Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
slíbil jsem manželce, že se zkusím tady poptat
Máme chlapečka, který bude mít příští tyden 6 měsíců. Máme ten problém, že přes den prakticky nespí. Spánek v noci nám nedělá potíže, protože dokáže spát přes noc v kuse, ale přes den skoro ani ťuk. Ráno se probere, chvíli (tak dvě, tři hodinky si hraje) pak ho nakojíme a jde spát. Věšinou vydrží spát tak dvě hodinky, ale potom už vůbec až do večera neusne, ačkoliv je na něm vidět, jak je unavený. Naprosto se nedokáže v postýlce uklidnit, dudlík nepomáhá (ani ho moc nechce), zpívání nepomáhá, nepomáhá vůbec nic.
Máte s takovou situací někdo zkušenost? Jak jste to řešili? Případně kde nalézt nějaké rady? Jsme totiž s manželkou z toho už dost na prášky ![]()
Tak naše 7. měsíční holčička už asi od svých 5. měsíců taky přes den skoro nespí. Když se to podaří, tak usne tak zhruba dopoledne na hodinku, někdy taky na půl. Pak odpoledne po obědě většinou spí chvíli v kočárku, ale taky ne dlouho. Naštěstí je jinak hodná, ale je pravda, že toho při ní přes den moc neudělám. V noci taky nemáme problém, to spí i 12 hodin v kuse. Já to moc neřeším, hlavně že spí přes noc. Některé děti to pak mají obráceně, přes den spinkají a pak v noci zlobí, tak si říkám, že takhle je to lepší. Navíc podle mě jsou naše ratolesti teď ve věku, kdy je všechno zajímá a spinkání (u nás i papání) je děsně zdržuje …
Naše malá nespí od narození
Ani ve dne a bohužel ani v noci
Máme doma nespavce, který večer usne na dvě hodiny a pak je po půlhodinách vzhůru a chce si hrát, jíst, povídat si, no prostě všechno možný jen ne spát a nemůže pochopit, že mi právě jdeme spát. Přes den jsem ji naučila chodit spát po dopoledním kojení, tak asi v jedenáct, spí hodinku, někdy dvě a pak už celý den nic, i když je na ni vidět únava. A večer znova, dvě hodinky tvrdého spánku a pak opět „noc plná vášní“. Zkoušeli jsme všechno možný, nepomohlo nic, doufám, že nám z toho vyroste.
Mylím, že to bude jak napsala Tea, prostě nemají na spaní čas, co kdyby jim uteklo něco zajímavého ![]()
Asi tě nepotěším, my tento problém máme asi od 9 měsíců a bohužel dodnes (15 měsíců). Malá přes noc spí úplně v pohodě, jde spát o půl sedmé večer a vstává kolem šesté ráno, ještě cca hodinu si hraje v postýlce a pak nás s manželem volá.
Jenže jak brzo stává kolem půl desáté se ji chce už spát, ale do postýlky nechce, pořád volá hají hají, ale v postýlce děsně řve. To stejný odpoledne.
A řešení:
když jsem doma, tak ji dám do postýlky vyřvat, z 95% to zabere a za 10 - 15 minut spí jak špalek většinou 1 - 2 hoďky. Bohužel musím ten řev nějak vydržet. Opravdu už jsem zkoušela všechno a jak píšeš, nic nepomáhá.
další varianta je strčit dítě do kočáru a jet na vycházku, pomáhá to ale jen částečně, v kočáru mi málokdy usne tvrdě ![]()
hrozně ráda také spí v autě, ale tuto variantu nepraktikuji, jen když někam opravdu potřebuji jet ![]()
Chce to asi vyzkoušet všechno možný i nemožný, přeji hlavně pevné nervy, někdy je to fakt na prášky.
PS: někde jsem četla, že děti nechtějí chodit spávat, protože se bojí, že když usnou, uteče jim spoustu zážitků, což by u mé malé opravdu odpovídalo.
Nasemu chlapeckovi bude 6 mesicu a spi v noci nic moc, pak dopoledne od ca. 11 do 12.30 a odpoledne treba hodinku v kocarku, nekdy vubec ne. Neresim to, spi si podle toho, jak se mu chce a jak potrebuje. Pokud je v postylce neklidny, ospaly, ale nemuze se uklidnit - zkouseli jste ho balit? Tak, ze mu ruce uvazete pevne k telu. Nas syn taky do minuleho tydne nemohl v postylce usnout a uklidnit se, porad hazel rukama a nohama. Balila jsem ho neustale, vecer, dopoledne, ihned se vetsinou uklidnil a usnul. Samozrejme pouze za predpokladu, ze byl unaven.
Mrknete na navod: http://www.eltern.de/…/pucken.html?p=2
JE to sice nemecky, ale uprostred stranky jsou obrazky, jak se spravne dite bali.
Nasemu chlapeckovi bude 6 mesicu a spi v noci nic moc, pak dopoledne od ca. 11 do 12.30 a odpoledne treba hodinku v kocarku, nekdy vubec ne. Neresim to, spi si podle toho, jak se mu chce a jak potrebuje. Pokud je v postylce neklidny, ospaly, ale nemuze se uklidnit - zkouseli jste ho balit? Tak, ze mu ruce uvazete pevne k telu. Nas syn taky do minuleho tydne nemohl v postylce usnout a uklidnit se, porad hazel rukama a nohama. Balila jsem ho neustale, vecer, dopoledne, ihned se vetsinou uklidnil a usnul. Samozrejme pouze za predpokladu, ze byl unaven.
Mrknete na navod: http://www.eltern.de/…/pucken.html?p=2
JE to sice nemecky, ale uprostred stranky jsou obrazky, jak se spravne dite bali.
Sarik78 píše:
Mrknete na navod: http://www.eltern.de/…/pucken.html?p=2JE to sice nemecky, ale uprostred stranky jsou obrazky, jak se spravne dite bali.
to balení je super věc, my jsme balení praktikovali od 3. týdne a skončili jsme s ním právě kolem 6. měsíce, tak nevím, jestli to u vás bude ještě fungovat, ale určitě to zkuste. Držím pěsti
Mému chlapečkovi budou 4 měsíce a taky máme problém přez den usnout. Když je unavený tak, že je z toho mrzutý, tak u nás funguje vana. Vykoupu ho a pak natřu olejíčkem pro „dobré spaní“, dám mu najíst a tak do 15 minut spí.
Naše malá opice taky nechce spát. V podstatě tak od 3. týdne spinká krásně v noci (teď v 5ti měsících od osmé večera do šesté do rána), ale přes den nic nezabere. dokonce ani kočár - ten teď z duše nenávidí, páč jí toho tolik utíká !!!
U nás zabere pouze kojení - pokud u něj ale nedělá scény (což je většinou) a vidím, že je fakt unavená, tak ji nakojím v posteli a nechám ji tam pak i spát nebo opatrně přenesu do postýlky. Spí tak 1× denně - občas ale i 3 hodiny vkuse.
Další variantou je taky nechat vykřičet. To vydrží taky tak max. 10 minut a spí jak špalek.
Přejeme hodně trpělivosti!
A co zkusit šátek? Nám teda zabírá hodně, mrňouskovi je taky 6měsíců, v noci spí hezky, přes den podle potřeb, ale přesto se stane že kolem 17hod na něj přijde krize a neví kudy do toho. Tak jsem teď zkusila uvázat si jej do šátku a to většinou usne, nebo se aspoň zklidní a je to v pohodě.
A nepomáhá udrncat v kočáře? Nebo unosit v šátku? Nebo si lehnout i s mimčem do postele, částečně zalehnout, zadudlíčkovat a funět na hlavu?
nasemu chlapeckovi bude take pristi tyden 6 mesicu a rekla bych, ze spi jeste mene nez vas.
Pres den regulerne pouze po obede a to jsem rada, kdyz vydrzi hodinu. Jinak rano kolem devate usne tak na 30 minut, to same odpoledne kolem ctvrte… Vecer chodi spinkat po 19. hodine, budi se vetsinou kolem 3.-4. hodiny a pak spinka nekdy do 6, nekdy do sedmi…
Pokud si vas chlapecek vydrzi hrat 3-4 hodiny a spinka celou noc, tak si myslim, ze zadny problem nemate ![]()
ahojky ![]()
Samik mi asi od 5m cez den spinka tak 2× po pol hodinke.skoro všetky detičky kolem pol rolku takto malo spinkaju.Jo a v noci sa 2-3× budi a chce prso
Ale ked spinkat nechce,tak ho neprinutiš
![]()
Rozárce je taky 6 měsíců. Spinká krásně, ale když přece jen nemůže zabrat, tak si s ní lehnu. Ona mi pár minut píchá do očí a do nosu a když zjistí, že jsem tvrdá, tak znuděně usne taky ![]()
Lucka
Našemu Matyáškovi bude taky 6 měsíců. Máme pár triků, které občas zaberou. Už byly některé řečeny ( lehnout si s ním, zabalit, vyřvat). Ale asi nejvíc se nám osvědčila plínečka nebo kapesníček, který si žuchlá v ručkách a po tvářičkách, někdy si i zakreje celý obličej
a to ho krásně uklidní a za chvilku spinušá. Já bych spíš potřebovala radu, jak to udělat, aby spal celou noc
. Ale protože pořád kojíme, tak asi jen vydržet, že jo.