Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
pro upřesnění, 100% hypotéka lze získat, ale jsou tam ty podmínky obtížnější (pokud je přítel v registru dlužníků, tak v žádném případě) a taky tam je vyšší úroková sazba, takže je lepší něco našetřit a pak žádat třeba o 80%hypotéku. Přeci jen se to bude platit hoooodně dlouho, tak ať je co nejvýhodnější…
No a za sebe, bydlíme v 2kk, dcera je taky s námi v ložnici a plánujeme do toho přivézt i druhé dítě (Hypotéku budeme brát cca za 2 roky, až budeme mít našetřeno). Radši se teď 3 roky budu mačkat v pidibytě, než si teĎ zbrkle brát vysokou hypotéku…
Když se chce, tak se poskládáte i v jedné místnosti. ![]()
@aajulinka píše:
jistě, když se jde do něčeho tak velkého musí to být vyřešené, budeme si platit pojistku o neschopnosti splácet a máme větší finanční rezervu, kdyby se rozbila třeba pračka a podobně.. exekuce, sebevraždy a jiné.. ano i to se děje, ale v tomto státě se bohužel jinak než s dluhy a hypotékou žít nedá( když chce mít člověk něco svého)
Obdivuju, do toho bych nešla
. Pokud by mi mělo zbýt 10 000 Kč na telefon, pojistky, net, jídlo, koníčky, auto, rezervy atd. pro 3 a více lidí.
Jen jsem chtěla podotknout, abyste si dobře prostudovali podmínky k pojištění neschopnosti splácet hypotéku. Často čtu, že málokdo pak ve finále splní podmínky, tak abyste zbytečně neplatili produkt, který ve finále bude na nic! ![]()
Hlavně si to pořádně propočítejte, protože to není jen platit hypotéku, ale musíte počítat i se zálohami na plyn, elektřinu, případně vodu,pokud tam nebude vlastní studna. A ty zálohy jsou mnohonásobně vyšší než v bytě. Navíc si to chce odkládat další peníze pro nějaké nenadálé výdaje nebo opravy a samozřejmě samotný provoz. Takže se z 10tis za hypotéku můžete klidně dostat na 20tis se vším všudy
A kde máte peníze na jídlo, oblečení,benzín, pro dítě školku,školu…
Ono je to krásná představa mít vlastní baráček se zahrádkou, ale na to člověk musí mít příjmy, protože ta hypotéka není na rok dva,ale min. na 25-30. ![]()
@Michaela23 píše:
Hlavně si to pořádně propočítejte, protože to není jen platit hypotéku, ale musíte počítat i se zálohami na plyn, elektřinu, případně vodu,pokud tam nebude vlastní studna. A ty zálohy jsou mnohonásobně vyšší než v bytě. Navíc si to chce odkládat další peníze pro nějaké nenadálé výdaje nebo opravy a samozřejmě samotný provoz. Takže se z 10tis za hypotéku můžete klidně dostat na 20tis se vším všudyA kde máte peníze na jídlo, oblečení,benzín, pro dítě školku,školu…
Ono je to krásná představa mít vlastní baráček se zahrádkou, ale na to člověk musí mít příjmy, protože ta hypotéka není na rok dva,ale min. na 25-30.
Prostě přestaň snít o domečku,je to zcela nereálné, se zápisem v registru a nízkými příjmy.Dej si poradit od těch, co už vědí, co hypotéka obnáší.Je to závazek na desítky let a život je velmi nevyzpytatelný.Mysli také na dítě, které bude mít své potřeby.Prostě si to naivně maluješ.Mimochodem, ve 2+1 se dá žít s jedním dítětem velmi obstojně, jen se trochu uskromnit.Nemůžete mít všechno a teď , když na to nemáte.
Zakladatelko jsme na tom příjmově naprosto stejně jako vy (jen já ještě pracuji tak mám o tisícovku víc než ty na rodičáku). Ale manžel tedy neplatí 5000 dluh. Hypotéku máme ale pouze na 6500/měsíčně + 2tis. elektřina, 400,– internet, 1200 ročně voda. Máme baráček na malé vesnici - dojíždíme do práce, manžel projede 2tis.a já 1500 někdy víc. Vycházíme dobře - 3tis. měsíčně jsme schopni dát stranou ALE není měsíc , aby se něco nepokazilo, jednou auto , pak je potřeba koupit něco domů, pak si ublíží pes a necháme 1000kč na veterině, tady jsou ptřeba boty pro oba , tady onemocním a potřebuju léky za několik set. Jsou to věci, které člověka ani nenapadnou při plánování. Vycházíme dobře a něco ušetříme ale neumím si to představit s výdajem 5 000/měs navíc. To by jsme byli na nule a vážně museli hoodně šetřit. Nemluvě o nenadálých okolnostech.. Takže bych řekla - bez přítelova dluhu hypotéku klidně ale s ním dost těžko ![]()
@Janik101 píše:
pro upřesnění, 100% hypotéka lze získat, ale jsou tam ty podmínky obtížnější (pokud je přítel v registru dlužníků, tak v žádném případě) a taky tam je vyšší úroková sazba, takže je lepší něco našetřit a pak žádat třeba o 80%hypotéku. Přeci jen se to bude platit hoooodně dlouho, tak ať je co nejvýhodnější…No a za sebe, bydlíme v 2kk, dcera je taky s námi v ložnici a plánujeme do toho přivézt i druhé dítě (Hypotéku budeme brát cca za 2 roky, až budeme mít našetřeno). Radši se teď 3 roky budu mačkat v pidibytě, než si teĎ zbrkle brát vysokou hypotéku…
Když se chce, tak se poskládáte i v jedné místnosti.
Která banka dá 100% hypotéku? Teď žádná, brácha si hypotéku bral na začátku roku, žádná nedá 100% ![]()
@monika32
my máme 100% hypotéku v Modré pyramidě, bylo to loni v srpnu, ale máme k tomu ještě ručitele a příjmy jsme měli kolem 35tis. ![]()
Co znamená 100% hypotéka ? Tzv, že hodnota nemovitosti je vyšší než kupní nebo že tržní je nějaká částka a já něco ám ze svých vlastních prostředků?
Každy mi to vysvětluje jinak … ![]()
Zrovna všechno ted zjištujeme a co vím tak dají 100% i banky ne jen spoření,ale je to za horších úrokových podmínek,s větším platem atd.Otázka je za kolik se dům prodává a jaká je jeho skutečná hodnota.Hodně majitelů domů si nadsazuje svoji nemovitost a pak se podle odhadu na hypotéku ani nedosáhne.
Stojí za zamyšlení:
http://jankralik.blog.idnes.cz/…ude-hur.html
Myslím, že ve své situaci bys měla na domek zapomenout, možná za pár let. Zkuste nejprve něco našetřit, alespoň si ověříte, kolik jste toho schopni dát stranou - dlouhodobě, ne jeden měsíc. Taky si uvědom, že když si pujčíš třeba 2 mil., nezaplatíš zpět zase jen 2 mil., ale mnohem, mnohem víc. První roky platíš téměř jen úroky, tzn. my po 6 letech (hypo 2 mil. na 30 let) máme splaceno 220 tis., na úrocích jsme ale zaplatili už cca 500 tis.(splátka se pohybovala vždy mezi 9 až 13 tis., dle úrokové sazby, fixaci jsme měli vždy na rok nebo 2), postupem let se to bude snižovat, na konci už budeme platit převážně jen jistinu nikoli úroky. Tohle ke dost důležité, kdyby jsme totiž splácet přestali a došlo by na nejhorší, tedy byt by šel do exekuce, dlužíme bance stále těch necelých 1,8 mil., i když reálně už jsme zaplatili přes 700 tis.. Byt by se prodal a my bychom v lepším případě zůstaly na nule, v horším s dluhem (podle toho, za kolik by se prodal). Když si tohle člověk uvědomí, tak už se mu ta hypo nezdá jako tak úžasnej nápad. Máme příjmy násobně vyšší než vy a stejně se bojím - nemoc, ztráta práce, nenadálé vysoké náklady… Buď ráda, že splácíte těch přítelových 5 tis., máte kde bydlet, co jíst, zvaž svou situaci a za pár let, až budeš pracovat, přítelův dluh bude třeba splacen, tak to můžete nov uvážit.
Chtěla bych se zeptat kdo má zkušenosti-jak to je po fixaci u klasické banky.Jsme ted u stavebního spoř. u Lišky a chceme přefinancovat,ale trochu se bojíme brát si to přímo u banky kvůli fixacím.Zase mají lepší úroky,ale co když to bude pak horší po fixaci.Liška má zase jiné výhody-jako kdykoliv mimořádně vložit atd.to banky mají jen při konci fixace a pak zase čekat několik roků.Tak nevíme jestli by to bylo výhodnější.Omlouvám se zakladatelce že sem vkládám svůj dotaz-díky za odpovědi a zkušenosti.
@Edita27 - My jsme si brali překlenovák od Lišky loni. Hypotéku jsme nechtěli právě kvůli tý fixaci. Takhle vím, kolik budu celých 15 let splácet, ale u hypotéky bych se celých pět let klepala, kolik mi tam zase naúčtujou. A jelikož loni byly úroky docela nízko, řekla bych, že níž už nepůjdou, spíš se to bude ještě zvedat.
Jinak buďte rádi za ty úroky co máte, my máme hypotéku na barák od roku 1997 a tam byly úroky 14,8 %.
Fakt mazec. Pak se nám to snížilo asi na 6,4 a teď na 5,6. Ale zas na druhou stranu, barák stál v tý době 800 tis., za skoro tu samou cenu jsme loni kupovali byt v paneláku.
Dneska má ten barák samozřejmě cenu několikanásobně větší. A hypotéka na něj bude za tři měsíce splacená. ![]()
Ahoj, jen jsem si pročetla tuto diskusi a musím odpovědět…
Nemůžu než neříct, že pak se lidi diví když na ně přijdou exekuce....., nemyslím to zle, ale opravdu tohle je o průser..
My taky s přítelem si budeme brát hypotéku, ale máme dost naspořeno, příjem oba 30tisíc čistého (nemáme děti, žádné dluhy,půjčky atd…) a to přítel teď bude nastupovat do práce, kde bude mít ještě víc, takže se nám to o 10 tis zvýší… A máme strach z půjčky … A to ještě za námi stojí jeho otec, který nám na to chtěl původně dát, ale přítel nechce, takže i kdyby náhodou něco bylo, máme kam jít … A i takto jsem s toho celá hotová a nesvá, nemám ráda půjčky a pod…
Chtěla jsem tím jen říct, že ona to opravdu není sranda…Ráda bych předešla nějakým problémům…
Zamyslete se opravdu nadtím, protože potom opravdu by to bylo o průser…
Pěkný den.