Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Jenže se už poměrně obtížně propojuje nabídka a poptávka- ceny se v Praze dostávají na problematickou výši. Ano, můžu si vybrat z bytů za 5-6 mega, ale když hledám něco kolem 4…
@Ivan PPZ tak si stále mohu koupit byt, jen holt bude menší nebo v jiné lokalitě. Ceny jsou vysoko, ale jsou vysoko už tak posledních 6 - 7 let. Za tu dobu mírně zdražili, ale to je dáno akorát inflací vesměs.
@Hanka1 píše:
jo presne, kdybych si chtela koupit byt v Praze, tak mam neprebernou nabidku od starych panelaku pres panelaky nove az po luxusni cihly v centru.
Spíš mi vadí, že blízké okolí Prahy je takové nevyvážené - buď se tam staví o 106, takže už pomalu nejsou volné pozemky na odkoupení a nebo tam nejsou schopni dodělat kanalizaci a další, ale pozemků na prodej přibývá.
@Nimie píše:
@Ivan PPZ tak si stále mohu koupit byt, jen holt bude menší nebo v jiné lokalitě. Ceny jsou vysoko, ale jsou vysoko už tak posledních 6 - 7 let. Za tu dobu mírně zdražili, ale to je dáno akorát inflací vesměs.
Ono je to takové složitější. V ČR se bere pomalu jako ostuda, pokud někdo bydlí v nájmu. Vlastně mi ani není jasné proč, všude venku je to nejobvyklejší způsob bydlení.
Co se týká cen nemovitostí, tak určitě nejsou „podobné“ za poslední roky. Hl. ceny v Praze akcelerují celkem výrazně. A poslední rok se to ještě zrychlilo. Sazby úvěrů dole= na hypo dosáhne „skoro každý“. Navíc kroky ČNB, které mají hypo trh poněkud ochladit, tak jednoznačně na poslední chvíli ještě narostly žádosti o hypo. „Berte, dokud na to dosáhnete“. A to je právě ten problém. Až se sazby zvednou, bude hodně lidí překvapených, protože teď posledních 8 let to jen klesá a vždy se dalo refnout do levnějšího.
@Inaris píše:
Moc se mi líbí chytráci, kteří kážou, jak je člověk negramotný. Ale pokud jsi ještě nezažil období, kdy nemáš kde bydlet a nebereš 80 tisíc měsíčně, tak rozhodnutí pro určité bydlení na hypotéku je vždycky risk.
Zažil. Žil jsem rok na ubytovně, celý dny i noci dřel a šetřil. Ale máš pravdu, jsem chytrák, který jen káže…
@Ivan PP za kolik si myslíš, že šlo koupit byty před 6 lety? Jediné byty, které prudce vyskočily nahoru cenově, jsou ty, které se najednou staly lukrativním místem - v okolí nových stanic metra apod. ale to jsou lokální bubliny a většinou na těch místech už ty mírně nadsazené ceny byly, jen se to zvýšilo.
A ne, bydlení v nájmu není ostuda, akorát když si to spočítáš, tak ti zvlášť v Praze výjde, že jsi magor když dáš 20 tis. za nájem místo toho abys to nacpal do vlastního. Nehledě na dost omezující podmínky. No tak budu celý život žít v nájmu, nebudu si tam smět udělat polovinu věcí, nebudu tam smět mít zvířata, nic. To není úplně můj životní cíl. A k tomu teda ještě nejistota. ![]()
@Ivan PPZ píše:
Ono je to takové složitější. V ČR se bere pomalu jako ostuda, pokud někdo bydlí v nájmu. Vlastně mi ani není jasné proč, všude venku je to nejobvyklejší způsob bydlení.
Co se týká cen nemovitostí, tak určitě nejsou „podobné“ za poslední roky. Hl. ceny v Praze akcelerují celkem výrazně. A poslední rok se to ještě zrychlilo. Sazby úvěrů dole= na hypo dosáhne „skoro každý“. Navíc kroky ČNB, které mají hypo trh poněkud ochladit, tak jednoznačně na poslední chvíli ještě narostly žádosti o hypo. „Berte, dokud na to dosáhnete“. A to je právě ten problém. Až se sazby zvednou, bude hodně lidí překvapených, protože teď posledních 8 let to jen klesá a vždy se dalo refnout do levnějšího.
Ne vždy s tebou souhlasím, ale tohle jsi popsal naprosto trefně.
@Nimie Jsem opačného názoru. Nájemní bydlení se v Praze vyplatí mnohem víc, než třeba v Chomutově.
@Inaris Vždyť si jí vem. Každý je za sebe zodpovědný. Ale taky musí být připravený nést za svá rozhodnutí následky.
Budu jen rád, když se ti bude dařit a v pohodě to splatíš.
@Premek_Orac píše:
@Nimie Jsem opačného názoru. Nájemní bydlení se v Praze vyplatí mnohem víc, než třeba v Chomutově.
Jaká je situace v Chomutově netuším, v Praze je ale teď situace taková, že hypotéka může vyjít někde i levněji než nájem, natož podobně. Ano, dojde někdy ke zvýšení, nicméně za tu dobu, co potrvají současné platby, tak na tom lidi vydělají, protože to vkládají do svého.
@Premek_Orac píše:
Ne vždy s tebou souhlasím, ale tohle jsi popsal naprosto trefně.
A co je na tom trefného? Za kolik si myslíš, že se daly běžně sehnat byty před 5 - 6 lety a za kolik se dají sehnat teď?
@Nimie Jde o to, že v Chomutově stojí byt 300 tis. a nájemné je 6 tis. měsíčně. Stejně velký byt v Praze stojí 3 miliony a nájemné je 15 tisíc.
Neboli v Praze bys vlastní byt získala za 200 nájmů.
V Chomutově za 50.
Kapišto, proč je nájemní bydlení v Praze smysluplnější, než v Chomutově?
@Premek_Orac píše:
@Nimie Jde o to, že v Chomutově stojí byt 300 tis. a nájemné je 6 tis. měsíčně. Stejně velký byt v Praze stojí 3 miliony a nájemné je 15 tisíc.
V Chomutově za 50.
Ano, pochopitelně. Ale to přeci vůbec nic nemění na srovnání hypo vs nájem, tím spíš při tom, na jak dlouho si tu hypo bereš. Na druhou stranu v Chomutově těžko říct jaké budou ceny později, v Praze je hromada míst, které na ceně růst budou, takže ten byt v Praze časem prodáš třeba za 4,5 - 5 mil. a byt v Chomutově stěží za 400.
@Premek_Orac píše:
V Chomutově za 50.
Ale kde je smysluplnější investovat-pronajímat? ![]()
jo presne, kdybych si chtela koupit byt v Praze, tak mam neprebernou nabidku od starych panelaku pres panelaky nove az po luxusni cihly v centru.