Vojtova metoda a příznaky hypotonie

duo
62
17.1.12 10:04

Hypotonie

Ahojky, chěla jsem se zeptat na vaše zkušenosti už 2 měsíce cvičíme Vojtovu metodu (s dvojčátkama) s jedním 2× a s druhým 4×. Koncem ledna jim bude půl roku s tím co cvičíme 4× už se otáčí na bříško, ale dost často odpočívá a pak se zase zvedne na ruce často má sevřené pěsti jen když po něčem šahá, tak je roztáhne, doktorka mi dala článek o hypotonii, kde je pokud dítě nevydrží dlouho na bříšku nemá se na bříško dávat zvyšuje se tím hypotoniie, ale když ho přetočím na záda hned je zase na bříšku, pořád klubíčkujeme na radu dr. taky hodně máchá rukama a nohama to je taky příznak hypotonie čekám na další pokroky jako lezení už, aby to bylo, jsem z toho na nervy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
31594
17.1.12 10:30

Syn byl podle dr lehce hypotonický, na cvičení jsme chodili jen kvůli rotaci pánve a jakmile to bylo „opravené“, tak jsem to utla a nechala mu jeho přirozený vývoj. Otočil se na bříško až v 7m, pak přes 2 měsíce válel jen sudy, já furt stresovala, že nedělá nic nového, pořád jsem řešila, zda jít či nejít na neurologii, nakonec vždycky, když už jsem byla pevně rozhodnutá, že jdeme, tak se ve vývoji pohnul dopředu :lol: Kleknul si cca v 10m, sednul v 11, v té době se teda už plazil jak drak, lézt začal až když si stoupnul a začal obcházet nábytek, což bylo po roce.
Jsem ráda, že jsem mu nechala prostor, on si k tomu došel sám, třeba dr nám radila, ať s ním válím sudy, aby si zpevnil svaly na trupu, ale to jsem nemusela, protože to dělal sám od sebe velmi důsledně a velmi dlouho, jakoby mu příroda řekla, co má dělat 8)
Záleží na stupni hypotonie, těžká hypotonie samozřejmě vyžaduje velmi intenzivní rehabilitaci, ale u lehké, kde se dítě vyvíjí sice pomaleji, ale rovnoměrně, tak tam bych spíš dítě jen usměrňovala, motivovala a čekala na pokroky. Já si vždycky dala nějakou lhůtu, třeba s tím otočením na břicho, že pokud to nezvládně někdy mezi 7 a 8m, tak už půjdme, pak zase na nějaký pohyb kupředu a vždycky se do té mojí lhůty vlezl :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Uju
6750
17.1.12 10:52

Ahoj no tak to čekání na další pokrok znám. poradit Ti neumím ale neboj nejsi v tom sama. Mám 10ti měsíčkí holčičku která válí sudy ale jinak ji ani nechne,občas si klekne nešikovně na kolínka a to je vše.Byla jsem na rehabku tam nám dala cvíčo(ne Vojtovku) a v pátek máme přijít(to už čekala, že asi bude pokrok a lézt) ale ono houby. cvičení mi bojkotuje,k lezení se prostě nemá- už mi z toho taky pomalu ale jistě začíná hrabat :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
6.4.12 12:39

TO ZNAM

Ahoj, taky dobře znám čekání a už jsme z toho naprášky. Naše skoro desetiměsiční holčička neplazí(směrem dopředu odmítá),neleze, nesedí,nestojí, ale pouze válí sudy a to jen na měkké posteli :,( Za tyden máme kontrolu,tak uvidime,co nám řekne doktorka :,( Je to fakt stresující, že kolem vás jsou stejně staré nebo mladší děti tak ve předu a ta naše pohoda jazz, nikam se nepohrne,chjo.Jo a nejlepší jsou řeči babiček, tak ji pomož, něco s ní dělej,ale jakmile se o to člověk pokusí, tak je zle. Hlavně když chcete motivovat hračkou,aby si pro ni doplazila,tak se jen natahuje a pak začne řvat, že ji to nejde. Já fakt nevim,buď jsem měkká nebo něco dělám asi špatně :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
duo
62
9.4.12 09:51

Ahojky, chtěla jsem se zeptat jestli s holčičkou cvičím Vojtovu metodu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
11.4.12 12:20

Ahojky, necvičíme. Právě jsme se vrátily od doktorky z poradny. Tak nám bylo řečeno, že to na rehabku nevypadá a nechce tam každeho hned posílat. To, že sice v deseti měsicích sama nesedí není dobré,ale tolerují to do 11 měsíců. Tak uvidíme :? Na hypotonii by se pry měla chovat jak hadrová panenka, ale Julinka se za vším otačí a pěkně si hraje s hračkama a s noženkama. Prostě je jen pry takový kliďas. Jinak Julinka se začala otáčet na bříško v 6 měsicích a v 8 měsicích zpět,ale jen na té měkké posteli. Asi v sedmi měsících začala dělat na břiše otočky dokola, toť vše. Myslím si, že je hodně důležité,aby byli na břiše a pokud se ti nezaklaní, tak jsou vpořádku. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
duo
62
11.4.12 12:33

…už od 3. měsíců cvičím s dvojčátkama Vojtovku ze záčátku 4× denně, teď už asi měsíc 3× denně za týden jedeme na kontrolu, tak uvidíme klukům je 8,5 měsíce jeden je na čtyřech a druhý to zkouší je znát, že jeden je pevnější myslím ohledně té hypotonie, zdá se ti,že když Julinku chováš, že je jako hadrová panenka?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
11.4.12 12:49

Když ji chovám do klubíčka, tak je celkem vklidu nebo se ji tak snažím uklidnit, když pláče. Jinak ve svislé poloze pořád ukazuje, ale noženkama hází, jen když ji někdo rozptyluje. Jako hadrová panenka mi nepřipadá a tví kluci pokud v leže NĚCO dělají a ne jen bezvládně leží, tak to určitě u nich nejde o hypotonii. A u kluků máš krásné pokroky, tak držim pěsti. :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15977
5.11.12 15:14

Ahoj.
Ve 14ti dnech doktorka dceři diagnostikovala mírnou hypotonii. V šestinedělí dle ní už ale pásla koníky tak, jak jiná mimi ve třech měsících, ve 3,5 měsících se začala přetáčet z bříška na záda a zpět, takže vývojově pozadu není. A dnes, když jsme se zeptali, jak to vidí s tou hypotonií, tak řekla, že jí rozhodně nemá. Přitom je to přeci doživotní postižení, které je nevyléčitelné. :nevim: Takže teď nevím, jestli se mám radovat, že jí nemá, nebo mám počítat s tím, že se může projevit později, až zažne lézt, chodit, mluvit… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7974
5.11.12 15:40

@Elilen Ono se moc neví, co přesně hypotonii způsobuje, takže zvlášť u miminek může jít prostě jen o vývojový problém bez nějakých pozdějších následků. A ve 14 dnech mohla být malá prostě při vyšetření jen hodně utahaná nebo se pořád ještě neotřepala po porodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15977
5.11.12 15:48

@kotyk Ona ještě ve 14ti dnech byla hodně žlutá, tak jí možná žloutenka oslabila. Snad je tedy hypotonie za námi. :dance:
Ona měla při porodu omotanou pupeční šňůru a přidusila se, tak jsem si dávala za vinu, že za to můžu já. Protože nedostatek kyslíku při porodu to také prý může způsobit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.9.13 20:50

Prosím maminky hypotonických děti co navštěvují MŠ cca 4 - 5 let.
Jsou vaše děti stále neohrabané (hůře pohyblivé)?
Jezdí na kole, odrážedle?
Jsou celkově línější?
Kreslí?

díky Verča

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pro řešení zdravotních obtíží přírodní cestou

Ikona - Pavla Hájková