Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím Vás, mám dotaz a zároveň prosbu
Za nějaký měsíc mně čeká operace, mám jeden myom na děloze(5cm) celou dobu mám za to, že půjde ven jen ten jediný, ale? Pan doktor našel někde vzádu další malilinkaté myomky.
Není problém prý odstranit jen ten jeden ale za rok, za dva prý příjdu znova. Takže navrhnul hysterektomii s vejcovody, vaječníky by mi zůstaly.
Je mi 32 let, děti už neplánuji
Máte prosím někdo podobnou zkušenost?
Já vím že rozhodnutí je, jen a jen na mně.
Pokud neplánujes děti, není nad čím přemýšlet. Já byla na zákroku a třetí den jsem ani nevěděla, že mi něco dělali, žádné bolesti nic. Brali vejcovody, čípek a dělohu, vaječníky ponechány neboť hormonální profil v normě. Je to fajn, žádná menzes, premenstruační tenze, strach z preventivních výsledků stěru, atd.
Děkuji za odpověď
Můžu se ještě zeptat, jak dlouho člověk bývá v nemocnici pokud je všechno v pořádku, žádné komplikace?
Spíš mám obavy jak budu fungovat doma, jako samoživitelka, ohledně nákupu, vozeni syna do školy
@Mimoň94 píše: Více
Nebudeš fungovat. To není malá operace, počítej s dlouhou neschopností, řídit auto nebudeš pár týdnů. Nic zvedat, ani hrnce při vaření. Budeš potřebovat někoho, kdo se o tebe postará. Tohle je jedna z nejhorších operací na rekonvalescenci. Fakt je nutný tu dělohu brát? Máš nějaký problémy?
Ou, tak to nejsou dobré zprávy.
Mám myom 5 cm na děloze jinak nic mně netrápí, akorát jsou prý vidět už další malé 4 mm
Doktor říkal ze třeba příští rok přijdu znova.
A to bys šla na laparoskopii nebo klasická operace?
Ty myomy by se ti dělaly dál, doktor má pravdu, je to rozumné, zase bys musela za čas na operaci, až by dorostly. Jsi tedy mladá, ale zdraví je přednější. Na tvém místě bych s lékařem probrala víc ještě ty vaječníky a vejcovody. Hormony jsou sice hormony, přechod je přechod, ale eliminovala bys eventuální možnost jiné nemoci. Dneska jeden nikdy neví. Promysli to.
Co se týče rekonvalescence, po vyjmutí dělohy opravdu budeš hodně unavená, bude to šestinedělí. Opravdu se šetři a nic těžkého nezvedej.
Já byla na LAHV před 2 lety a teda rozhodně jsem nepotřebovala někoho, aby se o mě staral. V neděli nástup do nemocnice, v pondělí operace a ve čtvrtek jsem byla doma. Na první procházce v sobotu. Jediný, co jsem si fakt striktně hlídala, bylo zvedání cokoliv těžšího. V nemocnici říkali myslím max 2 kila. Prvně jsem byla na pár hodin v práci asi 12 den po operaci. Ale ja to kancelářská práce naprosto bez dojíždění
Pokud nemáš problémy, tak proč hned brát dělohu? Mám dva, lékařka je jen sleduje. Kdyby je nenašla na ultrazvuku, tak ani nevím, že je mám.
@Mimoň94 Ahoj… a jsi si opravdu stoprocentně jistá tím, že už nikdy nebudeš chtít další dítě? Z toho, co jsi psala, jsem pochopila, že máš jedno a jsi (nejspíše?) sama. Co když ale za pár let potkáš někoho, s kým to budeš cítit jinak? Jsi mladá, normálně bys na to měla ještě času dost. Přijde mi, že tohle člověk zkrátka neodhadne na 10 let dopředu. Samozřejmě, pak taky záleží na tom, jak se ty myomy budou vyvíjet, jak tě to bude obtěžovat, atd. Ale byla bych v tomhle směru opatrná.
Jsem si jistá že další dítě už ne.
Ale vůbec nevím co dělat 🫣 mně myom během půl roku narostl o 2 cm, teď beru tabletky abych nekrvácela a myom nerostl.
@Janli píše: Více
Já byla taky sledována cca rok a půl, poslední půlrok narostl fakt hodně rychle, tak proto
A v nemocnici mi pan doktor řekl, že vzadu jsou další a mají 4 mm, takže když začnu mít zase menstruaci, porostou a nebo taky ne.
Kdyby ano, můžu jít třeba příští rok zase na operaci
Kvůli myomum mi vzali dělohu ve 35. Já jsem teda k tomu měla ještě i jiné potíže… Přidej se na Facebooku do skupiny Hysterektomie aneb odstranění dělohy, tam dostaneš víc odpovědí, než tady.