jednodušší, nevím jak to máte s mužským(partner, či manžel) ale ani to není překážka.. s chlapem nejsme svoji a i tak nám počítají oba platy, tedy jemu plat a mě rodičák a vychází to líp, než kdyby si hypoteku bral na sebe jen chlap.. říkali, že se myslí právě i na to, že nemusí být manžele
To je suprový ![]()
@jullls píše:
Ale pokud má přítel těch 5.000 dluhu co splácí exekučně, nedostanete žádnou hypotéku. Teď určitě ne a po splacení trvá snad 4 roky než ho vymažou z registru. Nehledě na to, že nikdo! ale fakt žádná banka už dnes nedá 100% hypotéku, musíte mít minimálně 20%-30% svých peněz…
Ahoj, pročetla jsem si téma a zaujalo mě totéž, jako @monika32 - pokud máte dluhy a takto nízké příjmy, nemyslím si, že o vás bude vůbec banka jakožto o klienta v rámci hypotéky stát. 100% hypotéky se téměř nedávají, pokud ano, tak klientům, kteří jsou na tom příjmově úplně jinak než vy a bývá tam také vyšší úrok, než u hypotéky standardní, která je cca kolem 70% hodnoty nemovitosti.
Btw překvapuje mě, s jakými příjmy o hypotéce vůbec uvažujete
.
Jo a hypotéka není jen hypotéka, je to placení elektřiny, tím pádem i možné doplatky, pojistka na barák, pojištění domu, životní pojistka k hypotéce a pokud bude kanalizace a voda městská, tak vodné a stočné a tam taktéž hrozí vysoké doplatky. Kde by jste na toto chtěli vzít? Hypotéka by neměla přesahovat ani polovinu příjmů a to hodně nadsazuji, ale vím, že to u spousty rodin tak je, ale jaký je to potom život… Hypotéka není bohužel záležitost 3-5 let.Chce to fakt dobře přemýšlet, neboť dítě půjde do školy a to není žádná levná záležitost… Aby jste nakonec neskončili opět v podnájmu v paneláku a jenom s dluhama, které nebude mít z čeho splácet.
Jako chápu sice touhu po domě, vlastním, ale chce to nejdřív splatit vše co máte a mít příjmy o dost vyšší ![]()
@monika32 píše:
Jo a hypotéka není jen hypotéka, je to placení elektřiny, tím pádem i možné doplatky, pojistka na barák, pojištění domu, životní pojistka k hypotéce a pokud bude kanalizace a voda městská, tak vodné a stočné a tam taktéž hrozí vysoké doplatky. Kde by jste na toto chtěli vzít? Hypotéka by neměla přesahovat ani polovinu příjmů a to hodně nadsazuji, ale vím, že to u spousty rodin tak je, ale jaký je to potom život… Hypotéka není bohužel záležitost 3-5 let.Chce to fakt dobře přemýšlet, neboť dítě půjde do školy a to není žádná levná záležitost… Aby jste nakonec neskončili opět v podnájmu v paneláku a jenom s dluhama, které nebude mít z čeho splácet.Jako chápu sice touhu po domě, vlastním, ale chce to nejdřív splatit vše co máte a mít příjmy o dost vyšší
přesně tak, navíc pokud budete kupovat starší baráček,tak musíš počítat i s opravami a tam ty částky taky nejsou zrovna malé.
Navíc pokud máte ještě nějaké nesplacené dluhy, tak vám hyxpotéku nikdo nedá a už vůbec ne tak vysokou s vašimi příjmy.
Fakt bych zkusila si měsíčně odkládat třeba těch 5tis někde na spořící účet a uvidíš jak to budete zvládat. aspoň byste do začátku něco našetřili, protože 100% hypotéku vám stejně nikdo nedá a až se vrátíš do práce tak na tom budete i finančně lépe. A hlavně zkusit co nejdříve splatit ten dluh co už máte.
A ona pojistka proti neschopnosti splácet - ono má případné plnění svá pravidla, takže my jsme ji s finančním poradcem vyhodnotili jako nevýhodnou a nemáme ji. Moc si tento produkt nemaluj
.
@Naima píše:
A ona pojistka proti neschopnosti splácet - ono má případné plnění svá pravidla, takže my jsme ji s finančním poradcem vyhodnotili jako nevýhodnou a nemáme ji. Moc si tento produkt nemaluj.
přeně jak říká Naima, z pravidla je to tak, že tě musí propustit a to ne na paragraf, ale dneska tě každej zaměstnavatel spíš odejít donutí, aby nemusel dávat odstupný, takže třeba na dohodu a na to ti už třeba pojištění neplatí
neříkám, že to nějaká pojišťvna nemá promakanější, ale podle mě se vyplatí jen to základní pojištění na smrt ![]()
Ručit budete barákem, který si ted kupujete?