Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ibuprofen a jeho metabolity přestupují do mateřského mléka pouze v extrémně nízkých koncentracích (0,0008% dávky podané matce). Vzhledem k tomu, že množství ibuprofenu v mateřském mléce je minimální, jeho eliminační poločas krátký a dosud nebyly zjištěny nežádoucí účinky u kojených dětí, je ibuprofen považován za lék první volby k léčbě bolesti a příznaků zánětu u kojících matek, zejména při krátkodobém použití. Bezpečnost při dlouhodobém podávání nebyla stanovena.
cituji z SPC Ibuprofenu http://www.sukl.cz/…PC110632.doc
Háta_x píše:
Na dětském i gyndařka mi řekli, že při kojení ibáč 200 nebo 400 smím sama a jednorázově po 3.měs věku mimča, opakované braní musím konzultovat a lékařem. Před tím 3.měsícem věku mimča (ale minimálně v 6 nedělí) se nesmí, protože pomáhá uzavírat pátou žílu, kterou miminka „dýchají“ v děloze a která se po porodu sama přirozeně uzavírá a mizí. Proto se nesmí ibáč striktně ve 3.trimestru, lépe i koncem druhého a do konce 6nedělí respektive do 3měsíců věku.petratavali píše:janica252 píše:
vidíte, to je zajímavý, paní co byla se mnou po porodu na pokoji byla po císaři a měla migrénu a bolesti zad a ibalgin jí na to dávali… tak teda nevím, když ani na šestinedělí neví, co se může, tak kde to má potom člověk zjistit…![]()
raději si při nejhorším vemu ten paralen, ale taky nevím, kde si člověk má zjistit takový věci, když každý lékař říká něco jinýho
Ta žíla se ale uzavírá ihned po porodu a to dost fofrem. Naopak přetrvání té žíly dělá problém v cirkulaci. Nedonošeným dětem se naopak léky podobného typu dávají, aby se žíla uzavřela.
Při kojení jsem Ibalgin brala. Dokonce týden po porodu, kdy mi otekly nohy, měla jsem dle dr. náběh na nějaký zánět, předepsanou mast na nohy a ibalgin k tomu. Brala jsem teda slabší,200..
Hátox, žíla se uzavírá hned po porodu, v prvních minutách, možná hodinách..
Z ibalginu se do MM dostane minimum. Hodně nedoporučení je jen o strachu farmaceutických firem, kdyby se náhodou v době užívání léku kojící matkou stalo SIDS nebo nějaká jiná hrůza, žena by to chtěla svést na užívání léků a s firmou se soudila.
Jo, uzavře se rychle, aby mohlo mimčo dýchat vzduch, ale pak se musí vstřebat, zmizet nebo co a proto ibáč ne. Sice jsou Nurofeny atd pro mimina, ale každej mi tedy do 3.měs řekl nejlépe paralenové čípky nebo Panadol (obsahuje paracetamol) než ibuprofenum. Naštěstí jsem nic nemusela dávat a já ibáč brala až po půl roce věku malé při chřipajzně.
Alpaka píše:Háta_x píše:Ta žíla se ale uzavírá ihned po porodu a to dost fofrem. Naopak přetrvání té žíly dělá problém v cirkulaci. Nedonošeným dětem se naopak léky podobného typu dávají, aby se žíla uzavřela.
Na dětském i gyndařka mi řekli, že při kojení ibáč 200 nebo 400 smím sama a jednorázově po 3.měs věku mimča, opakované braní musím konzultovat a lékařem. Před tím 3.měsícem věku mimča (ale minimálně v 6 nedělí) se nesmí, protože pomáhá uzavírat pátou žílu, kterou miminka „dýchají“ v děloze a která se po porodu sama přirozeně uzavírá a mizí. Proto se nesmí ibáč striktně ve 3.trimestru, lépe i koncem druhého a do konce 6nedělí respektive do 3měsíců věku.petratavali píše:janica252 píše:
vidíte, to je zajímavý, paní co byla se mnou po porodu na pokoji byla po císaři a měla migrénu a bolesti zad a ibalgin jí na to dávali… tak teda nevím, když ani na šestinedělí neví, co se může, tak kde to má potom člověk zjistit…![]()
raději si při nejhorším vemu ten paralen, ale taky nevím, kde si člověk má zjistit takový věci, když každý lékař říká něco jinýho
Já ibáč dostala normálně v porodnici. Po císaři mi nebylo nejlíp. Tak si myslím, že se při kojení může!! ![]()
Ahoj,
u nás v porodnici dávají ibalgin 2× 1 tbl za den. Dostávala jsem ho od bolesti při zavinování dělohy.
petratavali píše:janica252 píše:
Určitě ti dobře poraadí v lékárně, vždycky si to ověřuju, a nejednou mi lék nedoporučili s tím, že opravdu při kojení ne.
Paralen určitě zabere? Mně zabírá.....
V lékárně záleží, jak je lékárník osvícený a jestli se nebojí případně toho, čeho farmaceutické firmy.
Máme u nás lékárníky, kteří byly na přednáškách o lécích v těhotenství a kojení, kde se počítalo, kolik účinné látky se skutečně dostane do MM, těm věřím a Ibalgin mi doporučili. Ale mohou být i takoví lékárníci, kteří najdou v počítači příbalový leták, přečtou si..To podle mě není žádné ověření. Lékárník, který se bojí, nemá žádné nové znalosti a zkušenosti, nic jiného udělat nemůže..A na příbale se většinou píše, že v těhotenství a kojení ne nebo jen na doporučení lékaře - firmy se chrání nebo skutečně nebyly dělány testy na těhotných a kojících.Taky se může bát, že to někdo na něj hodí, jakože on to doporučil..
Takže ne v každé lékárně dobře poradí.
Mně paralen nikdy nepomohl, jedině mi snížil teplotu při úpalu, ale to jsem stopro věděla, že je teplota z úpalu, že mi nic jiného není. Ibuprofenum je prostě silnější, protizánětlivé.
Já věřím lékaři, který lék předepsal. Když jsem měla pochybnosti(v těhotenství, kojení), konzultovala jsem to ještě s někým jiným - gynekologem, dětskou lékařkou.Vždyť to není problém. Právě k vůli tomu ibalginu, který jsem brala, když bylo malé týden, jsem jí volala.
Ale v žádném případě netvrdím, že při těhotenství a kojení se může každý lék. Aby to tak nevyznělo. Jsou léky skutečně kontraindikované, kdy je nutné krmit kojence v době užívání umělou výživou. Ale většinou není nutné předepsat tento lék. Skoro z každé lékové skupiny jde vybrat nějaký, který je ověřený a dá se označit za bezpečný..
donaga píše:
Mě zas tvrdili, že Ibalgin při kojení můžu. Vkastně mi to přijde i celkem logické, když můžu dávat dítěti Ibalgin pro děti, tak když nepřeženu dávkování, tak proč ne. Ale bála bych se, že u strženého nehtu bude bolest tak velká, že nižší dávka Ibalginu by nestačila
petratavali píše:
Ahoj,použil jste někdo Ibalgin 400 při kojení? příští týden mi bohužel musí strhnout nehet na palci u nohy, nevím, co mě pak čeká za bolest až to přijde k sobě. Budu se to snažit vydržet, ale doktor mi řekl, že Ibalgin 400 můžu. Ne, že bych doktoru nevěřila, ale i ten se může splést a už se mi stalo, že mi jiný lékař v těhotenství předepsal léky, které jsem nakonec jako těhu nemohla
proto se ptám, jestli jste Ibalgin 400 během kojení někdo měl a jestli se skutečně může???
díky moc
Já mám momentálně ucpaný mlékovod a bolí. Laktační poradkyně mi řekla, že max.2× denně můžu Paralen a nebo IBALGIN 400 (maximálně tu čtyřstovku).
Jj, já si vzala Paralen, ale jen jednou…ale mlékovod mě trápí už 10 dní a ne a ne se toho zbavit ![]()
Já ho brala, měla jsem 40horečky. Vzalajsem si vždy večer po ojení(malá spí celou noc). Může se brát, ale jako všechno - nepřehánět
Ahoj holky dotaz. Trhali mi zub, neplanovla jsem to, bohuzel jsem si neodstrikala mleko do zasoby, tak davame malemu UM a ja odstrikavam a vylevam (takova skoda:()…vzala jsem si totiz Ibalgin 400 a nechci maleho ladovat. Otazkou je, kdy muzu opet kojit? Kdyz si dam dejme tomu posledni Ibalgin v sobotu vecer?