Hypotonie trupu

15430
16.9.11 11:54

hypotonie trupu

Ahojky všem, malému bylo 9 měsíců a dnes mu na neurologii doktor diagnostikoval hypotonii trupu. Vlastně nevím moc, co to znamená, ale mluvil o ochablých zádových svalech. Máte s tím někdo zkušenost, kdy se to dětem zlepšilo, cvičili jste nějak a jak? Uvítám každou radu. Rehabilitace prý není nutná, malý má jen hodně lézt, nemáme ho posazovat, postavovat, nevodit za ruce, což samozřejmě neděláme. Na neurologii jsme chodili kvůli predilekci hlavičky (hlavičku měl sleženou a na jednu stranu ji neotočil), teď už je to skoro dobré, ale musí se to prý sledovat v čase.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
22939
16.9.11 12:32

Ahoj Ivčo,
hypotonii má hodně dětí, dcera jí měla taky.
Já jsem s ní chodila na cvičení, a zlepšilo se to.
A plavání taky dělá dobře. Pokud s ním chodíš, tak to bude časem dobré, jen ho ber za kyčle, to se napínají hodně zádové svaly.
A za asi 3 měsíce to bude dobré.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mufina
16.9.11 12:43

Ivčo malá je taky lehce hypotonická - hlavně měla taky ty záda a chodily jsme chvíli na rehabku, kde nám dala cvik z vojtovky, kdy se dítě dalo na bok a jako by se mu bránilo v přetočení na břicho a tím si ty záda mělo posílit, ale cvičily jsme nepravidleně a malá ne vždy spolupracovala - někdy prostě jen ležela na boku a pohoda :-) No ale jak začala lézt a stoupat, tak tím neustálým pohybem se jí to krásně zpevnilo, takže si myslím, že když to není nijak závažné, tak cvičení fakt netřeba. To plavání taky prý není na tohle špatné.

• Citovat
  • Upravit
5468
16.9.11 12:55

My měli totéž se synem. Chodili jsme na cvičení pro miminka, které vedla dětská rehab. sestra (to byla shoda okolností, ona si tím přivydělávala při mateřské v jendom MC) a na plavání. Varovali nás, ať počítáme s tím, že kluk začne později chodit, že bude delší dobu než ostatní děti jezdit v kočárku, že obecně jsou tyhle děti snadno unavitelné a spavější (tomu jsem se smála už tehy, syn je odjakživa nespavec)…
Začal chodit v 15 měsících, což není nijaký extrém, od 19 měsíců neseděl v kočárku, dnes (2,5r) ujde s přehledem kolem 5km, chodíme cvičit, skákat na trampolínky, běhá jako blázen, …

Jen nás upozorňovali, že je to prostě vrozené a ty svaly potřebují posilovat víc než u „zdravých“ dětí, takže máme celoživotně dbát na to, aby se hodně hýbal a nevěnoval se přitom moc sportům, které zatěžují jen jednu svalovou skupinu nebo jednu stranu těla (typu tenis a podobně).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15430
16.9.11 15:45

Holčiny, díky moc za odpovědi a podporu. My jsme Vojtovku cvičili kvůli té predilekci hlavičky, ale kolem pátého měsíce nám neurolog cvičení zrušil, že se ta hlavička srovná sama, jak bude malý lézt, což se už snad srovnalo. Ale teď se vyvrbila ta hypotonie, to mě docela vylekalo, myslela jsem si, že už bude vše v pořádku. Takže teď necvičíme vůbec, to plavání je dobrý nápad, to by mohlo pomoct.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15430
16.9.11 15:48

Jitko, jak to myslíš, brát ho za kyčle? Já ho zvedám přes bříško, vždycky jednu ruku dám pod hrudník, druhou pod zadeček. Jo a když ho zvedám, tak mu pořád podpírám hlavu, protože ji neudrží. Jinak se vyvíjí standartně, dost dlouho se plazil, od konce srpna leze, ale nesedí, teď si začal stoupat, což teda nemáme podporovat a dělat, že to nevidíme, rozhodně mu nepomáhat.

Bumbinko, takže ona je ta hypotonie vrozená, jo? Tak to jsem nevěděla, já o tom nemůžu právě nikde nic najít a doktor nám o tom vůbec neřekl, jen jsem to vyčetla ze zprávy, že má tu hypotonii trupu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22939
16.9.11 20:38
Ivča78 píše:
Jitko, jak to myslíš, brát ho za kyčle? Já ho zvedám přes bříško, vždycky jednu ruku dám pod hrudník, druhou pod zadeček. Jo a když ho zvedám, tak mu pořád podpírám hlavu, protože ji neudrží. Jinak se vyvíjí standartně, dost dlouho se plazil, od konce srpna leze, ale nesedí, teď si začal stoupat, což teda nemáme podporovat a dělat, že to nevidíme, rozhodně mu nepomáhat.Bumbinko, takže ona je ta hypotonie vrozená, jo? Tak to jsem nevěděla, já o tom nemůžu právě nikde nic najít a doktor nám o tom vůbec neřekl, jen jsem to vyčetla ze zprávy, že má tu hypotonii trupu.

Já jsem myslela na plavání, tam to jde krásně, ani se nemusís tolik namáhat, ta voda ho vytlačí nahoru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22939
16.9.11 20:40

A že by byla hypotonie vrozená, to není pravda.
Ve zdravotnictví jsem dělala, tak jsem k lecčemus přišla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1140
16.9.11 20:51

hypotonie nemusí být pouze vrozená, může se to stát během těhotenství, nebo při porodu. Moje první dcerka si u porodu lokla plodovky, museli jí rozdýchávat, čímž se jí ty svaly oslabily. Taky mi právě stáčela hlavičku na jednu stranu a nechtěla pást, diagnostikovali nám mírnou hypotonii, tak jsme od 3 do 6 měsíců cvičili vojtovku. Svoje vrstevníky ve vývoji předběhla a dneska má zřejmě díky vojtovce páru za dva :lol: . Sice to teda nějak nechápu, ale zřejmě není hypotonie jako hypotonie… naše holčička je k neunavení, od roku a půl chodíme bez kočárku, ujde i několik kilometrů, vedeme ji hodně ke sportu a v pohodě - naopak vydrží mnohem víc než my dva s manželem :lol: , ale dcerku mojí kamarádky s hypotonií všechno hrozně unaví :nevim: .
Náš druhý klučina (6m) má zase slabší ramenní svalové pletence (a to žádný problém u porodu nebyl), nechce se přitahovat a sám zvedat hlavičku, takže taky cvičíme vojtu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1140
16.9.11 20:55

jo, jinak podle naší fyzioterapeutky je někdy důvodem oslabení svalstva špatná motivace dítěte… jednou se mi v legraci smála, že kdybych malýho nechala 14 dní na zemi na dece, ať si ječí, jak chce, že na něco nedostane, tak by se posílil sám bez cvičení. Což teda když si sáhnu do svědomí, tak na tom něco bude, hrozně mu všechno ulehčujeme :oops: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5468
16.9.11 21:01
jitka 11 píše:
A že by byla hypotonie vrozená, to není pravda.
Ve zdravotnictví jsem dělala, tak jsem k lecčemus přišla.

Já nevím, nám řekli, že to má vrozené… ale nejspíš těch příčin může být víc, to jsem nechtěla vystupovat jako odborník, jen jsem psala, co jsme dostali za info my :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15430
18.9.11 11:46

Jitulinko, já si nemyslím, že by to bylo u nás špatnou motivací, protože vše děláme tak, jak se má. Neposazujeme, nepostavujeme, nenosíme ve svislé poloze, malý je na zemi pořád, hodně dlouho se plazil, teď leze jako drak a záda má ochablá stejně, takže v tom to asi nebude.

Jituš, aha, na plavání, tak to jo. Mě bylo divný, jak bych ho brala normálně za ty kyčle.

Holky a můžete mi někdo tady polopaticky vysvětlit, co to ta hypotonie vlastně je? Dočetla jsem se, že je to snížené svalové napětí, ale že bych tomu rozuměla, to teda ne. Prý to bývá propojené s mozkem, že to není jenom nemoc svalů, ale je toho asi hodně druhů a každý případ je jiný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22939
19.9.11 12:05
Ivča78 píše:
Jitulinko, já si nemyslím, že by to bylo u nás špatnou motivací, protože vše děláme tak, jak se má. Neposazujeme, nepostavujeme, nenosíme ve svislé poloze, malý je na zemi pořád, hodně dlouho se plazil, teď leze jako drak a záda má ochablá stejně, takže v tom to asi nebude.

Jituš, aha, na plavání, tak to jo. Mě bylo divný, jak bych ho brala normálně za ty kyčle.

Holky a můžete mi někdo tady polopaticky vysvětlit, co to ta hypotonie vlastně je? Dočetla jsem se, že je to snížené svalové napětí, ale že bych tomu rozuměla, to teda ne. Prý to bývá propojené s mozkem, že to není jenom nemoc svalů, ale je toho asi hodně druhů a každý případ je jiný.

Jsou to nezapojené svaly, na to je dobré hodně nosit, v čemkoli.
Já jsem Ondru nosila ve vaku, a potom v krosně, to se potom hodně procvičí ty svaly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mufina
19.9.11 12:30

Tak s tou slabou motivací taky nesouhlasím. Dítko jsem od 2 měsíců nechávala v bdělém stavu na zemi na dece, ani jsme neměli lehátko (což RHB kritizují, když v něm dítko tráví moc času), takže jsem mu nic neusnadňovala. Přetáčet na břicho se malá začala ve 3 měsících. Navíc je neskutečně živá, nevydrží ani 2 vteřiny v klidu. Chodit začala samostatně v 11 měsících, teď v roce a půl chodí skoro všude sama. A přitom je pořád taková měkká :nevim:
Jo a ještě - porod byl úplně bez problému.

• Citovat
  • Upravit
15430
19.9.11 16:28

Jitko, tak nošení v krosně nebo v nosítku nám neurolog přímo zakázal, dokud nebude mít posílené zádové svaly, nesmí tam, křivil by si záda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí