Hypotéka x nájem?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
22.8.22 10:00

Hypotéka x nájem?

Ahoj!
Bavil jsem se se známou, která se stěhuje - překvapilo mě, že do dlouhodobého pronájmu (horizont více let, je těhotná). Překvapilo mě to, že nezainvestovala peníze do koupi. Že prý hypotéka je závazek a musí se platit, kdežto, když nebudou peníze, tak z nájmu odejde a půjde k rodičům.
Já osobně hypotéku mám a jen za 4 roky stoupla hodnota nemovitosti o 1 200 000 cca. Nehledě na to, že po loňském refinancu (přepis z důvodu rozchodu) na 5 let mám ještě 4 roky klidného spaní, že mi nikdo drasticky nezvedne nájem. Proto bych ocenila názor více lidí, jak jsem psala, překvapilo mě to a třeba se dozvím něco nového. Protože osobně si myslím, že nechat třeba 600 000 na sporicim účtě v dnešní době a čekat třeba 3 roky, tak je to jako ty peníze pálit. A tohle je druhá otázka. Kam dnes investovat (v této, nebo podobné situaci)?
Hezký den :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Ou
24138
22.8.22 10:04

No tak jako pokud sis brala hypotéku před 4 lety a ještě si chytla dobré refinancování, tak je to zatraceně odlišná situace než teď.

A 600 000 ti teď na základ hypotéky bude stačit možná někde ve vsi za Karvinou.

Je skvělé, že tobě se podařilo to co si chtěla za podmínek, které ti vyhovují. Bohužel lidi co by to samé chtěli dělat teď, tak mají úplně jiné podmínky.

A teda samoté ženské na rodičáku nikdo teď hypotéku nedá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
651
22.8.22 10:06

Samozrejme, ze v dnesni dobe je nejlepsi mit, nejlepe jiz nejaky ten rok, hypoteku. Ale musis pocitat i s tim, ze spousta lidi na ni i pri lehce nadprumernych vydelcich ve vetsich mestech proste nema sanci dosahnout. Takze otazka hypoteka versus najem je pro ne vicemene jen akademickou debatou. Mobilitu ocenuji predevsim mladi lide, ostatni by vetsinou hypoteku za rozumnych podminek a s rozumnou cenou bytu uvitali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
22.8.22 10:08
@Anonymní píše:
Ahoj!
Bavil jsem se se známou, která se stěhuje - překvapilo mě, že do dlouhodobého pronájmu (horizont více let, je těhotná). Překvapilo mě to, že nezainvestovala peníze do koupi. Že prý hypotéka je závazek a musí se platit, kdežto, když nebudou peníze, tak z nájmu odejde a půjde k rodičům.
Já osobně hypotéku mám a jen za 4 roky stoupla hodnota nemovitosti o 1 200 000 cca. Nehledě na to, že po loňském refinancu (přepis z důvodu rozchodu) na 5 let mám ještě 4 roky klidného spaní, že mi nikdo drasticky nezvedne nájem. Proto bych ocenila názor více lidí, jak jsem psala, překvapilo mě to a třeba se dozvím něco nového. Protože osobně si myslím, že nechat třeba 600 000 na sporicim účtě v dnešní době a čekat třeba 3 roky, tak je to jako ty peníze pálit. A tohle je druhá otázka. Kam dnes investovat (v této, nebo podobné situaci)?
Hezký den :kytka:

V dnešní době málokdo dosáhne na hypotéku, takže dlouhodobý nájem je řešením :think: je to každého věc. Ne každý má prostě na to, aby platil hypo plus všechny poplatky kolem. Kornza byt, kde odpadne jen směšná částka samotného nájmu, ale zůstane zbytek. V bytě jsem platila nájem s poplatky 9 tis. Hypotéka brana 2014 na byt (800 tis) byla tehdy 6 tis. Ale spolu s fondem oprav a všemi dalšími jsem byla na 13 tis. Aktuálně jen ta hypo - zůstal tam a platí ji ex, vyjde na 9 tis.. a poplatky k tomu. Takže prostě člověk raději zvolí nájem, kor pokud je na to sám :think: i když hodnota bytu stoupla na 2 mega.. to ale není moc směrodatné

Příspěvek upraven 22.08.22 v 10:08

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.8.22 10:08
@Ou píše:
No tak jako pokud sis brala hypotéku před 4 lety a ještě si chytla dobré refinancování, tak je to zatraceně odlišná situace než teď.

A 600 000 ti teď na základ hypotéky bude stačit možná někde ve vsi za Karvinou.

Je skvělé, že tobě se podařilo to co si chtěla za podmínek, které ti vyhovují. Bohužel lidi co by to samé chtěli dělat teď, tak mají úplně jiné podmínky.

A teda samoté ženské na rodičáku nikdo teď hypotéku nedá.

Jasné. To beru. Ale myšleno tak, že v horizontu 3 let ty ceny opět stoupnou. A v téhle době i s dražší hypo je lepší si platit do svého a ukrajovat dluh, ne? Třeba u nás jsou nájmy vyšší než hypotéky.
Jsem se špatně vyjádřila, přítele má.

• Citovat
  • Upravit
20839
22.8.22 10:11
@Anonymní píše:
Jasné. To beru. Ale myšleno tak, že v horizontu 3 let ty ceny opět stoupnou. A v téhle době i s dražší hypo je lepší si platit do svého a ukrajovat dluh, ne? Třeba u nás jsou nájmy vyšší než hypotéky.
Jsem se špatně vyjádřila, přítele má.

Ale co když není co koupit? Jako Brno a okolí je jen pro vysoko příjmové. S průměrnou mzdou, i se dvěma, se moc nechytas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.8.22 10:13

No a jaká je prognóza do budoucna? Díky moc. Poslední roky to šlo úplně kolem mě.

• Citovat
  • Upravit
53190
22.8.22 10:13

A kamarádka je bez partnera? Já myslím, že na hypo jednoduše nemá, ale nechtěla ti to takhle na plnou hubu říct. Ony se ty podmínky od dob, kdy sis brala hypo ty nebo já, fakt hodně změnily, a málokdo z mladých lidí může jentak vysolit 20% základ, k tomu ještě nějakou daň z převodu, a ještě si nechat rezervu. A k tomu platit z rodičáku třeba 15k měsíčně. Dlouhodobý stabilní podnájem podle mě není nic, za co by se dnes měl někdo stydět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21129
22.8.22 10:15
@Anonymní píše:
No a jaká je prognóza do budoucna? Díky moc. Poslední roky to šlo úplně kolem mě.

Prognoza do budoucna je takova, ze nemame dostatek bytu pro mladou generaci. A uz dlouho to vime

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.8.22 10:15
@unuděná píše:
A kamarádka je bez partnera? Já myslím, že na hypo jednoduše nemá, ale nechtěla ti to takhle na plnou hubu říct. Ony se ty podmínky od dob, kdy sis brala hypo ty nebo já, fakt hodně změnily, a málokdo z mladých lidí může jentak vysolit 20% základ, k tomu ještě nějakou daň z převodu, a ještě si nechat rezervu. A k tomu platit z rodičáku třeba 15k měsíčně. Dlouhodobý stabilní podnájem podle mě není nic, za co by se dnes měl někdo stydět.

Tak jsem to rozhodně nemyslela. Jen mě to překvapilo. U nás by těch dejme tomu třeba 600 000 stačilo. Ale hypotéku nechce jen kvůli tomu závazku, prý. Partnera samozřejmě má.

• Citovat
  • Upravit
53190
22.8.22 10:19
@Anonymní píše:
Tak jsem to rozhodně nemyslela. Jen mě to překvapilo. U nás by těch dejme tomu třeba 600 000 stačilo. Ale hypotéku nechce jen kvůli tomu závazku, prý. Partnera samozřejmě má.

To říká tobě. Podle mě je rozumné se na to vykašlat, pokud by to bylo „na dřeň“. Zlevňovat se nic v nejbližší době nebude, naopak ona půjde s platem dolů a rázem z toho může být existenční krize. Asi nikdo nechce prchat z bytu s miminem a přítelem k rodičům.
A 600k stačilo na co? Základ hypo? Co když nechtějí bydlet v kdovíjakém krcálku (protože za 2,5 mega si nic moc rozumného dnes představit nejde), ale radši budou platit za pěkný velký byt nájem? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
22.8.22 10:20
@Cenarius píše:
Ale co když není co koupit? Jako Brno a okolí je jen pro vysoko příjmové. S průměrnou mzdou, i se dvěma, se moc nechytas.

Jo, twl.. to samé moravský kras, celkově okres Blansko. Byty 3+1 už jsou tu kolem 5 mega a to před rekonstrukcí.. do toho bych v životě nešla. Teď udělaly nové v Adamově a 2+1 za 7 mega :mrgreen: :lol: prostě otřesný :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
22.8.22 10:21
@Anonymní píše:
Tak jsem to rozhodně nemyslela. Jen mě to překvapilo. U nás by těch dejme tomu třeba 600 000 stačilo. Ale hypotéku nechce jen kvůli tomu závazku, prý. Partnera samozřejmě má.

By mi zajímalo, kde bydlíte. U nás za 600 tis nekoupíš ani garáž :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
22.8.22 10:21

A jaká je to lokalita, kde se sežene slušné bydlení pro rodinu za 2,5 mega a zároveň si tam chlap může přijít na peníze, aby uživil ženu na rodičáku, dítě a platil hypo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1977
22.8.22 10:23

Tak ono i záleží, jak dlouho jsou s tím partnerem, jak vnímá ten vztah. Pokud jsou spolu krátce, tak chápu, že se hned nehrnou do společného závazku na 30 let. Navíc současné ceny bytů spolu s dost vysokými úroky hypoték moc nenahrávají tomu, aby něco koupili. To už bych řekla, že se vyplatí být v nájmu, úspory investovat a počkat, jestli aspoň úroky klesnou. Ony ty ceny nemovitostí taky nemůžou růst tímhle tempem donekonečna (nebo aspoň tomu naivně věřím)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný