Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Milé maminky ( a ostatní), potřebovala bych Vaši radu nebo zkušenost.
Dnes jsme se dohodli s farářem, že za 3 týdny nám pokřtí našeho 6-ti měsíčního synka. Potřebovala bych ale poradit, co mu mám obléct - je mu už 6 měsíců, váží 9kg a měří 75cm, a navíc to horko, zavinovačka nepřipadá v úvahu. Vím, že by měl být pokřtěný v bílém. Nemáte někdo nápad, nebo zkušenost?
Taky bych potřeboval tip, co po křtu. Chtěla bych nějak pohostit „účinkující“, trochu to prostě oslavit, ale máme malý byt, takže nějaké posezení u nás udělat nemůžeme, a navíc tam budou - teda pravděpodobně - naši rodiče, kteří jsou z obou stran rozvedení, a dodnes jsou na kordy, takže by to chtělo něco na neutrální půdě, a aby to nebylo moc drahé…
Ahojky!
My jsme křtil začátkem září,byly pěkné hice,zavinovačku jsem měla,v kostele je kosa,ať to pak není šok,Peťka byla v bílém a zavinovačce.Měli jsme kmotru,moji sestru.Ta držela velkou svíčku,ještě jsme koupili takovou dečku a křestný list,ten nám pak podepsal farář.Vše jsem koupili v obchůdku,nevím jak se to jmenuje,ale mají tam bible,věci na křtiny a jiné.Pro faráře jsem měla asi 200 kč,a výslužku sladkého a láhev vína.Taky jsem hodně sháněla info u nás po vsi,jak to probíhá atd,no nervy šílené,ale bylo to v poho.Zajdi za farářem,nám se vším poradil,dokonce nám radil u křtu,byl úžasný.
Pak byl oběd v restauraci,pozvaní byli rodiče z obou stran a kmotra s rodinou.Někde se zve na oběd i farář,ale ten náš je nemocný na nohy,tak nejezdí.Ostatní sourozence jsme nezvali.Pak jsme měli ještě oslavu na zahradě,kam už přišli všichni,vč. sourozenců s rodinami.Grilovalo se,bylo to fajn.Kdybych měla zvát do restaurace všechny,asi bychom se nedoplatili.
Tak snad jsem Ti trochu poradila. ![]()
Ahojky,tak my krtili synka v 1,5 roce,pozvali jsme vsechny zname,rodiny,takze se nas seslo neco kolem 60 lidi a to jeste tedy neprijeli moje tety a tak.Krest probehla krasne,p.farar nam take radil,byl moc hodny.Syna jsme tedy meli obelceneho normalne v civilu,ostatni veci jsme koupili na fare-svicku a decku.Po krtu jsme delali obed s rodici a prarodici.Farare jsme take pozvali,ale mel ten den jeste jeden krest,takze nemohl.Dali jsme mu 500 Kc na kostel nebo faru.Dodnes to je pro me velice hezka vzpominka a jsem rada,ze jsme se takto rozhodli.Druhe ditko samozrejmne take pokrtime,ale to uz bych rada drive a v zavinovacce a v krasnem oblecku,ktery mam pro nej schovany.Nejsme manzele,takze jsme o to vic p.farari vdecni,ze nam krest povolil.A syn?Dodnes kdykoliv jdeme kolem naseho kostela,jdeme pozdravit Jeziska a Stepan mu posila pusinku.No a ja…ja se ted modlim za nase malinke miminko v brisku,aby nam neodeslo,jako to pred nim.
My jsme křtili koncem prosince. Byl oblečen v teplých oblečkách které se daly rozepnout, zachumlán v dece, fusaku a před oltář jsme ho dovezli v oranžovém kočáru. Na polévání hlavičky (ohřátou vodou) jsme ho na chvilku povytáhli z kočáru a pak zase zachumlali. Tj barvy oblečků jsme fakt neřešili (je to totiž jedno), ale přes sebe měl bílou křestní roušku (tedy přes kočár). A mši jsme kvůli zimě nechtěli. S pohoštěním neporadím, my jsme ho měli doma a nijak jsme to neprožívali. Zeptej se faráře zda by pohoštění nešlo udělat na faře.
Díky moc za rady, určitě je využiju.
Anonymni: držím palečky, ať je mimi v pořádku. Opatruj se a pohlaď za mně bříško.
Ahojky Miklis,
měli jsme křtiny před měsícem, synovi bylo 8M. Oblečení jsem strašně dlouho řešila, nemohla jsem sehnat nic bílého, zavinovačka a dupajdy nepřicházeli v úvahu, přece jenom už je to chlapák. Ptala jsem se kmotry v otázce křesťanskýho protokolu kovaná a bílá není podmínkou ani nutností. Nakonec jsem malého oblékla do bílých kalhot a světlý plátěný košilky /bílá nebyla/. Kostel byl plný /asi 300 lidí/ a malý se na všechny smál a místama byl slyšet víc než farář. Polévání hlavy bral s úsměvem.
Oslavu jsme měli v restauraci /20lidí/. Moc dráhé to nebylo, nešlo o svatbu, každý si dal oběd /předkrm, polívka, hl. chod/ a něco k pití. Tvrdý se nepil, jen pivko a víno. Víc jsme neplatili. Dort a cukrový jsem si donesla od místního cukráře.
Jestli můžu poradit, doma oslavu určitě nedělej, plno práce a málo radosti a nikdo to moc neocení a ty budeš servaná jak kůň. Nevím kolik budete mít lidí, když vybereš slušnou restauraci počítej asi 400 Kč na hlavu. Nevím kolik si můžeš dovolit. Rozvedený rodiče jsme měli taky a všechno v pohodě, přece jen jsou dospělý.
Ahoj,
my jsme obě holky křtily, když měly něco kolem půl roku. Oblečený byly normálně, ale samozřejmě slavnostně. Oboje křtiny byly v parnech, takže s krátkým rukávem i v kostele. Oslavy jsme měly na zahradě - něco málo sladkého upečeného a pak se grilovalo a popíjelo vínečko
všem se to líbilo - ta následující pohodička v „teplákách“ ![]()