Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky, dcerka má taky diagnózu lehká hypotonie trupu. Je jí 8. měsíců, zatím se plazí, ale takovým divným způsobem - součesně obě ruce dopředu a takhle se plazí kam chce, taky dlouho tahala nožku za sebou - nyní ji už používá. Oběhala jsem hodně lékařů, ale když mi všichni řekli, že se to samo zpravé tak jsem přestala plašit a tahat malou po doktorech. Stejně mám, ale stach, je vidět, že má zádíčka hodně slabá. Zakladatelko diskuze, jak staré dítko máš ty?
Lysso, tady zakladatelka. Malému bude deset měsíců. Ze začátku se taky hodně dlouho plazil, ale od konce srpna leze, hezky střídá ruce a nohy. Před čtrnácti dny si začal stoupat u nábytku. Ale nesedí. Na podporu lezení nám hodně pomohl pobyt venku, na dece na trávě a na doma jsem ho dávala na koberec (máme všude dlažby nebo plovoučky, tak jsem mu kusový koberec pořídila). Taky jsem se už trošku uklidnila a věřím, že se malému snad ta záda brzy zpevní a bude to v pořádku.
Moc děkuji za odpověď- Ještě se zeptám - asi to vyzní hloupě, ale malá se úplně přestala houpat na kolínkách, tak se bojím, aby t lezení vůbec přišlo… Je vidět, že ji zádíčka zradí a padne jak placka na bříško…Jak dlouho se malý houpal než začal lézt… Dcerka se plazí už měsíc a stále nic. Jinak věřím, žebude vše ok, když už plazí a i si stoupá!!! Mě říkali, že možná bude Erča později chodit, prý to bývá čast s hypotoniíí, ale, že je důležité, aby co nejdéle dítka lezly!
Lysso, tak jsem vyndala moje záznamy a měli jsme to takhle: 16. 7. malý začal pérovat na kolínkách, 23. 7. se začal plazit a 30. 8. začal opravdu lézt, zkoušel to už dřív, ale to byly jen náznaky. Péruje někdy ještě teď
. Neboj, určitě na to přijde
. Zkus jí nechat přelézat třeba tvoje nohy, nebo pořiď trošku vyšší hračky, za kterými se bude muset trošku zvedat a posilovat, nám to hodně pomohlo. Ten pozdější nástup chůze by ani tak nevadil, neurologové tvrdí, že pro dítě je ideální, když do roka a půl leze, tak to máme ještě spoustu času
.
Lysso, můžu se zeptat, jak vám na hypotonii přišli a co ti k tomu doktor řekl? Myslím jestli třeba máte cvičit nebo že se to spraví samo?
bylo mi řečeno, že se to dá samo do pořádku až začne lézt! Jen se bojím aby vůbec začla
Deska udělala pár lezokroků, ale takové divné a pravpu nohu vybočuje, takže levou leze koulíkem a pravou jakoby chodidlem
Myslíš, že je to normální?
Jo a prosím tebe, jak to zjistili vám? A plazil se normálně - střídal ruce? Malá totiž jede oběma najednou…
Psala jsem ti to už do SZ, ale napíšu to i sem, třeba se to bude někomu hodit. My jsme na neurologii docházeli kvůli predilekci hlavičky a na další kontrole nám zjistili tu hypotonii trupu. Cvičit taky nemáme, prý má malý jen co nejdéle lézt. Co se týče lezení, tak si myslím, že tvoje malá určitě na správnou techniku přijde, je to něco nového, tak zkouší, co dovede
.
Chtěla bych trošku oživit toto téma a poprosit ještě maminky, které se u svého dítka setkali s diagnózu hypotonie trupu o názor. Pořád o tom přemýšlím. Myslíte si, že je tato diagnóza nějak spojená s nějakým postižením mozku? Bude dítko normální po mentální stránce? Na netu mi vyjely různé hrůzy a jsem z toho docela špatná.
Ivčo, toho se nemusíš obávat, po psychické stránce to bude vždy absolutně v pořádku.
jitka 11 píše:
Ivčo, toho se nemusíš obávat, po psychické stránce to bude vždy absolutně v pořádku.
Jituš, díky moc za povzbuzení, taky v to doufám. Malý se mi nejeví jako opožděný co se týče mentálního vývoje, jen teda nechce moc kousky a moc toho zatím nenamluví, což by s tím taky mohlo být spojené, podle toho, co jsem vyčetla, ale taky to může být i náhoda.
Ještě napíšu, jak na tom zatím jsme. Malému bude 11 měsíců. Leze, stojí, obchází nábytek, ale nesedí. Sednout si dokáže tak, že si jenom z opory sedne na paty, tak je stabilní, ale to jsem četla, že je špatný sed. Naštěstí sedět moc nevydrží. Ale klasický sed ani náhodou.
@Adaneli @Lysssa Řeším teď stejný problém s mají malou.. Jak jste nakonec holky s prckama dopadly? A jsou teď úplně v pořádku? Děkuji za odpověď.
@lucik2007 syn má 4,5 roku a je naprosto v pohodě, jen mu teď doktor doporučil cvičení na záda, ale žádný závažný problém nemá
.
Zdravim vsechny maminky.Mam dotaz
Mam 4 mesičniho Mikulaska. Na zadickach je strasne zivy, snazi se chytat hracky, kope nohama (vypada to jakoby se chtel odrazit). Otoci se na bok, ale proste nechce past konicky.Ze zacatku se na brisku porad certil, ted uz se necerti a hlavicku zvedne jen obcas.Jsme objednani k fyzioterapeutce.Zda se mi proste takovy nepevny, ale kdyz chce tak se umi poradne vzeprit…Myslite ze by se mohlo jednat o hypotonii? Porod byl v poradku
Moc dekuji ![]()