Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
mam 4,5 mesicniho cvrcka a nevim kdy je nejvhodnejsi cas ji dat do sportaku,mam v hlubokem kocarku jen rovnou podlozku a mala se obcas vzteka a kouka jen do tmavy boudicky a pak z nudy usne.jeste nesedi, coz je pochopitelne a jen malo se pretaci na bok, bohuzel jen s pomoci zaklonu hlavy, ze ma zvednout spise zadecek tak to ji vubec nenapadlo i kdyz cvicime vojtovku kde ten zadecek zvednout musi
tak mam pocit ze ve sportaku by meli byt deti az kdyz trochu sedi ne???
hlavu drzi bezvadne a kdyz ji mam na sobe tak se pokousi pritahovat hlavu do sedu,tak nevim,poradte ![]()
Já vozila dceru ve sproťáku od 4m. Záleží, zda ti jde sproťák dát až do lehu. Pokud ne, tak bych ji tam než bude sedět určitě nedávala. Sporťák obvykle víc drnác a kdyby byla víd podepřená, tak by to bylo na její páteř ještě horší, než když se děti zapírají třeba polštárem ![]()
Taši se v hlubokém taky nelíbilo a ve sporťáku to bylo lepší.....
Do sporťáku mají jít děti až když si sami sednou. (teda nepočítám sporťák, kde dítě leží na zcela rovné podložce). U nás to bylo v 9 měsících. Do té doby jsem vozila na bříšku - mám šikovný kočárek, u kterého je v boudičce síťka, takže viděl ven. A v létě jsem oddělala i síťku a zbytkem boudy jen stínila. Byl spokojený a ještě posiloval krční svaly. Druhý syn ještě tak dlouho na bříšku nevydrží, takže zatím kouká ven z kočárku okýnkem ve střeše a má hračky na hraní. Ale to taky moc dlouho nevydrží, takže zatím tomu musíme délku procházek přizpůsobit.
Nesedící děti by se neměly v kočárku přizvedávat ani trošku, protože vlivem terénních nerovností se stejně sesunou na jednu stranu, nemají ještě posílené veškeré svalstvo podél páteře, takže mají zaděláno na problémy s páteří v pozdějším věku. To radši vydržet těch pár měsíců řevu ![]()
Martina
Ahoj holky,
já dala prvního syna do sporťáku asi po půl roce věku- až seděl a druhého až v roce- ale v hlubokém už také občas sedával. A myslím, že jsem nikde neudělala chybu. Po:,–(ili se až se uměli sami po:,–(it. Takže asi záleží na každém z nás a na každém dítku.
Přeji hodně zdravíčka Martina
Ahoj, naše malá šla do spotťáku v 5ti měsících, v hluboké korbě se převracela a hulákala, že nic nevidí
zpátky už jí to nešlo( to se naucila až cca v 8mi měsících) a když byla ve sporťáku - ta poloha nejníž, rovný leh to nebyl
tak nemela potrebu se prevracet a vydrzela
Za mesic potom uz lezla, a ja doufam, že jsem ji tim nijak neublizila …
já dala holku do sporťáku až v 8 měsících, do tý doby jsem trpěla… vlastně obě. Dnes bych do sporťáku šla určitě dřív, ale ne před půlrokem, to si myslím, že je brzo, ten půlrok bych považovala za takovou tu hranici,,, vždyť i výrobci většinu sporťáků udávají od 6 měsíců… ne že by to mělo být úplně směrodatné, ale cítím to nějak podobně.
Ahoj,
první byl od pěti měsíců,protože do hlubokého se nevešel.Neležel úplně na rovno,ale neposazovali jsme ho.Druhý tam asi půjde ještě dřív,protože je taky velikej.Kamarádka dala holčičku taky v pěti měsících,protože pořád plakala-nudila se.A ve sporťáku je spokojená ![]()
Tak vlastně nevím, co se bere že dítě samo sedí. Že si i sám od sebe sedne? nebo že když ho po:,–(ím, tak se už sám udrží? My museli do sporťáku v 5,5měs, hluboký nám byl malý.
Jde nám dát úplně do lehu. Jenže tak chce být jen když spí. A až se vzbudí, chce zdvihnout a v tom jsem nedůsledná. .
Když má zdvižená zádička, tak si sám sedá. Tak fakt nevím, snad nedělám chybu, že ho nedržím jen vleže. ![]()
Tak já budu asi extrém. Já dala malého do sporťáku už ve 3 měsících, ale úplně do rovna. Už se mi nevečel do hlubokého
Ale je spokojený a nepociťuji, že by mu to vadilo. Teď ve 4 měsících už jsme na velikosti oblečení 6-9 měsíců. Je to fakt macek, tak se nedalo nic dělat ![]()
Dítě sedí samo, když si samo od sebe sedne - když ho po:,–(íš a obložíš polštáři,tak se sice udrží,ale asi mu to moc příjemné nebude. Mně to připadá stejné jakoby nás dospělé někdo nutil dělat most, když to neumíme..... prostě až si jednou sám od sebe sedne, tak bude sedět a může do sporťáku na sedačku - jinak do lehu.
sháníte nějaký pěkný kousek na prcka?Mrkněte na http://vecipodetech.webz.cz/
Nám je taky 4,5 měs. a do sporťaku ho ještě určitě dávat nebudu.Honzík je celkem velký, ale budem se snažit vydržet v hlubokém co nejdéle, vidím to tak do 7 měs.Měli jsme období, kdy se mu tam nelíbilo, chodili jsme ven jen na spaní a jakmile otevřel oči tak křičel, ale teď si zvykl, má víc staženou boudu a kouká kolem sebe i vleže.Honzíkovi se hrozně líbí stromy, tak jezdíme tam, kde to lemují stromy a je to v pohodě ![]()
Nám je taky 4,5 měs. a do sporťaku ho ještě určitě dávat nebudu.Honzík je celkem velký, ale budem se snažit vydržet v hlubokém co nejdéle, vidím to tak do 7 měs.Měli jsme období, kdy se mu tam nelíbilo, chodili jsme ven jen na spaní a jakmile otevřel oči tak křičel, ale teď si zvykl, má víc staženou boudu a kouká kolem sebe i vleže.Honzíkovi se hrozně líbí stromy, tak jezdíme tam, kde to lemují stromy a je to v pohodě ![]()
Tak nevim jestli mě tu neukamenujou. Malá jezdí ve sporťáku asi od 5,5 m. Pořád chce koukat ven. Pak je spokojená. Výrobce uvídí, že je od 0 měsíců. Lze sklopit až na rovno /malinký miminko bych tam nedala ani já/. Chodíme tak na 1-2 h procházky víc ne. Jinak je celý den na zemi /doma nebo na dece venku/ nebo v postýlce a tam leží nebo leze. Říkám si, že v tom kočáru má stejné pohodlí jako v autosedačce nebo v polohovacím křesílku co má doma. Takže to sezení nepřeháním jak to jde tak leží.
Tak my jsme to nejak doklepali v hlubokym kocarku do 5 mesicu-uz nam tam hlavou narazel do korbicky.
Bydlime v cizine a tam vsechny zensky vozi deti na prochazky v tech autosedackach , jak se na:,–(ej na podvozek z kocarku nebo uz ve sportakach-uz malinky miminka, ze tam jsou chudacci cely zkrouceny. Tak na me koukaly jako na exota, ze jsem kluka vozila v hlubokym kocarku az do 5ti mesicu! Se me dokonce ptaly, jestli je kluk ok, jestli neni nejakej postizenej, ze porad jen lezi v hlubokym.
Alessia