Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
prosím o radu. Kdy můžu jít na první procházku s miminkem? Mám téměř týdenní miminko a nevím, jestli bych s ním mohla jít na krátkou procházku v tomto počasí. Narodilo se s váhou 2700 g.
Předem děkuji všem za odpovědi
Ahojky,ja si myslim,ze klidne muzes.Novorozenci nesmi ven jen kdyz jsou mrazy-vice jak -5 st.Miminko oblec,dej pekne do deky a myslim,ze mi nemuze nic chybet.Naopak jsem nazoru,ze jemu i tobe prochazka krasne prospeje a musim rict,ze miminka po prochajde i lepe spinkaji.Vubec si s tim nelam hlavu.
Ahoj Nikanika,předem gratuluji k miminku!
Myslím si,že jestli je miminko v pořádku…jako,že asi je když jste doma z porodnice,tak můžete jít klidně ven na procházku.Asi bych nešla jen v případě,že by foukal hodně vítr nebo moc pražilo sluníčko.Zkrátka bylo nepříznivé počasí.Tak vyražte jestli se na to cítíš
Hodně štěstí a zdraví.Elen
ahoj přesně jak píšou holky,myslím si můžeš nám v porodnici říkali,že první den po propuštění můžeš na hodinu druhý dvě atd.Jen nee -5 nemají chodit a když jsou nějaký extrémy.A gratuluji ![]()
Děkuji vám za tak rychlé reakce.
Moc jste mě potěšily, že procházka neuškodí. Takže zítra letíme ven s kočárem!
Ahoj Nikaniko, nečetla jsi náhodou teď časopis Maminka? Tam nějaká chytrá horákyně
radí ve svém stejně chytrém článku
, že s novorozeným miminkem se nemá chodit asi 14 dní ven…Pardon, ale co je to za blbost???
Jak píšou holky, koukej si miminko vyparádit a vyrazit ven se pochlubit, mrazy nejsou, tropy tu taky nemáme, tak šup zítra s Petříčkem ven!!!
Taky souhlasím s holkama, využij toho,že tento týden nebude vedro a vyražte ven! To bude pocit poprvé s kočárkem! Jéé,jak já na to ráda vzpomínám! ![]()
Ahoj, náš Vítek měl 2,35kg a měli jsme přímo v papírech že můžeme ven až bude mít 3kg, byl to vopruz a na konci jsme trošku šulili - poprvé venku měl 2,9kg.
Ahoj Nikaniko, my jsme se vrátili z porodky zhruba ve stejném počasí, jako bylo dnes a chodili jsme od dalšího dne pěkně poctivě.
PAVLIČKO -Těch 14 dní teda musel vyhrabat nějakej „odborník“ kdoví kde
Tohle přesně psali v knížce Péče o dítě, kterou měla k ruce moje babička, fakt ![]()
IVUSHO - známé, která měla předčasně narozená dvojčátka (ale jen o 3,5 týdne), taky řekli, že smí ven, až budou mít prcci 3 kg. Ale to je asi jen u předčasně narozených miminek, ne??? Jinak mi to přijde divný - Marjánka měla při odchodu z porodky 2,65 kg…
Jani Terezie , normálně jsem si tu maminku našla:
Cituju chytrý článek z časopisu MAMINKA:
![]()
Kdy vyrazit?
To záleží jednat na zdravotním stavu novorozence, jednak na ročním období. Je-li vaše narozené miminko úplně v pořádku, můžete mu mezi prvním a druhým týdnem věku dopřát čerstvý vzduch půlhodinovým pobytem u otevřeného okna. Tento pobyt denně prodlužujte zhruba o čtvrt hodiny.
Po 10-14 dnech můžete vyrazit na první procházku. Samozřejmě, že to záleží na tom, jaké je roční období a počasí. Když si nejste jistá, poraďte se se vým lékařem při první pediatrické návštěvě.
Dále už psát nebudu, protože to jsou hrozný kecy…
Mezi prvním a druhým týdnem pobyt u okna…
Možná by bylo jistější ho ani neotvírat ![]()
Hmm, redaktorky z Maminky mají evidentně pouze jedináčky ![]()
By mě docela zajímalo, co by dělaly, kdyby se jim druhý prcek narodil v prosinci, ten první musel do školky a tatínek ani babička nebyli po ruce, aby ho tam odvedli… No co a malej přežil a je v pohodě ![]()
Nikanika, já bych se fakt nebála… Vyraž a pochlub se okolí, jakýho máš krásnýho kluka ![]()
Ahojky.mi sme boli prvy krat vonku hnedna druhy den,čo nas pustili z porodnice.t.j. po 7 dnoch. a bolo menej než -5.takže klidne možeš.jo a maly važil po prepusteni 2900g.doktorke som o tom řekla,a vraj je to v pohode.
My šli v den, kdy nás pustili z porodnice:-) Narozený měl váhu 2660g:-)
Zdravím autorku článku z časopisu:-)
casopis maminka si popletl dny s tydnem,ne???
![]()
nam mudr pri odchodu z porodnice rikala(i moje pediatricka nasledovne)-prvni den po prichodu domu obliknout jako na ven a dat k oknu na pul hodiny a kazdy den prodluzovat o pul hodky. ven ze mame jit klidne uz treti den na tu pulhodinku, hodinku a zase prodluzovat. jak uz psaly nesmi byt extremni teploty. tak si to na prochazce uzij
![]()
jo a ten navod byl pro myho breznovyho kloucka,kdyz byla docela kosa. den odchodu z porodnice byla vanice. ted je pocasi uplne paradni
![]()