Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Mimoň94
Ve FN mně chtěli za dva dny pustit, ale radši jsem šla třetí den. Doma jsem fungovala úplně normálně, až mi napadlo, jestli mi vůbec něco dělali…Doma jsem byla měsíc a týden a šla jsem do práce. Vyloženě po té operaci jsem netahala nic těžkého, ale třeba batoh s menším nákupem v pohodě, domácí práce také. V práci zvedám těžká břemena, dělám dvanáctky a v pohodě. Než jsem na operaci šla, docela jsem se bála, v jiných diskuzích psali vše možné, jak jim vše bolelo, problémy, sesunutí močáku a kdesi cosi. Kamarádka se nechala operovat v malé nemocnici, tam byla 5dni a také úplně v pohodě. Ta měla teda dren ale ve FN mi řekli, že když nic nekrvaci, že už je trend ho nedávat.
@Mimoň94 Ahoj, nevím, jestli ses už nějak rozhodla nebo ne…ale můžu ti napsat svoji čerstvou zkušenost 🙂 dvakrát jsem byla na operaci, kdy mi odstraňovali největší myomy nebo ty, které odstranit šly, protože jsem ještě neměla děti. Byly tak umístěné, že by mohly miminko potom dost omezovat, tak proto jsem se rozhodla je dát nejdřív pryč. Samozřejmě byly za nějakou dobu další a ty menší rostly…ale zvládla jsem s tím dvakrát otěhotnět, i když druhý císařský řez byl kvůli tomu komplikovaný, ale vše nakonec v pořádku. Rok po císaři na kontrole opět spousta myomu, děloha velikostí odpovídala 20. týdnu těhotenství, takže jsme se domluvili ji odstranit.
Aktuálně jsem dva týdny po operaci…bylo to šílené, místo dvou hodin jsem byla na sále šest hodin, protože všechno bylo srostle se vším, dva dny na JIP. Kvůli krvácení jsem musela dostat 6 transfuzi, v nemocnici jsem byla 8 dní, při propuštění mi na ultrazvuku zjistili ještě nějaké rozšíření na ledvině, takže ještě urologie, kde si vyžádali pro jistotu ještě CT břicha…z CT naštěstí vše v pořádku s tím, že je to jen pooperační stav, který se bude snad postupně zlepšovat. Ale asi druhý den, co jsem byla doma se mi objevil únik moči, je to dost nepříjemné při každém zvednutí z gauče nebo v noci při otáčení v posteli dávat pozor…ale prý by se to mělo časem dát do pořádku, pokud se to nezlepší do 3 měsíců, tak znovu na urologii
. Každopádně si neumím představit být na děti a domácnost sama. Jsem doma týden a víceméně vše dělá ještě manžel, dceru 20 měsíců si opravdu netroufnu zvedat. Teď už manžel musí do práce, takže jedeme na týden k mým rodičům, aby mi pomohli s dětma, pak nevím, jak to budeme dělat. Jako domácnost bych asi tak nějak zvládla, ale to zvedání a tahání těžkých věcí opravdu ne. A únava je taky velká 🙈
Takže pokud je to možné, tak bych ještě počkala a myom zatím nechala sledovat na gynekologii, třeba ten růst už nebude tak rychlý…a operaci bych nechala třeba na čas, až ti dítě trochu povyroste a bude trochu soběstačné nebo i schopné s něčím trochu pomoct, což třeba můj starší v 6 letech už tak nějak trochu zvládne 🙂
Omlouvám se za takový sloh, ale třeba ti to trochu pomůže v rozhodování 🙂
Jen kvůli myomu bych na operaci nešla, sama to mám za sebou a nikomu bych tuto operaci nedoporučila, a když už bych se měla rozhodovat podruhé, odstranila bych jen ty části, které jsou nezbytně nutné, tzv. v mém případě bych si určitě nechala čípek, ten je důležitý pro sexuální prožívání a mně teď hodně chybí…
@Anonymní píše: Více
Operaci už mám zasebou, šla jsem JEN na odstranění jednoho myomu na děloze, laparoskopicky(4 díry v břiše)
Operace v pondělí, středa domů, za týden jsem byla na vytažení stehů. Jsem doma 3 týdny a teprve dneska jsem jela se synem a mým taťkou do obchodu a popravdě? Ještě pořád nic moc. Přijela jsem a šla ležet.
Minulý týden jsem začla řídit auto a taky to jde ještě cítit. A děsně mně bolí záda na pravé straně.
Každá jsme jiná, ale toto byla moje druhá operace a za mně nejhorší.
Nedokážu si představit, kdybych neměla dělohu, mně normálně rozsekal malý myom…
@Mimoň94 ta operace jako taková hrozná není, já už za 14 dní šla do práce, ale pravda, měla jsem tenkrát jen kraťoučký úvazek, sezení v kanclu 2 hodinky, na „normální“ práci by to nebylo…ale to, co se s tělem děje potom, na to mě nikdo opravdu nepřipravil a to jsem před op navštívila 4 lékaře
, ale třeba jsem jen měla smůlu ![]()
Po vyndání cévky už človek chodil sám na záchod, hned to bylo lepší. Ale třeba noc po operaci jsem měla průjem a pořád zvonila na sestru že potřebuji na záchod, ona se na mně dívala jak na exota tak to bylo v posteli, pak měla práci, omlouvala jsem se jí, ale když říkám že potřebuju, tak fakt potřebuji. Prosila jsem ji o léky na průjem, ona že počkáme, pak mi bylo na zvracení, cítila jsem zimu, teplo zároveň, fakt hrůza…Nevím z čeho to bylo, nakóza, večeře, celkově nervy ale toto jsem měla už i po snídani, najedla se a „běžela“ na záchod. Pak už jsem šla naštěstí domů. Snažila se nic nedělat, ono to ani nešlo a strach mi nedovolil. Teď už je to pomalu 3 týdny a je to mnohem lepší, akorát ještě nic nezvedám.
Já měla teda průbeh strašný.
A teď jsem i víc unavenější, strašně mně bolí Ty záda a hlava toto chci říct gynekoložce jak půjdu na kontrolu. A strašně brečím
to mi vzali JEN myom
@Mimoň94 píše: Víceřekla bych, že možná odstranění jen toho myomu jen na bolest horší, protože děloha má spoustu nervových zakončení a to prostě bolí, když ti jí rozříznou, mně nemělo co bolet, když jsem tam ten zdroj nervových zakončení už neměla
Můžu se, prosím, zeptat, jaké dlouhodobé následky se časem objevily? Já jsem teď pět týdnů po operaci a fyzicky i psychicky se cítím velmi dobře…trochu mi teda hnisa pár centimetrů na jizvě, ale hojí se to hůř, protože to mám pod špekem 🙈 a taky je to už pátý řez do stejného místa…ještě malinko cítím břicho na dotek, ale jinak se zatím zdá být vše v pořádku. Tak mě zajímá, co případně můžu v budoucnu třeba očekávat…děkuji 🌷
@Vndl Nic. Jsem po operaci rok a půl a nikdy v životě jsem na tom nebyla fyzicky lépe. Trénuju na letní půlmaraton. To asi vypovídá za všechno.
@nick mandarinka @Maminanamatersky děkuji za reakce a pozitivní ohlasy 🙂
Jedna otázka, pokud si ještě vzpomenete…kdy vás přestalo bolet břicho, že jste fakt už vůbec o ničem nevěděli? Při běžných činnostech (chůze, stání v kuchyni, lehký úklid, sezení, ležení) mě nebolí už vůbec, ale pořád to cítím při doteku nebo když třeba jdu do schodů, zvednu nohu a to břicho si zmáčknu, když si dřepnu a opět to břicho se zmáčkne…prostě při nějakém kontaktu s tím břichem a na pravé straně víc, než na levé. Není to žádná extra bolest to vůbec, jen je to ještě cítit…v pátek to bylo pět týdnů od operace
@Vndl já jsem po operaci7let takže si to už tak podrobně nepamatuji, ale po 6nedělích jsem šla do práce, také záleží jestli to bylo řezem nebo laparo, držim palce bude lépe hlavně nezvedat nic těžkého nezapomínat se, že byla operace
@Vndl to jak píšeš, že ti to trochu hnisá pod špekem to jsem měla taky sprchovala, větrala a mazala nějakou drahou mastí na jizvy jméno už si nepamatuji
@nick mandarinka měla jsem klasický řez, operace trvala 6 hodin, spoustu srůstů, krvácení, dva dny na JIP…to zvedání se snažím hlídat, mám dceru necelé dva roky, tak tam jsme si to obě hezky zajely a zvládáme to bez zvedání krásně. Občas se mi asi stane třeba v kuchyni, že zvednu něco těžšího, než těch 5 kg, třeba robota, fritézu…ale je to minimálně a snažím se si na to dávat pozor. Jsem na mateřský, takže do práce zatím stejně nejdu, ale teoreticky bych to teď po těch 6 týdnech zvládla, dělala jsem v kanceláři, ale nejvíc by mi asi vadilo být celý den v džínách, to by to břicho asi ještě bylo cítit 😀
Jizvu jsem mazala teď týden Framykoinem, tak se to zdá být už dobrý. Zítra jdu na kontrolu, tak uvidíme 🙂
@Vndl jseš šikulka a určitě to bude dobrý, za chvíli nebudeš vědět, že operace byla