Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na zkušenosti obrny lícního nervu z chladu i případně z oparu, napití se po někom s oparem. Mám obrnu už od začátku května a stále se sní léčím, bojím se, že mi to už zůstane. Chodím na rehabilitace, dokonce i na akupunkturu.. Pusu mám hodně slabou a oko stále nedovřené. Děkuji za každou odpověď nebo radu. Je mi 20.
@denisse20 tak z chladu nebo z oparu? z ofouknutí to bude o těch rehabilitacích, ale opar to už bude o léčbě antivirotiky, tam samotná rehabka těžko bude stačit
v lumbální punkci ti vyšly herpesviry, že podezíráš opar?
Ahojky, měla jsem, ale bohužel z jiné příčiny… Takže se mi upravila do tří týdnů, nicméně nejdůležitější jsou ty rehabilitace, cvičila jsem od začátku denně + kortikoidy a snižovat dávku a pak měsíc jen minimální dávku udržovací a k tomu jsem měla Vít. D,Vít. B12,b komplex forte a ještě Pyridoxin, ale předpokládám, že tuto léčbu máš také…Přeji, st se to upraví, bylo to hodně nepříjemné. Jinqk pak ještě na noc oko lepit a mazala jsem na noc mastickou
Ahoj, taky mám osobní zkušenost - u mně pravděpodobně z ofouknutí nebo celkové oslabení - chodila jsem do vojenské nemocnice a do dvou týdnů jsem byla jako dřív - dělali mi ten taping a taky cvičení/rehabilitace. A taky mi píchali béčko plus nějaké prášky na odstranění zánětu. změn doktora…
@denisse20 nepodcenit to. Já to měla jako dítě, bohužel mi neudělali lumbální punkci a následně jsem měla neurologické problémy.. Taky jsem myslela, že je to z ofouknutí, ale je pravděpodobné, že nebylo. To už se nedozvím. Jinak, poctivě jsem cvičila během hospitalizace a potom doma, čím víc, tím líp, až kolikrát sval obličeje bolel. Poznat to na mě není, jen na fotce, když jsem vážná, tak si lze všimnout nižšího koutku. Hodně štěstí.
Prosím anonym, zdravotní informace.
Doplnění prvního příspěvků…Jo no a ještě k tomu jsem měla na konci asi 2X elektrostimulaci, protože oko se nápojovalo malinko pomaleji, než pusa, ale opravdu je důležité to podchytit hned na začátku, po čase už se to zvládá hůře. Prvni týden jsem měla jiné rehabilitace a pak jsem šla jinam, kde s tím měli hodně zkušenosti a výsledky byly vidět velmi rychle. Před samotným cvičením bylo ještě cca 20minut nahrivání Taky jsem cvičila poctivě, 1X denně rhb a 3X denně jsem si cvičila sama-vzdy říkali, že cvičit jen do únavy svalů, aby se neprecvicil - takže když už třeba obočí neposlouchalo a padalo, tak jsem skončila…jinak tedy znám paní, která si tim prošla, necvicila a bohužel dodnes má následky, které jsou hodně viditelné. Oko úplně v haji a koutek povisly, takže v tomto fakt vydržet a vše poctivě dodržovat. Drzim moc pěsti, ať je to.ok
Já příčinu dodnes nevím. Možná ofouknutí, možná chlad… První dva týdny u mě nebyla žádná změna. Pak chtěli udělat lumbální punkci, ale nakonec ji nedělali, protože nastala malinká změna - trošičku byl vidět začátek pohybu. Cvičila jsem poctivě, na rehabilitace jsem chodila dlouho. Bohužel následky mám. Je to vidět na první pohled. Rozdíly cítím např. v zívání - automaticky se mi jedno oko zavírá. Dlouho to bolelo. Taky jsem hodně dlouho - hodně měsíců, spíš i let - byla hrozně citlivá na jakýkoliv průvan, otevřené okno. Měla jsem i další komplikace. V nemocnici byla paní, která to měla podruhé. Po první obrně měla následky, po druhé (měla to na druhé straně) následky nebyly. Nevím, co poradit. Jak často chodíš na rehabilitace?
Ahoj, mám od 3.ledna obrnu lícního nervu, na lumbálce a na CT mi nic nezjistili, tak mi řekli, že z ofouknutí…Denně jsem jezdila na rehabilitace, podstoupila jsem 10X laesrovou akupunkturua moc viditelný výsledky nemam. Brala jsem měsíc Prednison, teď beru béčka a na rehábku jsem začla chodit už jen dvakrát. Mám malé děti,4 roky a pětiměsíční. Denně hlídání fakt neseženu, navíc finančně už se to nedá unést, benzín, akupunktura, a časově taktéž, celé dopoledne v háji. jsem už z toho zoufalá, furt mi nemrká oko, a jak mi nemrká, tak mě v něm začlo jako řezat, kapky s „Optamem“nepomáhaj:-(Máte někdo zkušenost? Jak dlouho vám trvalo, než jste se vyléčily? Já už jsem úplně rezignovala, přestala jsem doma cvičit a masírovat, přijdu si jak Nasťa, když zalévala suchý pařez, prostě k ničemu…Nechala jsem si napsat už i Neurol na nervy, ale ten taky nechci jíst jak lentilky. Jinak elektrostimulaci mi neurolog nedoporučil, pak prý vznikají nepřirozené grimasy, ta se prý dělá, když už nic nepomáhá.
Nahrivat, cvičit denně, denně jsem chodila na rehabilitace + cvičení doma, postupně 3×,2×,1× týdne a potom pro doladění elektrostimulka jednoho oka, ale asi 2×
Určitě to nevdávej. Měla to babička, lékaři říkali, že u starých lidí jde rehabilitace už špatně a nakonec jí rozcvičili, že by to na ní nikdo nepoznal. Trvalo to dlouho. Několik měsíců. Denně rehabilitace a injekce béčka, nahřívání… Chce to čas a hlavně nepolevovat. Jsi určitě mladá, byla by škoda zůstat v takovém stavu, když to jde napravit. Spustu sil a trpělivosti, věřím, že to není lehké ![]()
@Napy Ja mam obrnu licniho nervu od1.ledna.Take chodim na rehabilitace uz mi delaji i elektrostimulaci;zacala jsem trochu mrkat;ale oko taky zatim nezavru.Byla jsem z toho taky zoufala;ale hodne jsem si o tom cetla. Regenerace nervu pry zacina po 3tydnech a roste o 1_3mm za den.JA mam tezkou obrnu; taky z ofouknutitak to bude asi na delsi dobu. Jinak kapky mam lacrysin pres den a na noc mazu masti optalmoazulen a prelepuji.
Ahoj, můj manžel s tím bojuje od července minulého roku…měl ten nejtěžší stupeň poškození…také lékaři příčinu nenašli…stále není úplně v pořádku, zkoušel xkrát akupunkturu, nic, stále 3× týdně rehabilitace, nyní zkouší nějakou léčbu aminokyselinama…
Ano, oko šlo zavřít jako první…lepil si ho na noc jen pár dní…
Ale stále mu vadí na oko nepříznivé počasí, večer má oko unavené…ze začátku chodil často na oční…různě mu měnili kapky a masti…