Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Dnes o tom vyšel na HN článek, už uvádějí konkrétní navýšení úrokových sazeb:
http://archiv.ihned.cz/…laceni-uveru
To nám to ten stát hezky zreguloval ![]()
Co přesně se ti nelíbí? ![]()
Já to chápu tak, že stát se zasloužil o to, aby bylo jednodušší hypošku splatit či vypovědět, aby se snížily nebo zrušily poplatky. Že kvůli tomu banky povyskočí z 1,8 na 2,1 % není zas taková tragedie (navíc když to 1,8, nebo ještě nižší, bylo dlouhodobě beztak neudržitelné) ![]()
Když za posledních pár let spadly hypotéky z šesti, osmi procent na jedno a půl, tak se to oproti původnímu zvedlo úplně minimálně…
@Vrtacka ale to je zcela v pořádku, hypotéční trh je hrad z písku a hlavně je třeba vymýtit myšlenku, že hypotéka je pro každého. Není a nemůže být.
Zadna katastrofa se nekona.
Kdyz jsem si brala uver na bydleni v roce 1992 (tenkrat hypoteky nebyly), mela jsem urok 14%!!!
Uroky byly vypocteny napevno za cele obdobi splatek. Dalo se to splatit drive, ale stanovene uroky musely byt zaplaceny cele.
Dnesni hypotecni trh je proti tomu sranda. A navyseni o pul procentniho bodu… to je skoro nic.
I tak jsou ta procenta směšná a naopak to chrání lidi, aby si bezhlavě nebral hypo každý. Finanční gramotnost je mezi lidmi bohužel velmi spatna
Upřímně teď si hypotéku bereme a mnohem důležitější je pro mne možnost dřív a bez poplatku splatit než takto nepatrné navýšení ![]()
Já nadpis článku četla ráno, ale zahlédla jsem ho už v hodinách pozdně nočních, a to zněl „že hypotéky stále klesají“
Jinak mně skončila čerstvě fixace a celou dobu od minulé fixace, tudíž 5 let, jsem četla články, jak jsou hypotéky nízko a že je logické, že budou stoupat..
@Moucharda píše:
@Vrtacka ale to je zcela v pořádku, hypotéční trh je hrad z písku a hlavně je třeba vymýtit myšlenku, že hypotéka je pro každého. Není a nemůže být.
Přesně tak.
@Vrtacka No vidíš, a tady píšou, že stále zlevňují : http://finance.idnes.cz/…/pujcky.aspx?…
Jinak samozřejmě, že je nebezpečné, když si dnes lidé berou hypotéky na dvacet, třicet let, na které dosáhnou s dvouprocentním úrokem, ale neuvědomují si, že za pár let mohou být úroky 4-6% a nebudou na splátky najednou mít… Přesně takhle vznikla hypoteční krize v USA, Řecku, Španělsku, Portugalsku… a nepochybně to v budoucnosti čeká i Čr (v menší míře, protože tady banky alespoň trochu drží pravidla na uzdě).
A ještě vejš s nima a podmínky stále zpřísňovat! Jedině dobře
Já vidím základní problém v tom, že teď jsou hypotéky nepřirozeně nízko a tak do toho jdou i lidé, kteří by při sazbě 4% p. a. na HYPO/ koupi nemovitosti ani nepomysleli. A to se u spousty žadatelů „nějak“ vymýšlí, aby na tu hypo teď dosáhli. Co se stane po růstu sazeb u těchto úvěrů „na krev“ je celkem jasné.
@Lucinka1986 píše:
@SussieS jste se špatně vyspinkala, že?
Hypotéku nemůže mít každý
nastuduj si něco o ekonomice.
@Mar__tanka1983 píše:
Co přesně se ti nelíbí?
Já to chápu tak, že stát se zasloužil o to, aby bylo jednodušší hypošku splatit či vypovědět, aby se snížily nebo zrušily poplatky. Že kvůli tomu banky povyskočí z 1,8 na 2,1 % není zas taková tragedie …
Nelíbí se mi to, že slevy za předčasné splacení byly nařízeny všem, ne všichni to využijí, ale všichni to zaplatí.
Ano, z 1,8 na 2,1 to není tragédie, ale to je takové testování, co udělá konkurence. Až to bude z 1,8 na 2,5%, už to bude horší.