Hypotéka x nájem?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9034
22.8.22 14:16
@Aglája75 píše:
Už to stagnuje i byty v Praze na velmi dobrém sídlišti malinko klesly…žádný zázrak, ale 3+168m2 bylo k 7 miliónům a teď jsem viděla i 4,9 -6,2.

Já teda hodně dlouho neviděla pod 5 a půl :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5757
22.8.22 14:30
@Serpentini píše:
Já teda hodně dlouho neviděla pod 5 a půl :?

Tak to byla asi situace, kdy opravdu hodně potřebovali peníze, ale i tak jsou 5,9-6,3 a ještě před 3 měsícema to vše bylo k 7 i přes. Neříkám, že to nějak extra kleslo, ale přijde mi, že pokles tam já…Naše 4+1 je také za 8,9 abylo i za 10,5:-). V roce 2015 jsme koupili za 4 a rok před tím kupovala známá za 3,1. Ceny jsou to šílené za byty v panelák (sice krásné sídliště, na metru, všechno blízko, zeleň…)Takže já bych také do nájmu nešla, to mi pijde jako házení peněz z okna, ale jde o situaci dnešních hypoték a toho jaké kdo má úspory výdělky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31278
22.8.22 14:31

Já si to nechala utéct před dvaceti lety, kdybych tehdy nebyla hloupá, koupila sem si malý byt a dneska by byl zaplacený. To mělo nějaký smysl.

Dneska je u nás 2+1 byt za tři miliony (edit: tak už za třiapůl) před rekonstrukcí, a ani tak bych na něj jako samoživitelka s dítětem nedosáhla - a to jsem bez dluhů a se slušnou výplatou.
To radši budu bydlet v 1+1, do budoucích pár let uvažuju o 2+1 kvůli synovi, ale ten zase za pár let zmizí na školu nebo se osamostatní, a pak už by zase bylo 2+1 zbytečně velký.
Mamka má barák, že tam bysme mohli bydlet čtyři rodiny, takže výhled na důchod v klidu, takže já radši budu po nájemních bydleních dle aktuální potřeby a velikosti rodiny, a na starý kolena barák (který dle potřeby buď prodám nebo se tam nastěhuju).
Pro mě je to výrazně pohodlnější a klidnější, než honit hypo, co nedostanu, když už ji dostanu, tak to bude na dřeň a stačí delší nemoc a bude problém. Každej druhej tu chce „vlastní domeček“, a pak pláčou nad účtem za elektriku :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1326
22.8.22 14:31

@Kelsey blanensko.sleduji tu trh od doby, co tu bydlím, a už neplatí, že byt je fuč během pár dnů. Baráky se drží v nabídce měsíce. jo jsou výjimky, když to je menší dům ve městě do 4 mio.na Chelčického v blansku je už rok barák za 7 mio, nedávno zmizela z nabídky barák v srdci Blanska za 5 mio, co tam byl půl roku. v Adamově parcela za 4 mio i se schváleným stavebním povolením, která začínala prva na částce 5,190 tis v zime. jinak minulý rok v nabídce touto dobou kolem 120 domu, drželo se to +- do jara kolem tohoto čísla, i roky před. a nyní už je v nabídce víc cca 160, data z Sreality.kdyz sledujete svoji lokalitu, tak to vidíte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5757
22.8.22 14:37

@Mar__tanka1983 jojo taky jsem mohla v roce 2004 koupit družstevní 3+1 za 1,2 (i v té době docela fajn cena) a teď má cenu 6-7…ale tenkrát by naši museli ručit svým barákem a tak jsme to nechali být…:-( plat mi šel mnohonásobně nahoru za 5-6 nejpozději bych to měla splacené…:-(. Dneska už to tak výhodné není, ale lepší za své peníze něco mít než je dávat někomu jinému.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9034
22.8.22 15:04

@Aglája75 Mně třeba přijde hloupé říkat „já bych do nájmu nešla“. Dost často to křičí na všechny strany jeden známý, kterému rodiče dali dva byty a garáž. Každému ale rodiče nemovitosti nebo peníze nedají a někdo ani nemá možnost bydlet u nich do třiceti, takže třeba od dvaceti let platí předražený nájem a nemá při něm šanci uspořit víc než milión, aby si mohl při dnešních cenách vzít hypotéku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5757
22.8.22 15:12
@Serpentini píše:
@Aglája75 Mně třeba přijde hloupé říkat „já bych do nájmu nešla“. Dost často to křičí na všechny strany jeden známý, kterému rodiče dali dva byty a garáž. Každému ale rodiče nemovitosti nebo peníze nedají a někdo ani nemá možnost bydlet u nich do třiceti, takže třeba od dvaceti let platí předražený nájem a nemá při něm šanci uspořit víc než milión, aby si mohl při dnešních cenách vzít hypotéku.

Tak jasně, také jsem psala, že jde o situaci a možnosti…pro mě doposud by nájem byl horší jak hypotéka, ale s tím jaké jsou teď podmínky ceny bydlení je to naopak pro mnoho lidí nemožné.
Stejně tak se mi líbí komentáře lidí různě na netu, že oni žijí bez dluhů a jak se o sebe umí postarat…a přesně jak píšeš, podle mě jsou to tací, co dostali od rodičů, tací, kterým rodiče v 90. letech koupili ten panelákový byt za 200 tisíc a oni za 2 mega prodali a postavili si barák a to nemluvím o lidech, kteří díky rodičům komunistům s privatizovali a byli i ukorýtek a stase z nich " úspěšní" podnikatelé, co platím max polovinu daní co by měli…Já se mám dobře i když jsem sama s dětma a nic jsme nikde nedostala a ani stát nijak neždímala o žádné dávky, jen ho dotuji odvody…ale vše v životě je i trochu o náhodě, štěstí a nemůže být každý manžer, podnikatel…dělat v dobře placeném oboru…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1064
22.8.22 16:00

My máme taky hypo (r. 2019) a já jsem ji tehdy nechtěla, protože mi nepřišel do budoucna ten byt úplně ok. Ale šli jsme do toho a jsem ráda. Nemyslím si, že je vlastní bydlení pro každého. Nevadilo by mi, kdybych byla v nájmu. Tady v ČR je furt potřeba něco vlastnit..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2351
24.8.22 01:46

Rozhodnutí byt na dluh x nájem není jednoznačné. Rozhodující je stav domu a hospodaření SVJ. Pokud je součet úroků a příspěvků do FO srovnatelný s nájmem, tak je byt na hypotéku nevýhodný. V podstatě by to byla nelikvidní investice se spekulací na nárůst ceny nemovitosti, který je nejistý a nijak neovlivnitelný. Byt není na rozdíl od domku plnohodnotná nemovitost, protože o všem rozhoduje SVJ, což zpravidla představuje hospodaření blížící se tureckému.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný