Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj mám takový dotaz ohledně Vašeho názoru. Onehdy mi kamarádka řekla, že její dvouletá neteř měla dost často rýmu. Zkoušely snad všechno a nic nepomohlo. Až pak zkusily dát zabalený česnek pod polštář a do dvou dnů byla rýma pryč. Co si myslíte o tomto babičkovském receptu?! Mám skoro 4 měsíční mimčo a na rýmu dost trpíme a tak nevím, zda to není pro něj moc agresivní. Ten česnek je oloupaný, zabalený v látce a dán pod polštář, nebo matraci.
Ja bych se toho nebala, dat mimcu cesnek pod polstar nebo matraci. Ale nejak neverim, ze to zabere.
I kdyz babickovske rady jsou lety proverene, ze? ![]()
Za zkousku nic nedas.
4 měsíční mimčo přece nemá žádný polštář, mělo by spát na rovném. Já jsem naopak dostala varování, že u miminek není dobré dát na babičkovské rady. Někdy sice můžou pomoct, ale někdy taky ublížit.. takže já bych do česneku nešla.
A co ti poradila dr. na tu rýmu? Proč na ni tolik trpíte?
Nám se ta rýma pořád vrací. Když je pěkně je to OK a když je hnusné počasí hned má rýmu a trošku pokašlává. Doktorka nám napsala kapky, ale nepomáhají. Už jsme vyzkoušely asi 5 druhů kapek a nic. Jinak pod polštář bych mu to nedala, když žádný nemá, dala bych ho pod matraci.
Tak česnek pod matrací by mimču asi neublížil, ale moc se mi nechce věřit, že to pomůže. Asi jste víc citliví na chlad a na podráždění sliznice. Zkusila jsi už vonné olejíčky do aromalampy? U nás se během zimy docela osvědčil eukalyptus - dezinfikuje vzduch a usnadňuje dýchání při rýmě. Skvělá věc! Vždycky jsem jej trochu nakapala na mokrý ručník a ten přehodila přes na topení. A nebo samozřejmě můžeš zapálit aromalampu.
verel píše:
Tak česnek pod matrací by mimču asi neublížil, ale moc se mi nechce věřit, že to pomůže. Asi jste víc citliví na chlad a na podráždění sliznice. Zkusila jsi už vonné olejíčky do aromalampy? U nás se během zimy docela osvědčil eukalyptus - dezinfikuje vzduch a usnadňuje dýchání při rýmě. Skvělá věc! Vždycky jsem jej trochu nakapala na mokrý ručník a ten přehodila přes na topení. A nebo samozřejmě můžeš zapálit aromalampu.
Děkuji za radu, určitě to vyzkouším. Vůbec mě to nenapadlo - aromalampy. Zkusím to a dám vědět, jak jsme dopadly.
Taky pálíme v aromalampě olejíčky - při rýmě je celkem dobrej Candiol od Hádka, ale zázraky nečekej. Někdo si chválí Eucasol od Justu - stříká se do vzduchu nebo na oblečení.
Léčená rýma trvá týden, neléčená sedm dní. ![]()
Již zmíněný Eucasol nebo olejíčky tak maximálně zmírní příznaky a uleví v dýchýní, ale bohužel neléčí.
Spíš bych zkusila zapátrat po příčině, třeba zvětšená nosní mandle = ložisko zánětu.
Makina: naše rýma trvá obvykle měsíc, vráží se ráda do uší, uši nám pak praskaj… mandli máme v normě, orl dr. nad náma kroutí hlavou, jak je možný, že jsme nepřeléčitelní a to se léčíme i homeopaticky…
Lasičko, já vím, my jsme si spolu i chvilku psali o uších.
Shodly jsme se na tom, že vy jste případ sveřepě odolávající jakékoliv léčbě
.
Lasicka píše:
Makino, uznávám, uznávám
Ač nerada, vid?… ![]()
A jak je? Lépe přes léto?
Makino, díky za optání, byli jsme dobrý než jsme se na dovolené potkali s chlapečkem se zelenou nudlí, děsným kašlem a atb - bydleli jsme v jedné vile… Myslela jsem, že maminku uškrtím. Šimon hned rýmu i kašel chytil a v letadle mu pak prasklo ouško. Takže teď dobíráme další atb… Větrací trubičky nás asi fakt neminou. U staršího se vleče chronickej zánět středouší, takže asi půjde mandlička ven.
Chjo, to by mě šlak trefil a škrtila bych rovnou na místě
.
Tak se držte! M.
Mmch, potkala jsem kamarádku, šli se v květnu objednat na mandli a dostali termín v druhé polovině listopadu
. Tak objednávat s přestihem.
My se chystáme na Kladno a tam je objednací doba tak 14 dnů, naštěstí jsou prázdniny, tak máme ještě chvíli času. Ad tamta maminka - no když se ten chlapeček postavil doprostřed obýváku plnýho lidí a začal chrchlat bez zakrytí pusy, fakt mě chytal fantas… Po příjezdu domů ho hned hospitalizovali s hemofilem v krku a mononukleózou, tak jsem zvědavá, jestli to u nás ještě nebude mít dohru. Vy jste v pohodě?