Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak syn má 3 roky a tři měsíce a tyhle scény má zcela běžně přibližně 1× do hodiny. Takže nevím jak moc nenormální je to ve 4 letech ![]()
Až takhle asi ne, ale dennodení vzteky kvůli jmenovaným maličkostem jsou na denním pořádku. Zklidní se, až dosáhne svého. Ale jde o blbosti - že chce ruku ze schodů, že chce sama obout boty, sama zapnou zip, nebo se nechce oblíkat, atd… ne třeba kvůli tomu, že chce něco koupit, nebo tak, to se s ní dá domluvit.
Jo a malé je 3,5 roku.
Skoro 4 roky - denně ječí (pláč a u t oho nahlas řve) - že chtěla růžový hrníček, když jsem jí dala zelený, že chce pohádku od půlky a né od začátku, že chce k svačině pomeranč a né jablko, že si dala kytku do kapsy a ta je zmačkaná, že jí upadla pastelka pod stůl…prostě kvůli čemukoliv, klíč neexistuje. Tipuju, že v tomhle věku je to normální, ale i tak je to dost na palici
![]()
Zakladatelka
Asi jde spis o tu intenzitu vzteku. Má fakt rapl, lehne na zem mlátí kolem sebe, mlatí s věcmi, na tátu vztahuje ručičky, že ho bouchne, řve, jak když jí na nože berou. Kdyby se urazila a nafoukla tlamičku vůbec to můj chlap nebude řešit, jde o to, že se bojí, aby někomu nebo sobě v tom záchvatu neublížila.
A co ji odklidit někam, kde si nemůže ublížit a jít pryč? Když nebude mít publikum, nebude jí to bavit. Takhle to většinou dělám já. A když se mladej uklidní, tak přijde.
@kacz to jsem zkousela a rapl zintenzivni. Ale mně moc nejde o to, jak resit tu situaci, jak ji uklidnit, ale zda je to ještě OK nebo, uz nekam k psychologovi. Je fakt, ze bych nerada, aby nekdy v budoucnu ublížila nejakemu diteti. Tim me strasi chlap.
Neboj, to muze byt jen takove obdobi. Konzultacevs det. psychologem neni spatny napad. Aspon budes schopna jednat v jeji prospech a chlapa vezmi sebou. Mozna se rozpomene na sve mladi. Drzim palce
To víš, nikdo s tebou doma nejsme, abychom to zhodnotili. Pokud je zvyklá na plnou pozornost, tak pokud od ní najednou odejdeš, tak ji to asi opravdu naštve ještě víc. Ale časem pochopí, že si prostě takhle pozornost nevyřve. Nic nejde hned.
Konzultace s psychologem nejspíš ničemu neuškodí. A je asi dobré se zamyslet nad nějakými rušivými vlivy v poslední době - sourozenec, nová školka, nová učitelka ve školce, nový náročný kroužek, stěhování…
@Anonymní píše:
@kacz to jsem zkousela a rapl zintenzivni. Ale mně moc nejde o to, jak resit tu situaci, jak ji uklidnit, ale zda je to ještě OK nebo, uz nekam k psychologovi. Je fakt, ze bych nerada, aby nekdy v budoucnu ublížila nejakemu diteti. Tim me strasi chlap.
Tak já myslím, že když někam zajdete, tak se nic nestane, ne? Buď řekne, že je to normální nebo vám nějak pomůže.
@MagdaSara no, na sve mladi si on urcite nevzpomene, protože u nich v rodine se nevztekali. Ted to nemyslim ironicky, ale pry fakt ne. Ja byla vztekle dite a vytacim se i v dospelosti. Takze odtud asi vitr vane ![]()
@kacz takze ty myslis fakt nastavit: zacne vztekani nevšímat si… Je fakt, ze nejsem moc dusledna, takze jsem nikdy nic nenastavila napevno. A u toho vztekani, uz vůbec ne.
Jinak zmeny zadne, mimo toho, ze co se zmenil cas je nevyspala ![]()
Tím, že si s někým nestranným popovídáte, tak už tím povídáním si bude odpovídat na hodně otázek a třeba odhalíte nějakou „blbost“, kterou změníte, budete dělat, odstaníte… a bude líp ![]()
Přeji, aby to tak bylo ![]()
Já mladýho vždycky odklidím do jiný místnosti a řeknu mu, ať přijde, až se uklidní. Že na jeho ječení nejsme zvědavý. Nemělo by se teda dítě odklízet do pokojíčku, protože to je místo na hraní a odpočinek.
Nevím, asi záleží jak ta scéna vypadá ale z popisu mi přijde přes čáru taky.
@Aries6 hmmm, jenze mne se do toho prave vůbec nechce. Myslim, ze mam doma zdravou bezvadnou holcicku trochu přecitlivělou a vzteklou a hlavne nechci, aby ji někdo rozebiral a hodnotil nejak je mi to proti srsti. Zda se mi to fakt predcasny a neopodstatneny. Na druhou stranu jsem, uz otravena z toho, ze dvakrát do tydne resime, jestli je to OK nebo ne. Chlap říká to není normalni a ja se zastavam dcerky, jak kdybych ji musela obhajovat, ze je „zdrava“. No a ted se to dorazilo tou tchyni, je to byvala učitelka a muz na ni hodne da a když ona rekla, ze to není normalni tak je to podle nej 100% pravda.
Ahoj, už po Xté mě straší muž, že máme divnou holčičku. Budou jí skoro čtyři roky a tak třikrát do týdne se hrozně vzteká. Je to kvůli blbostem: že si neutrhla kytičku, že jsem ji svlékla boty, že si nemůže vypláchnout pusu po čištění zubů a tak. Já většinou umím téhle situaci předejít a už vím, kdy co a jak. Muž samozřejmě ne, takže těch scén má on více. Dnes to udělala tchýni. Teď to s ní rozebíral a zase mě tlačí, že by možná měla jít někam do poradny. Prostě má strach, že má nějakou poruchu a teď ho v tom utvrdila ještě tchýně. Takže já nevím. Ještě popíšu, jak vypadá scéna, bouchání, řvaní, pláč a nic nefunguje… nakonec pomůže objímat mluvit a mluvit a že se dcerka vyčerpá
Moje otázka zní máte někdo taky hysterické, vzteklé dítě, co má občas uplný amok i v tomhle věku?