Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahoj holky látkuju takže bych chtěla poradit. Používala jsem obyčejné kalhotky za pár kaček, ale všechny se potrhaly nebo protekly. Koupila jsem si kalhotky Gmini na patentky a jsem celkem spokojená. Jedny se mi sice trošku protrhly ale co už když to používáme pořad. Problém je v tom, že se malé občas zapaří malino nožičky, špatně to dýchá to vím, proto bych jí chtěla teď na jaro léto pořídit nějaké kvalitní a prodyšné kalhotky, které mi vydrží celý den a večer je akorát vyperu. Koupila bych si dvoje. Problem s gmini je, že když se mi malá pokaká většinou to uteče trošku bokem na kalhotky a tím pádem je musím vyprat dám jí druhé. Nebo když se hodně zčura tak jí přece do toho neoblíknu zpátky, že? Uvažovala jsem nad balvněnýma jenže u těch mám strach že se malá jednou počůrá a budu je moct hodit do pračky. Proto bych chtěla něco co udrží celý den plenku v pohodě a co je hlavně prodyšné. Jinak používám obyčejné bavlněné čtvercovky a jsem spokojená na noc totiž používám jednorázovky malá totiž strašně v noci čůrá a tak pročůrá tři pleny jednorázové a to váží každá tak kilo. Děkuji za rady maminkám co látkují i nelátkují. Nevím jestli to bude srozumitelné melu páte přes deváté prostě kalhotky do tepla aby se mi nezapařila ale aby mi ty gatky vydržely do večera.Malá váží 8kg děkuji. ![]()
LadyRebeko, odpovídám ti sem.
Dávala jsi dotaz k nám na látkovky, ale tam je většinou takový šrumec, že se tam nějaký dotaz snadno ztratí ![]()
Promiň, ale nedá mi to naspat.
Kalhotky, o kterých píšeš, ani neznám.
Já teda látkuji proto, že nechci, aby se malému pařila prdelka (důvodů mám samo víc, tohle je jen jeden z nich).
Tak být tebou, tak takové gaťky hodím do koše ![]()
Investovala bych asi do kalhotek s PUL membránou - značek je spousta - Imse Vimse, Bummies, Thirsties, atd (na víc si teď nevzpomenu, PUL doma nevedem, já jsem blázen do vlny - ale ta je opravdu náchylná na údržbu, ale zase se považuje za jednu z nejzdravějších forem přebalování - nejvíce luftuje).
Za jedny PULky dáš cca 350Kč, ale zřejmě zmizí problém, že se ti budou trhat a tvoje díťátko už nebude zapařené.
Co je to to Gmini vůbec zač? ![]()
Cappy já jsem vůbec neměla tušení o nějakých jiných kalhotkách a pak jsem na netu prostě nějak objevila ty Gmini a tak jsem je koupila neměla jsem páru o vlnáčkách a tak. Já klidně zainvestuju na ty vlnáčky ale vydrží mi celý den nebo déle?Jako víš že se malá počúra a neproteče to i na kalhotky? Jinak kouknu na ten PUL, taky látkuju kvůli opruzení a hlavně je to zdravější a děti se lépe naučí chodit na nočník a nejsou v pohodě i když jsou počurane protože je to studí a tak. Uvažovala jsem o tady tomto myslím že do toho jde v pohodě vložil čtvercovku poskládanou na obdelník ne? http://www.mamaja.cz/…it-bioflanel
Lady to co jsi tu hodila, tak to je plenka, to nejsou svrchní kalhotky.
Lady TADY máš konkrétně na MAMAJE stránku s PUL svrchníma kalhotkama.
Asi se špatně chápeme, nevím, co myslíš pod pojmem „Vydrží celý den“ - celý den ti žádné gaťky nevydrží.
Po každém přebalení by se každé (i PUL i vlněné) měly nechat dostatečně vyvětrat, v případě znečištění stolicí, vyprat.
Nevím, mně osobně by dvoje svrchňáčky nestačily ani omylem, mám patery vlňáčky, šesté jsou na cestě a až budu mít cestu kolem obchůdku s látkovkama, koupíém i sedmé ![]()
Točit dvoje svrchňáky pořád dokola samozřejmě lze, ale častěji tím vznikají sitiace, kdy musíš sáhnout po jednorázovce a to já právě nechci (např. je možné, že ti za jeden den oboje pokadí).
Vlněné fungují tak, že se dají na plenku a p přebalení se jen nechají pořádně vyvětrat. Vlna se mocí regeneruje.
ALE!!! Neměly by se prát v pračce, peru je v ruce v šamponu na vlnu, docela špatně z nich dostávám hovňouse a po praní se ještě necháváají cca přes noc v lanolinové lázni - aby se impregnovaly a nepropouštěly tak vlhkost.
Sušit se nemají ani na topení ani v sušicce ani na slunci, takže schnou MINIMÁLNĚ jeden den!
Kvůli těmto důvodům si myslím, že pro tebe budou PULky lepší, kvůli snadnější a rychlejší údržbě ![]()
Holky díky, já když jsem se rozhodla pro látkové pleny než se Eliška narodila vůbec jsem netušila, že existujou maminky, které taky látkují, v dnešní době jednorázovek pro mě nepředstavitelné, já se v tom nevyznám až tak moc tak se omlouvám za mylné informace. Ty PUL si určitě koupím aspoň dvoje nebo troje! ![]()
Lady, v pořádku ![]()
Já teda nelátkuju od začátku, ale když jsem se pro látku rozhodla, strávila jsem asi dva týdny na netu a vše jsem si pořádně proštudovala.
Látkujících maminek je hodně, ale bohužel je ještě víc těch, co používají jednorázovky, je to docela škoda.
Malá ti v noci tak moc pije, že pročůrá 3 jednorázovky?
u nás je noční pití taky problém.
Ale ani se nedivím, pokud dáš na noc jen čtvercovou plenku, že ti malá „proteče“.
Já na noc dávám mega vycpanou banbusovou kalhotkovou plenu s vkládací plenkou a jedním až dvěma poskládanými čtverci + na to naše extra vlněné držáky Disany ![]()
A většinou bývá Máťa ráno mírně navlhlý, né mokrý (i v noci ho kontroluju, jestli není durch), ale bývá ráno prostě už mírně jakoby navlhlý