Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím poraďte, mám 5 týdenního chlapečka a asi tak 4 den má hysterické záchvaty pláče. Je najedený, odříhnutý, vykakaný a přebalený - půl hodinky je klidný a potom začně řev, musíme chovat, pomáhá taky jízda v kočárku, ale také ne vždy. Mám strach aby ho něco nebolelo, nikde nic nepozoruju. Myslíte, že může vytrapovat a vyžadovat nošení? V noci je zatím v klidu, spinká a prospívá, takže si myslím že hladem to nebude prdíky máme občas.
Tak bych řekla jestli to nejsou prdíky zkoušela si promassírovat bříško ?No a já bych asi zašla k mudře a řekla jí to.Kuba měl takhle 2 dny pláč a pak to byly prdy
a to jsme lítali i po krvy ušní atd.pak nám pomhli kapky a masírování
Takhle malé dítě vás ještě nemůže zkoušet!!! Nevěř nikomu, kdo ti to bude tvrdit! Na koliku skutečně pomáhá nošení v klubíčku nebo prostě blízkost matky nebo otce. Nám pomáhalo houpání na balónu nebo známým šátek na nošení! Hodně trpělivosti a lásky!!!
ahojky ja bych to taky tipla na prdiky. Nas Tomik je obcas mival taky a bylo to jako kdyby to bylo jeho posledni. Noseni takhle male vyzadovat muze,ale to by neplakal tak moc hystericky. Az bude plakat,zkus mu sahnout na brisko okolo pupicku.Pokud je tvrde, je to pravdepodobne kolika. Moji kamaradky nejmladsi syn (dneska pul roku) mel uplne to same. Najedl se a pul hodiny na to zacal rvat. Dr. ji doporucila zmenit mliko - meli Nutrilon. Zkus se poradit. Je pravda,ze kdyz jsem presla na Nutrilon (z Beby - nevyhovovala nam - Tomik mel po ni zacpy),tak prdiky pribyli. Chce to pevne nervy!!!
kojíme a kakání máme také pravidelné, tak se mi to s tou kolikou moc nezdá, prďánkujeme tak průběžně - užíváme sab simplex no nevim , jinak díky za rady, kdyžtak zajdeme k mudr.
Janet píše:
kojíme a kakání máme také pravidelné, tak se mi to s tou kolikou moc nezdá, prďánkujeme tak průběžně - užíváme sab simplex no nevim , jinak díky za rady, kdyžtak zajdeme k mudr.
Ahoj.Asi tě nepotěším,ale může to být kolika.Náš nejstarší na to trpěl a přešlo ho to kolem 4.měsíce.Nejvíc řval (nedá se říct,že by plakal) od cca 18:30 do cca 2:00.To jsem ho nosila,masírovala,brečela s ním
,dostával SAB a ........nic.Prostě nic nepomáhalo.Dokonce jsem jedla převážně staré tmavé pečivo a chleba,pila čaj pro kojící matky a meltu,obědy taky nic moc.Neměla jsem sílu něco uvařit.
Tak jsem se dost odbývali.Kakal po každém kojení
.Teda při každém kojení.
Odříhnout jsem ho nehcávala. Prostě nijak jsme se toho nezbavili.Až časem.
Přeju ti hodně sil a pevné nervy.
No já bych zkusila, když takhle bude plakat, rektální rourku, pak uvidíš, jestli je to zaražený prdík…
Takové malinké miminko může, ale nemusí něco bolet. Vyžaduje blízkost, mazlení, nošení. Takhle malým dětem stačí k urputnému pláči podněty, se kterými se přes den setká. Všeho je na něj moc, nějak musí ze sebe dostat napětí.
Pokud se prcek uklidní, když ho máš blízko sebe a přestane plakat, tak mu to dělá dobře, nos ho, povídej mu a mazli se s ním.
lucka
Ahojk,
presne tak, jak psaly holky. Urcite kolika. Nas maly to mel taky, 5 tydnu predcasne narozeny, koliky. Rval jak tur a nic nepomahalo. Sab jsme davali taky. Nic. Kakali s rektalni rourkou. Maly rval tak, ze si udelal triselnou kylu a museli jsme na operaci. Hruuza. Ale to bylo tim, ze se narodil o trosku driv a tu brisni stenu nemel tak silnou. To urcite nebude Vas pripad.
Ale, neboj, vsechno se spravi.
Jednou me dorazil muj manzel. Maly v noci rval a nic nepomahalo, tak jsem jen lezela vedle neho a snazila se spat. Podotykam, ze manzel spaval pres dve steny v jinem pokoji, aby si chudacek odpocinul. A kdyz tak maly rval, tak se muj priritil a rikal: Ty ho neslysis, ze rve!!! No, debil, co Vam mam povidat. Ani jsem nemela silu, mu neco peprneho odpovedet.
Tak jen tak pro pobaveni.
Ahoj, přesně jak tu již někdo psal: zkus rektální rourku: když pomůže, tak víš, že jsou to prdíky a když ne,tak chce malej třeba jen nosit a mazlit.
Holky díky moc za podporu, snažím se malému vždy po jídle masírovat bříško, cvičíme s nožičkama, dáváme teplé obklady na pupik tak to snad bude lepší. Dnes nás to chytlo zatím ráno tak uvidím. Jo koupila jsem si na masáž bříška olej od Weledy a docela se mu to líbilo. Tak doufám, že mu to prďolkovi vydrží, vždy když takhle spustí tak pomalu brečím s ním jak vyvádí. Tak drže palečky ať je nám líp ![]()
nas to taky dost trapilo ted uz ne tolik ale pomaha nam masazni emulze Pupik(prodavaji ji v lekarne) a fenyklony caj. s tou rektalni rourkou bych to moc neprehanela jen kdyz je nejhur je totiz dost navykova.Pomuze temer vzdy a mimi se prestane snazit samo.
Te navykovosti na rektalni rourku se vubec neboj.
Neni to az tak horke jak se povida. Prece, ji budes pouzivat, jen, kdyz maly breci bolesti briska. Nepouzivas ji preventivne.
My jsme ji teda pouzivali, kdyz maly uz nemohl vytlacit normalne a byla jsem za ni moc vdecna. Maly ma uz skoro 3 roky a rektalni rourku uz teda rozhodne nepouziva
Takze by si na ni navykl, rozhodne popiram. To neni herak ![]()
ahoj,me to mala zacla delat v sesti tydnech,nebyli to prdiky,jen ji proste neslo usnout a tak se klidne u toho vztekala pet hodin:(zacali jsme ji nosit,pak uhoupavat na balonu(to se ji moc libilo a po pul hodce byl klid),nebo pres den zbesila jizda v kocarku:)brekotu bylo hned mene,ale pak ji to odnaucit…to uz je ale jina kapitola:))