Hysterektomie a komplikace

Anonymní
12.7.16 09:20

Hysterektomie a komplikace

Dobrý den, moje mamka byla před více jak 3 měsíci na hysterektomii. A od té doby má neustále potíže. Už dvakrát byla znovu v nemocnici, protože se jí tam znovu udělala cysta. Taky má silnou inkontinenci, což předtím neměla. A navíc jí šíleně otíkají nohy.
Chci se zeptat, jestli je to normální? Teď by měla jít znovu na operaci, kdy jí otevřou břicho a zkusí to znovu spravit.
Chtěla bych jí domluvit zákrok v jiné nemocnici, ale ona je přesvědčená, že má ty nejlepší doktory. Myslíte, že tenhle průběh je normální, máte někdo zkušenost?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
25179
12.7.16 10:09

Inkontinence a otoky nohou 3 měsíce po hysterektomii se mi zdají divné…Předtím jimi mamka netrpěla? Jinak otoky d. končetin mohou mít spoustu příčin, od ledvinových, srdečních, hormonálních, cévních, špatná funkce mízních uzlin, nějaká obstrukce… :think:
Inkontinence taky, záleží, jak na tom máma byla před zákrokem :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26872
12.7.16 10:20

Nezda se mi to normalni.
Ty otoky nohou ale asi s tou operaci nesouviseji.
Potize s inkontinenci by mohly, to ale na gynourologii by meli umet posoudit a napravit. Ja osobne jsem mela po LAVH problem s mocovou trubici, se kterym mi ambulantne pomohli na urologii.
Premyslim, kde se ji udelala cysta? Na deloze asi ne, kdyz uz ji nema. Tak kde?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.7.16 10:32

Mamce je přes šedesát, že má myomy v děloze a měla by s tím něco udělat jí říkali už před 10 lety. Ale ona to nechala být. Tak přemýšlím, jestli to není způsobené tím. Já mám za sebou odstranění žlučníku a císaře a obou operacích jsem po týdnu nevěděla. Vím, že tohle je větší zákrok, ale stejně mi to přijde divné.
Kde se udělala cysta nevím, zase jsem se jí moc nechtěla vyptávat, je dost nevrlá. Na otoky jí praktická dr. nabídla Furon na odvodnění, ale to přece není řešení příčiny.
Inkontinenci ani otoky před operací neměla, aspoň ne tak hrozně moc. Dr. jí teď napsala dokonce takové pleny pro dospělé :roll: Já jsem jí vysvětlovala, že má to pánevní dno cvičit, že má ty svaly stahovat, ale nevím, jestli na to nekašle :nevim:

• Citovat
  • Upravit
26872
12.7.16 14:18

Jo s maminkama je to nekdy tezke :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3699
12.7.16 18:58
@Anonymní píše:
Mamce je přes šedesát, že má myomy v děloze a měla by s tím něco udělat jí říkali už před 10 lety. Ale ona to nechala být. Tak přemýšlím, jestli to není způsobené tím. Já mám za sebou odstranění žlučníku a císaře a obou operacích jsem po týdnu nevěděla. Vím, že tohle je větší zákrok, ale stejně mi to přijde divné.
Kde se udělala cysta nevím, zase jsem se jí moc nechtěla vyptávat, je dost nevrlá. Na otoky jí praktická dr. nabídla Furon na odvodnění, ale to přece není řešení příčiny.
Inkontinenci ani otoky před operací neměla, aspoň ne tak hrozně moc. Dr. jí teď napsala dokonce takové pleny pro dospělé :roll: Já jsem jí vysvětlovala, že má to pánevní dno cvičit, že má ty svaly stahovat, ale nevím, jestli na to nekašle :nevim:

No, přesně tak. S maminkami je to někdy těžké. Taky bych o tom něco věděla.
Záleží taky na tom, kolik ti toho maminka vlastně řekla a co vše je pravda. Ze své zkušenosti vím, že neřeknou co nemusí a ani se doktora pořádně nevyptá. Jestli měla myomy hodně veliké, odkládala to, tak samozřejmě je operace potom náročnější. A taky, čím je člověk starší, tím hůř se se zákrokem vyrovnává. Nemůžeš to porovnávat se sebou. Mamince brali dělohu břichem, nebo to šlo ještě spodem? Byla to opravdu jen hysterektomie? Možná by nebylo od věci se informovat sama u Dr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.7.16 09:25
@Proto02 píše:
No, přesně tak. S maminkami je to někdy těžké. Taky bych o tom něco věděla.
Záleží taky na tom, kolik ti toho maminka vlastně řekla a co vše je pravda. Ze své zkušenosti vím, že neřeknou co nemusí a ani se doktora pořádně nevyptá. Jestli měla myomy hodně veliké, odkládala to, tak samozřejmě je operace potom náročnější. A taky, čím je člověk starší, tím hůř se se zákrokem vyrovnává. Nemůžeš to porovnávat se sebou. Mamince brali dělohu břichem, nebo to šlo ještě spodem? Byla to opravdu jen hysterektomie? Možná by nebylo od věci se informovat sama u Dr.

Jasný, nechci to porovnávat se sebou. Dělali jí to břichem, má tam dost velký řez.

• Citovat
  • Upravit
13.7.16 10:50

Viděla jsi maminčinu pooperační zprávu z nemocnice + následný histologický rozbor? Nebo ses spolehla na to, co maminka řekla? Kde přesně se jí nyní dělají ty cysty? Vzali jí nějaké brišní uzliny? Odnětí uzlin dělá hromadění lymfy a toto je právě typické u ovariohysterektomií, kde se musí odebrat i mnoho zasažených břišních uzlin při rakovině. Kam až jí sahá ta jizva?
Inkontinence je řešitelná, vkládají se tam různé pásky, dělají plastiky ap. Samozřejmě cviky na dno pánevní pomáhají.
Pokud máš pocit, že jí to nějak zmrskli, najdi si primáře Bohuslava Svobodu z Prahy z Podolské ul. Bohužel se dal na politiku, což mu mám velice za zlé, protože to je talent od boha na operace a porody ale ordinaci si zachoval. (Možná už byl vyhořelý a potřeboval si odpočinout u něčeho jiného, nevím.) Je to náš nejlepší operatér, gyn. onkolog a porodník, kterého uznávají i gynekologové. Pokud je třeba reoperace, pak bych se spolehla na něj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.7.16 11:22

@Swami Harashimi Děkuji, no spolehla jsem se na to, co mi řekla :roll: Zprávu jsem neviděla, ona s tím tak trochu tajnůstkaří…Ale histologie prý byla v pořádku. Jizvu má od pupíku dolů.

• Citovat
  • Upravit
13.7.16 11:28
@Anonymní píše:
@Swami Harashimi Děkuji, no spolehla jsem se na to, co mi řekla :roll: Zprávu jsem neviděla, ona s tím tak trochu tajnůstkaří…Ale histologie prý byla v pořádku. Jizvu má od pupíku dolů.

Tak to je dobrá zpráva. Kdyby jí vybrali uzliny výš, měla by ji až k žaludku a někdy i výš. A čím výš uzliny vybírají, tím hůř, protože to znamená, že jich bylo zasažených více.
Jestli je to problém lymfy, pak pomáhají lymfodrenáže a masáže. Jestli má nějaký následný problém s ledvinami nebo srdíčkem, musí se řešit ten, při tom se otoky vyskytují často.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1212
21.10.18 12:50

Je opravdu nutné to tu spamovat? Už proto nevyplnim…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2306
6.2.19 21:40

Ahoj, chci se zeptat tech co mate hysterektomii za sebou… Jsem 9. den po operaci a porad spinim (cca 2-3 intimky za den) , posledni dva dny me bricho boli jako pri menstruaci a citim bricho nafoukle. Je to normalni? V nemocnici se mnou nikdo nic neprobral, chovani hruza a na kontrolu ke sve gyndr jdu az za tyden. Tak se bojim jestli neni neco spatne. Jak jste to mely vy? Operace mi byla delana laparoskopicky s vyndanim delohy spodkem. Dekuji za odpovedi ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hegy
6.2.19 23:00

Vše naprosto v normě…špinění klidně až pár týdnů… ještě je brzy,dej tomu čas…i to nafouklé břicho bude dobrý…neboj ;) :kytka:

• Citovat
  • Upravit
25.5.21 11:04

Krásný dobrý den, jdu si pro radu, jsem od konce ledna po laparoskopicko-vaginální hysterektomii a již asi 2 měsíce mě bolí záda - bederní páteř. Měla jste některá podobné problémy? Moc děkuji za rady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí