Jak pečovat o vlňáčky?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
81
23.2.10 09:40

Jak pečovat o vlňáčky?

Ahoj, možná už tady podobné téma je, ale nenašla jsem. Návody na impregnaci jsem našla, ale můj dotaz je ohledně praní. Jestli je můžu prát Noritem nebo Perwolem (nebo mýdlovými ořechy??) v pračce (v programu na jemné prádlo) nebo výhradně v ruce? A taky jestli se můžou vyždímat třeba na 400 otáček nebo jen v ruce vymačkat přebytečnou vodu? Dá se použít i mýdlový sliz?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6093
23.2.10 09:46

Amy, vlnu peru v přípravcích k tomu určených, dají se ale použít i mýdlové ořechy a mýdlový sliz (dělaný ale z kvalitního mýdla, které umožňuje i praní vlny, např. Marseillské).
V pračce jsem ještě vlňáky prát nezkoušela, ale kdybych to tak chtěla dělat, neždímám a peru jen na program pro Jemné prádlo a ve studené vodě!

Já peru v ruce, pak nechám přes noc v lanolinové lázni, pak jen mírně vyždímám v ruce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60142
23.2.10 09:48

Do pračky bych si je dát netroufla, můžou Ti dost zfilcovatět. Prala sem v Ulrichu, teď i v českém Qualtu na vlnu v ruce.
Přebytečnou vodu jen trochu vymačkám v ručníku.

Ale počkej, až se sem dostaví zdejší vlňákový maniak :mrgreen:
Cappyyyyyyy, kde siiiiiii? :-D

edit :mrgreen: tak Cappy je rychlejší, než sem tipovala. Sem jasnovidka, co? :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81
23.2.10 09:55

Holky děkuji za rychlé rady :wink:
Babo, bylo by to na škodu to zfilcovatění? Koupila jsem jedny používané a jsou právě takové chlupaté a jakoby hustší a druhé mám nové a zdá se mi, že by teda mohly spíše protéct (jsou to vlňáky domácí výroby, hezky sedí, nežerou -aspoň mě teda- a zatím teda neprotekly).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mufina
23.2.10 09:59

Můžu se tu opět přiživit? Upletla jsem si podle návodu na netu vlňáčky z pravého merina a nevím, jestli je mám před prvním použitím impregnovat nebo ne. Máte některá zkušenosti? Dík

• Citovat
  • Upravit
60142
23.2.10 10:01

Na funkčnost to vliv asi mít nebude, ale nebude to pěkný a taky se můžou zdrcnout (naštestí ne moje osobní zkušenost) Sem lenora, nerada peru v ruce, ale jednou za čas přemáchnout vlňáčky mi nevadí.
A jaký máš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6093
23.2.10 10:02

Babo, já ti dám maniaka :cert: :mrgreen:

Amy, jelikož nemám osobní zkušenost s praním v pračce, tak teď budu mluvit spíše teoreticky.
Zfilcovatění není na škodu - např. v případě Disan natahovacích, ty potřebují mezi nožičkama trošku zfilcovatět, aby se z nich staly estra držáky.
Ale k tomuto jevu dojde postupem času i přip raní v ruce.
Nemyslím, že je fajn to urychlit pračkou, přeci jen v ní dojde k rychlejšímu opotřebování materiálu :think:

A u samodomo pletených bych se pračky bála ještě víc, nevím, asi nějaký předsudek, že se můžou snadněji trhnout :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60142
23.2.10 10:02
Mufina píše:
Můžu se tu opět přiživit? Upletla jsem si podle návodu na netu vlňáčky z pravého merina a nevím, jestli je mám před prvním použitím impregnovat nebo ne. Máte některá zkušenosti? Dík

Určitě naipregnovat. Nejlíp lanolinem z lékárny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6093
23.2.10 10:03

Mufi, impregnuj ;-)
skoč do lékárny, že chceš adeps lanae (=bezvodý lanolin) - ten je lepší než „značkové“ produkty.

Příspěvek upraven 23.02.10 v 10:04

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8179
23.2.10 10:03

Měla jsem vlňáky natahovací, ručně pletené a přežily moji drastickou péči: prala jsem ve slizu v pračce na 40 s ostatním prádlem. Jsou ještě pořád fit, prala jsem je tak jednou za 6 týdnů, prostě když začaly provlhat. Takže i tak to jde. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60142
23.2.10 10:05
Cappy píše:
Babo, já ti dám maniaka :cert: :mrgreen:

Nonono :cert: Kdo tady někde psal, že má šestery a kupuje sedmý? No kdo? Kdo by to tak mohl být? :nevim:
Aha, už vím, Tys to byla :twisted:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81
23.2.10 10:08

Tak jsem to asi přivolala, teď jsme měli veliké káko, co proteklo až na nohavičky těch vlňáků, takže mám ještě doplňující dotaz: Musí se vlňáčky po každém praní impregnovat nebo se dá nějak ta impregnace otestovat (jestli je ještě dostatečná)?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81
23.2.10 10:09

Babo, ty jeté jsou Disany a jsou opravdu husté, takže budou na noc a ty druhé jsou domácí výroba (koupené na Fleru) a moc pěkné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mufina
23.2.10 10:13

Babo, Cappy, díky, poptám se na to v lékárně.

• Citovat
  • Upravit
20840
23.2.10 10:15

Peru na 30 normálně v pračce, ale v certifikovaném programu na vlnu - ono praní v pračce obecně nevadí, ale co vadí, tak je prudké střídání teploty - bavlna to snese, vlna nee… Peru v Sodasanu, impregnuju pro jistotu po každém praní lanolinem z lékárny. Ždímám na 400.

Peru tak shorties, samodomo i Anavy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky