Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahoj všichni, kdo se taky zkoušíte, ať úspěšně nebo neúspěšně, nedávat plíny na noc..
Mojí dcerce budou za měsíc 2 roky, na záchod chodí bez problémů, vždycky si řekne, ale na spaní jsem jí plínu dávala až dosud..někdy byla ráno suchá, ale někdy úplně „nažmach“.
Jak to děláte, aby se v noci dítko nepočůralo? Budíte jej na záchod?
Večer dáváme mlíčko, na to je zvyklá (240ml).
Moc děkuji za odpovědi a rady ![]()
Náš Vojta byl bez plíny přes den (s výjimkou procházek venku - byla zima
) asi od roku a 3/4. Noční plínu měl ještě dlouho - myslím, že dalších 11 měsíců. Když jsme plínu sundali, tak sme jej vždycky, než jsme šli spát (tj. kolem půlnoci) posadili na hrnec. Děláme to vlastně pořád (musím zaťukat - nehoda nebyla už několik měsíců).
Noční počůrávání se neřeší až do 5 let, takže z případných nehod si nic nedělej ![]()
My jsme starší a plínu na noc ještě určitě odbourávat nebudeme… Přes den i přes polední spaní je samozřejmě bez, ale na noc necháváme - ještě nikdy ji ráno neměla suchou, vždycky durch, a kromě toho se teď (občas dost těžce) vyrovnává s příchodem brášky, tak jí nechci přidávat další stres…
Takže můžu přispět jen nedávnou zkušeností kamarádky - chlapečka vysloveně nebudila - ve spánku nečural, takže když slyšela, že se probudil sám, došla s ním na nočník… Spí s nimi v pokoji, takže ho slyšela…
Ať se daří! ![]()
Tak my jsme jeste starsi a plinu na noc mame porad.
Pres den se nepocurava uz dlouho. Pres den nespi. Zkousela jsme ruzne figly, ale nic nepomohlo - nepit vecer, rano jsme ho budila o neco driv nez by vstal ,aby se hned sel vycurat, vecer jsem mu rekla, ze mu plinu nedam a tajmne jsme mu ji v noci nandala, ale vzdy se v noci pocura a bohuzel o tom proste nevi - nebot mi kolikrat rano hlasi maminko ja se dneska nepocural, ale plena je durch.
Take jsme si rikala, ze uz je hodne velky - a tak jsme se ptala doktorky jeslti to mam nejak resit a ona rikala, ze kdyz se pres den nepocurava, ze se to do 5ti let neresi, ze proste jne tvrde spi a ze ho to venzbudi - tak at to neresim a jsme rada, ze dobre spi ![]()
ahoj malá mi zůstává suchá až od 3let, do té doby jsme vysazovali od 2,5 každou půlnoc a stejně měla nehody. nemáto moc cenu řešit každé dítě dospívá jinak… netlačila bych , začni to řešit tak ve 4letech zbytečně se děti nemají stresovat
ahoj, tak my jsme ještě starší a taky na noc plínu neřeším, protože se ještě NIKDY nestalo, že by byla suchá - vždy totálně durch. Taky jsem zkoušela ubírat večer tekutiny, vyčurá se před spaním a marný. Je teda pravda, že holky a kluci se nemají srovnávat, u chlapečků to je ještě později, holčičky vrstevnice už bez plínek většina jsou, kluci ne.
Nicméně jsem četla, že budit dítě na nočník v noci nemá cenu, protože tím stejně nedojde k tomu, co má samo nastat: že se dítě vzbudí nervovým spojem z moč. měchýře, který mu nahlásí, že je potřeba vyprázdnit. A někde odpovídal odborník, že ty nervové spoje zrajou, různě rychle, je to hodně i geneticky dáno, v naší rodině např. jsme se všichni dlouho v noci počurávali, čili co bych chtěla…
Druhý důležitý faktor pro čurání je diuretický hormon, na který mozek reaguje. A protože hormony a psychika jsou hodně spojené nádoby, stačí i malá zátěž, stres, nemoc nebo změna rodinné situace /příchod sourozence, spory rodičů/ a právě se to v tom čurání často projeví. Náš syn se s příchodem dvojčat tímto způsobem vyrovnával rok. Že přes den donedávna sice chodil čurat, ale permanentně pozdě. Zkusila jsem vše - tresty, pochvaly, byla jsem „smutná“. Výsledek jsem viděla ten, že byl tak zmaten, tak moc chtěl vyhovět, že mi hlásil, že jde pozdě, že se počural, a byl suchej, nebo naopak mi řekl, že nečural (no záchodu) a já jsem viděla, že ano. Takže jsem to prostě řešit přestala, jen pořád převlíkala a převlíkala (i 10 tepláků za den) a jednoho dne jsem najednou večer zjistila, že má ty stejné tepláčky.
(cca před měsícem!)
S nočním čuráním to do 5 let asi vůbec řešit nebudu, malý už místy jeví zájem, že by chtěl být bez plen, tak třeba na to přijde sám.
Ahoj,
myslim,ze je to moc brzo. Spousta dvouletaku ma plinu i pres den, takze bych to neresila.
Moc díky všem..tak to jsem to nějak uspěchala..
Já jen, že malá někdy má úplně suchou plínu a taky když jí dávám plíny na spaní, tak říká pínu ne, pínu ne..a dneska měla radost, že jsem jí jí nedala, no, tak to nás čeká krušná noc…
a právě přes den si ve 100% případů řekne..nepočítám, že když jí doluju ze zimní kombinézy, tak to někdy ukrupne, protože mi to trvá dlouho..
Taky kakání už strašně dlouho hlásí, právě myslím večer, když už leží a najednou se jí chce nebo k ránu nebo už ráno..to už jí vzbudí, ale to je asi něco jiného než čůrání..
díky
Malýmu budou v březnu 4 a pořád chodíme pro jistotu s plínou Cars. Večer pije mlíko a když pak usne, tak je tutový, že bude mokro. Já si nebudu dávat budíka a dávat ho na záchod. Nejsem cvok. Když spím, tak spím. Když si večer nedá to mlíko 250ml, tak je sucho. Máme nový matrace( to jsme koupili v Ikee to prostěradlo), ale i peřiny by byly za chvíli do popelnice. takhle je klid a on to doladí. Vy to určitě ve dvouch letech neřešte!!!
V čem spočívají odnaučovací plíny?
Jo, nechci tu vypadat jako fanatik..nijak extra to neřeším, jen jsem chtěla znát názor jiných maminek..
Já si myslím že pokud už sama hlásí že plínku nechce tak bych to zkusila.My od roku a půl byli přes den bez a od dvou let na noc, ale stalo se nám to náhodou.Koupali jsme tehdy nějak brzo a pak jsme jí tu plínku ještě nedala že jí dám až půjde spát, pak se to nějak vyvrbilo že jsme něco dělala a dával jí spát manžel a zapoměl že ji nemá, ráno přišla bez plínky a suchá, tak jsme myslela že jak vstala tak si ji sundala a zpátky natáhla kalhoty od pyžama
ale at jsme hledala jak jsme hledala plínku jsme nenašla
a pak mi to došlo že ji neměla celou noc ![]()
A od té doby jsme jí ju nedala, nehody byli ale néé často tak jsme to přečkali a tak od dvou a čtvrt doku bez nehody do ted.
Hodně zdaru
![]()
Ahoj, Vojtovi byly v lednu 2.roky a má plínu přes den i v noci. Furt starší generace hemzá, že my jsme už na roce byli bez plíny. Jenže ať dělám co dělám, tak Vojtu prostě nemůžu odnaučit ani přes den. Nechávám ho bez plíny a někdy je úžasný,když ho dám na záchod nebo i řekne eee,tak se vyčůrá (káká jen do plíny),ale jindy prostě čůrá co to dá do tepláčků a pak pro mě přiběhne, odtáhne k počůranému místu a dělá překvapeného co jsme to našli. Myslím, že jednou se každný naučí nepočůrávat a my jim musíme dát prostor a mít s nima trpělivost
.
Oba synové přes den neměli plínu asi od 1 1/2 roku a na noc od 2 let, starší syn skoro přesně na den na druhé narozeniny začal plínu odhazovat, když jsem mu ji chtěla na noc dát, to už po obědě spával bez ní, tak jsem mu teda plínu nedala, postýlků „důkladně“ obložila podložkama a čekala, že ráno bude mokro a ono nebylo a ani moc nehod se potom nestalo. Říká se , že noční plína se má odbourat, až je deset dní po sobě suchá. M
Aha, tak to jsem nevěděla a 10 dní po sobě suchou plínu, to teda ještě nebylo..no, tak to se mám v noci na co těšit..
uvidíme..
Náš Robin nechtěl nedávno ani na nočník.Pak z ničeho nic začal sám chodit-tak někdy v listopadu.Dokonce to zvládl i při odpoledním spánku bez plínky a jednou nám usnul bez plínky večer a ráno v pohodě.Takže Robíkovi budou v březnu dva roky a ty dva měsíce určitě bez plínky na noc už může být,akorát ihned po probuzení se mu musí říct že nemá plínku a musí na nočník.Stejně mu tu plínku radši dávám.Myslím že tohle je pro dětičky dost citlivé a je času habakuk.Většinou se zeptám jestli plínku chce,když ne,nedám,když jo,tak mu jí dám.nechávám to na něm prostě..