Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ahoj,
vím, že se tady hypotéka řeší horem dolem, ale přímo toto téma jsem tu nenašla. Chci se zeptat na Váš názor, případně zkušenosti. Určitě jsou mezi Vámi i takoví, kteří financím rozumí ![]()
S manželem stavíme dům a máme schválenou hypotéku až do výše 4 milionů. Nicméně ten dům jsme schopni dostavět do celkové ceny 3,2-3,4 milionů. Co nám teď vrtá hlavou je, zda si těch zbylých 600 tis- 800tis nechat prostě jako rezervu (a mít tím pádem splátku 14-15 tisíc, nebo prostě ty peníze vrátit a zůstat jen s malou rezervou co máme (cca 100 tisíc) a mít splátku 12-13 tis. Nedělám si iluze, že bude všechno vždy tak pohádkové a budeme mít oba stabilní práci, takže asi by bylo lepší si tu rezervu nebo aspoň větší část nechat, že? Mám v plánu si k tomu ještě tak 4-5 tis. měsíčně spořit.. Počítala jsem jaké budou cca výdaje na dům atd. a tato částka by nám měla měsíčně v pohodě zůstat (za ideálních podmínek ![]()
Díky moc!
Nedávno tady byla právě takováto diskuze a všichni zde psali, že rozpočet presvihli. Takže aby ta „rezerva“ ještě nepadla na ten domeček.
Hele, nechala bych jako rezervu, pokud pro vás vyšší splátky nejsou problém.. Ale spíš se to prostavi.. U nás padlo nad rámec rozpočtu přes 700 tis
Já teda nevím co máte za hypotéku, ale peníze z hypotéky se musí proinvestovat do stavby nelze si jen tak nechat. A co se neproinvestuje o to se hypotéka sníží, alespoň tak to máme my u hypotéky.
Příspěvek upraven 30.11.20 v 11:34
@karmen1 píše:
Já teda nevím co máte za hypotéku, ale peníze z hypotéky se musí proinvestovat do stavby nelze si jen tak nechat. A co se neproinvestuje o to se hypotéka sníží, alespoň tak to máme my u hypotéky.Příspěvek upraven 30.11.20 v 11:34
Pokud nedokládáš faktury, ale máš to jen na dohled znalce, tak si můžeš nechat vše, co proti rozpočtu ušetříš. Nicméně ušetření proti rozpočtu je spíše z oblasti scifi ![]()
@martina.se píše:
Hele, nechala bych jako rezervu, pokud pro vás vyšší splátky nejsou problém.. Ale spíš se to prostavi.. U nás padlo nad rámec rozpočtu přes 700 tis
Díky
Také se spíš přikláním k té rezervě, bude se klidněji spát ![]()
No dům bude do 2 měsíců hotový a máme to tak nějak spočítané, 700 tisíc určitě nepřešvihnem, max třeba 150 tisíc. Stavíme částečně svépomocí a subdodavatelsky, sháníme si veškerý materiál samy atd., někde to jde i bez faktur atd. Takže jsme celkem ušetřili.
@karmen1 já mám takovou, kde nemusím dokládat nic, jen fotky po rekonstrukci.. Peníze mám na účtu a zatím jsem do nich nesahla
a bance jsem poslala fotky a dle znalce odpovídá, takže pohoda
ale je fakt, že já to mám na koupi a rekonstrukci. Koupi hodnotil znalec posudkem a rekonstrukce je na mě.. A fakt jen fotky.. Žádné účtenky nic.. Moře věci totiž děláme sami, na tom se hodně ušetří
Příspěvek upraven 30.11.20 v 11:39
@j.a.n.i1 píše:
Pokud nedokládáš faktury, ale máš to jen na dohled znalce, tak si můžeš nechat vše, co proti rozpočtu ušetříš. Nicméně ušetření proti rozpočtu je spíše z oblasti scifi
Tak jsme asi sci-fi (anebo jen šikovní
) nám se to podařilo. ![]()
@j.a.n.i1 tak to mi máme právě na faktury. Nám schválili více než potřebujeme, a čím míň proinvestujeme tím lepe.
@martina.se píše:
@karmen1 já mám takovou, kde nemusím dokládat nic, jen fotky po rekonstrukci.. Peníze mám na účtu a zatím jsem do nich nesahlaa bance jsem poslala fotky a dle znalce odpovídá, takže pohoda
Nám chodí akorát odhadce odhadovat tu prostavěnost
a žádné faktury nedokládáme.
@Kóča1992 píše:
DíkyTaké se spíš přikláním k té rezervě, bude se klidněji spát
No dům bude do 2 měsíců hotový a máme to tak nějak spočítané, 700 tisíc určitě nepřešvihnem, max třeba 150 tisíc. Stavíme částečně svépomocí a subdodavatelsky, sháníme si veškerý materiál samy atd., někde to jde i bez faktur atd. Takže jsme celkem ušetřili.
Jo, to my máme taky.. Ale ano, u nás starý dům, tam je to asi horší, vždy se neoc objeví.. Děláme moře věci sami.. Mě zatím celá hypo leží na účtu jako rezerva, pac mě nebolí to splácet.. Jedu z nasporene rezervy ![]()
@Kóča1992 nechala bych. Pokud by vám peníze překážely, můžete je vrátit při konci fixace. Tím se vám taky mohou snížit splátky nebo doba splácení. Alespoň uvidíte, jak zvládáte vše kolem bez strachů co přijde.
@martina.se píše:
Jo, to my máme taky.. Ale ano, u nás starý dům, tam je to asi horší, vždy se neoc objeví.. Děláme moře věci sami.. Mě zatím celá hypo leží na účtu jako rezerva, pac mě nebolí to splácet.. Jedu z nasporene rezervy
Tak to Vám závidím tu naspořenou rezervu
To my zas takovou nemáme. Takže z hypotéky to celkem lítá
posledních pár dní právě nemůžu moc spát a říkám si, co když nebudeme schopni v budoucnu splácet? No asi ta rezerva bude fakt lepší než to vracet, přeci jen peníze z hypotéky jsou nejlevnější peníze, lepší než si pak někde půjčovat ![]()
@aleaa Děkuji moc
Asi to bude nejlepší řešení. Přesně to si říkám, že třeba něco k tomu ještě naspoříme a budeme to tam třeba za 10 let moct mrsknout a smáznout kus dluhu