Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahoj, možná už tady podobné téma je, ale nenašla jsem. Návody na impregnaci jsem našla, ale můj dotaz je ohledně praní. Jestli je můžu prát Noritem nebo Perwolem (nebo mýdlovými ořechy??) v pračce (v programu na jemné prádlo) nebo výhradně v ruce? A taky jestli se můžou vyždímat třeba na 400 otáček nebo jen v ruce vymačkat přebytečnou vodu? Dá se použít i mýdlový sliz?
Amy, vlnu peru v přípravcích k tomu určených, dají se ale použít i mýdlové ořechy a mýdlový sliz (dělaný ale z kvalitního mýdla, které umožňuje i praní vlny, např. Marseillské).
V pračce jsem ještě vlňáky prát nezkoušela, ale kdybych to tak chtěla dělat, neždímám a peru jen na program pro Jemné prádlo a ve studené vodě!
Já peru v ruce, pak nechám přes noc v lanolinové lázni, pak jen mírně vyždímám v ruce.
Do pračky bych si je dát netroufla, můžou Ti dost zfilcovatět. Prala sem v Ulrichu, teď i v českém Qualtu na vlnu v ruce.
Přebytečnou vodu jen trochu vymačkám v ručníku.
Ale počkej, až se sem dostaví zdejší vlňákový maniak ![]()
Cappyyyyyyy, kde siiiiiii? ![]()
edit
tak Cappy je rychlejší, než sem tipovala. Sem jasnovidka, co? ![]()
Holky děkuji za rychlé rady ![]()
Babo, bylo by to na škodu to zfilcovatění? Koupila jsem jedny používané a jsou právě takové chlupaté a jakoby hustší a druhé mám nové a zdá se mi, že by teda mohly spíše protéct (jsou to vlňáky domácí výroby, hezky sedí, nežerou -aspoň mě teda- a zatím teda neprotekly).
Můžu se tu opět přiživit? Upletla jsem si podle návodu na netu vlňáčky z pravého merina a nevím, jestli je mám před prvním použitím impregnovat nebo ne. Máte některá zkušenosti? Dík
Na funkčnost to vliv asi mít nebude, ale nebude to pěkný a taky se můžou zdrcnout (naštestí ne moje osobní zkušenost) Sem lenora, nerada peru v ruce, ale jednou za čas přemáchnout vlňáčky mi nevadí.
A jaký máš?
Babo, já ti dám maniaka
![]()
Amy, jelikož nemám osobní zkušenost s praním v pračce, tak teď budu mluvit spíše teoreticky.
Zfilcovatění není na škodu - např. v případě Disan natahovacích, ty potřebují mezi nožičkama trošku zfilcovatět, aby se z nich staly estra držáky.
Ale k tomuto jevu dojde postupem času i přip raní v ruce.
Nemyslím, že je fajn to urychlit pračkou, přeci jen v ní dojde k rychlejšímu opotřebování materiálu ![]()
A u samodomo pletených bych se pračky bála ještě víc, nevím, asi nějaký předsudek, že se můžou snadněji trhnout ![]()
Mufina píše:
Můžu se tu opět přiživit? Upletla jsem si podle návodu na netu vlňáčky z pravého merina a nevím, jestli je mám před prvním použitím impregnovat nebo ne. Máte některá zkušenosti? Dík
Určitě naipregnovat. Nejlíp lanolinem z lékárny.
Mufi, impregnuj ![]()
skoč do lékárny, že chceš adeps lanae (=bezvodý lanolin) - ten je lepší než „značkové“ produkty.
Příspěvek upraven 23.02.10 v 10:04
Měla jsem vlňáky natahovací, ručně pletené a přežily moji drastickou péči: prala jsem ve slizu v pračce na 40 s ostatním prádlem. Jsou ještě pořád fit, prala jsem je tak jednou za 6 týdnů, prostě když začaly provlhat. Takže i tak to jde. ![]()
Cappy píše:
Babo, já ti dám maniaka![]()
Nonono
Kdo tady někde psal, že má šestery a kupuje sedmý? No kdo? Kdo by to tak mohl být? ![]()
Aha, už vím, Tys to byla ![]()
Tak jsem to asi přivolala, teď jsme měli veliké káko, co proteklo až na nohavičky těch vlňáků, takže mám ještě doplňující dotaz: Musí se vlňáčky po každém praní impregnovat nebo se dá nějak ta impregnace otestovat (jestli je ještě dostatečná)?
Babo, ty jeté jsou Disany a jsou opravdu husté, takže budou na noc a ty druhé jsou domácí výroba (koupené na Fleru) a moc pěkné.
Peru na 30 normálně v pračce, ale v certifikovaném programu na vlnu - ono praní v pračce obecně nevadí, ale co vadí, tak je prudké střídání teploty - bavlna to snese, vlna nee… Peru v Sodasanu, impregnuju pro jistotu po každém praní lanolinem z lékárny. Ždímám na 400.
Peru tak shorties, samodomo i Anavy…