Hypotéky zdražují

Napsat příspěvek
Velikost písma:
32022
23.11.16 13:29
@Premek_Orac píše:
@Nimie Kdybych ale teď vybíral v Praze bydlení, tak bych asi spíš fakt koukal po nájmu… Ale to je můj subjektivní pohled.Vůbec netuším, co děláš, ale tipoval bych tě na VŠ vzdělání, nevím tedy směr, ale osobnostní rysy máš přímo předurčeny k tomu, abys dělala nco jako auditorku, kontrolní ekonomickou manažerku apod. A tam bys té mzdové hranici nemusela být tak vzdálená.

VŠ vzdělání ano, ale čerstvý absolvent rozhodně nedostane 100 čistého, a už vůbec ne v ekonomické sféře, kde je absolventů mraky ;) nehledě na to, že jak říkám - buď všechno zahodím a budu makat od rána do večera jen kvůli bydlení, které pak prodám, abych měla na zaplacení léčby neplodnosti a nebo budu žít pohodlnějším tempem :)

Je asi jasné, co jsem si zvolila. Ale je pravda, že taky vycházím z toho, že stejně jako současná lokalita, tak i ta potenciální budoucí na ceně poroste (v dlouhodobém horizontu). Kdo to tak nevidí, tak se mu do toho jít asi nevyplatí, na druhou stranu v posledních několika letech jsou ty nájmy na takové cenové hladině, že je to opravdu výsměch.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
23.11.16 13:37
@Nimie píše:
Ano, přesně, třípokojové. Protože stejně jako kdysi byli nejžádanější dvoupokojáky, tak dnes jsou nejžádanější třípokojáky. Když se podíváš, tak základní cena za metr je u většiny z nich jedna z nejvyšších. Ty byty ve starých panelácích ale většinou opravdu vyrostly kvůli zlukrativnění dané oblasti. Ale samozřejmě nemám podrobný přehled úplně o celé Praze, je možné, že některé lokality to tak mají.U těch starších paneláků je spíš jiný problém. Často už jdou sehnat za velmi podobnou cenu jako nový byt, ale nemají garáž, jsou v obrovském baráku a je potřeba ještě investovat čas a peníze na to, aby to člověk dal trochu do kupy.

tak ale ony se hnuly ceny i 2kk (2+1). A koukám v lokalitách, které znám a tam se opravdu nic nezměnilo a žádné pozitivní změny se ani neplánují. Takže s tím ten růst cen nesouvisí.

• Citovat
  • Upravit
32022
23.11.16 13:47
@lucenka píše:
tak ale ony se hnuly ceny i 2kk (2+1). A koukám v lokalitách, které znám a tam se opravdu nic nezměnilo a žádné pozitivní změny se ani neplánují. Takže s tím ten růst cen nesouvisí.

Nevím no, asi koukáme po jiných cílovkách :) pomalu to roste, ale tak nějak to pomalu roste už přes 5 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
23.11.16 13:52
@Nimie píše:
Nevím no, asi koukáme po jiných cílovkách :) pomalu to roste, ale tak nějak to pomalu roste už přes 5 let.

tak ono asi bude rozdíl v tom, co komu přijde jako pomalý růst. Pro mě je třeba 500.000 za necelé dva roky už hodně velký nárus, pro někoho to nemusí být nějak výrazné zvýšení ceny.

• Citovat
  • Upravit
32022
23.11.16 14:21
@lucenka píše:
tak ono asi bude rozdíl v tom, co komu přijde jako pomalý růst. Pro mě je třeba 500.000 za necelé dva roky už hodně velký nárus, pro někoho to nemusí být nějak výrazné zvýšení ceny.

To máš pravdu, nepříjde mi to až tak hrozné, když vezmu v potaz, že v krizi to sletělo dost prudce dolů a teď to zase dohání. Naše nemovitost třeba vzrostla na ceně za posledních 5 - 6 let cca o 1,5m (a další růst ještě očekávám). Před tím ty nemovitosti taky rostly dost podobně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
23.11.16 14:49
@lucenka píše:

treba v lokalitach, ktere by pro mne byly zajimave na pronajem, tzn. sirsi centrum Prahy v cihle 2+kk kolem 50 m se daly driv sehnat za 2 az 2,5 mio dle stavu. Ted jsou v cenove relaci kolem tri mega a pod tri mega, kdyz tak je to bud cely barak i byt k celkove rekonstrukci nebo blba lokalita..

• Citovat
  • Upravit
382
23.11.16 18:55

V Praze si dnes koupí byt jenom úplný blázen za ty ceny :pocitac: a na hypotéku už tuplem - až za tři roky zase realitní bublina splaskne, pak tu bude galaktický průšvih, pokud všemocní socani všem neodpustí dluhy…
k čemu doteď byly úroky z hypo 1,7 %. když se počítaly z nafouknuté ceny o 0,5 až 1 mio dražší? To je horší než mít úroky 2,5 %.

Zákony dnes nahrávají „neslušným“ ( čest slušným nájemníkům ) - občanský zákoník je paskvil, jaký svět neviděl - chrání nájemníky víc než čínský pandy…
já třeba vlastním pěkný byt 2+kk ve Slatině přímo vedle Přemyslova náměstí, ale mám ho prostě prázdný ( bydlím úplně jinde) - než by se mi tam nasomrovali na inzerát nebo přes realitku nějací dobrodruzi hulící jak sentinel, s kočkou nebo psem, který Vám zdevastujou byt skoro jak neviditelní, tak do takové ruské rulety nejdu.

pouze na doporučení mých dcer (které se odtamtud už odstěhovaly) nebo někoho naprosto důvěryhodného, kterému věřím, tam pustím nájemníka - já finanční nouzí absolutně netrpím, takže mě prázdný byt žíly netrhá, platím zatím jen SVJ hluboko pod 2000 za služby - na druhé straně zase mít nájem 2+kk včetně všech služeb do 10 000,– taky není k zahození, to v Brně v téhle lokalitě hned tak nenajdete…nájemník ovšem musí mít kvalitu Svatého grálu… realitky out, čestná prohlášení potencinálních neznámých nájemníků, že oni nekouří a nechovají zvířenu jsou dobrá tak na podpal :poblion:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
532
23.11.16 19:38

Taky zvazujeme, jestli jit do hypoteky a platit najem s hypotekou tolik, jako ted platime nekomu jinemu najemne. Navic, jak tu nekdo psal, ze si kazdy mesic chodi majitel pro hotovost a zaroven chce videt i byt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
146
23.11.16 19:41

Blázen neblázen, bydlet se musí i v době domnělé nebo skutečné realitní bubliny. Já dost pochybuju o tom, jestli někdo když si kupuje nemovitost za účelem vlastního bydlení tak řeší momentální cenový výkyv. Za x desítek let už ty ceny zase budou někde jinde. Jiná situace je u nemovitostí, které si někdo kupuje na pronajímání. Tam už by si to měl spočítat, zda se mu vyplatí.

Jinak ten poslední odstavec předřečníka nebo předřečnice jen dokazuje, co tvrdím, že motivace dnes prodávat je relativně malá. Raději drží prázdný byt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32022
23.11.16 19:52
@Mrusnok píše:
Jinak ten poslední odstavec předřečníka nebo předřečnice jen dokazuje, co tvrdím, že motivace dnes prodávat je relativně malá. Raději drží prázdný byt.

Ale pán mluví o Brně, ne o Praze ;) to zaprvé, a za druhé motivace prodávat byt, který mohu potenciálně využít a uživím ho přeci nebyla nikdy. Proč by to ten dotyčný měl dělat? To není novinka. A bavíme-li se o Praze, tak zrovna tam to nestojí jen na přeprodeji bytů. Praha se extrémně rozlézá a volných novostaveb je k dispozici víc než kdy dřív.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
146
23.11.16 19:58

Tak Brno se Praze v tomto směru se hodně přibližuje. :mrgreen: Ale motivace byla, když bylo na spořícím účtě 3% p. a., tak nemělo smysl držet byt, se kterým jsou jen náklady. Teď je dokonce na vysoké částky nulový úrok.

„A bavíme-li se o Praze, tak zrovna tam to nestojí jen na přeprodeji bytů. Praha se extrémně rozlézá a volných novostaveb je k dispozici víc než kdy dřív.“

Tak tento nesmysl snad nemá smysl ani komentovat, když holt někdo potřebuje být za každou cenu v opozici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32022
23.11.16 20:47
@Mrusnok píše:
Tak Brno se Praze v tomto směru se hodně přibližuje. :mrgreen: Ale motivace byla, když bylo na spořícím účtě 3% p. a., tak nemělo smysl držet byt, se kterým jsou jen náklady. Teď je dokonce na vysoké částky nulový úrok.

Ano, ale já psala o bytech, které nejsou zátěží a mohou se do budoucna využít. To nemělo smysl držet ani dřív ani teď, na tom se nic moc nezměnilo.

@Mrusnok píše:
„A bavíme-li se o Praze, tak zrovna tam to nestojí jen na přeprodeji bytů. Praha se extrémně rozlézá a volných novostaveb je k dispozici víc než kdy dřív.“Tak tento nesmysl snad nemá smysl ani komentovat, když holt někdo potřebuje být za každou cenu v opozici.

Aha, takže ty tu fakt jen trolíš. Myslela jsem si to :palec: ale tak nějak naivně jsem si říkala, že aspoň zhruba tušíš a nepřišel ses jen přít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
146
23.11.16 20:59

Ne já netrollím. Já si za tím co říkám stojím. Trollíte vy. Teď ten byt prázdný právě smysl držet má, protože na spořícím účtě je 0%. V tom se to změnilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32022
23.11.16 21:27
@Mrusnok píše:
Ne já netrollím. Já si za tím co říkám stojím. Trollíte vy. Teď ten byt prázdný právě smysl držet má, protože na spořícím účtě je 0%. V tom se to změnilo.

Akorát to nejsi schopen ničím podložit a na cokoliv, co se ti nehodí, tak prohlásíš cosi o nesmyslu. Bohužel ale argumenty chybí. Stát si můžeš v zásadě za čím chceš, ale pokud jsi v posledních několika letech alespoň trochu aktivně sledoval trh, tak kromě nesmyslného oponování bys měl mít k tématu aspoň něco rozumného. Zatím jsi psal jen o tom, jak 70 nabídek 1+1 je méně než 300 nabídek 1+1 a jak 500 tis. v Praze, kde ceny nemovitostí jsou běžně mezi 1,5 - 15 mil. šíleně velký rozdíl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
146
23.11.16 21:55
@Nimie píše:
Akorát to nejsi schopen ničím podložit a na cokoliv, co se ti nehodí, tak prohlásíš cosi o nesmyslu. Bohužel ale argumenty chybí. Stát si můžeš v zásadě za čím chceš, ale pokud jsi v posledních několika letech alespoň trochu aktivně sledoval trh, tak kromě nesmyslného oponování bys měl mít k tématu aspoň něco rozumného. Zatím jsi psal jen o tom, jak 70 nabídek 1+1 je méně než 300 nabídek 1+1 a jak 500 tis. v Praze, kde ceny nemovitostí jsou běžně mezi 1,5 - 15 mil. šíleně velký rozdíl.

Já argumenty mám, jenom se vám nehodí do vašeho úhlu pohledu. Třeba to, že v době nulových úroků je logicky menší motivace cokoliv prodávat. Uvažováno z pohledu člověka co má jeden byt „navíc“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel