ID 1. stupně a OSVČ
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Pokud máš ID 1.stupeň, tak máš sníženou pracovní schopnost o cca 35% - to neznamená, že nemůžeš pracovat.
Nemám přímo ŽL, ale jsem spolupracující osoba, což je skoro to stejné.
Zdravotní pojištění je hrazené ze státního rozpočtu, sociální si platím sama (sociální bych si platila i bez OSVČ, jako samoplátce je tam pak nějaké omezení 5-ti (?) let).
- Citovat
- Upravit
Ahoj, u invalidity 1. stupně můžeš normálně podnikat, je to pro tebe vedlejší činnost a můžeš i normálně pracovat. Pokud nemáš živnosťák, tak se zaregistruješ na pracáku a pokud máš nárok na podporu, tak pobíráš podporu. Ale samozřejmě pokud nechceš, tak se registrovat nemusíš.
Já mám invalidní důchod 1. stupně, jsem OSVČ a i pracuji na plný úvazek.
- Citovat
- Upravit
Děkuji za reakce, ja ho mám práve pozastaveny, ale bojim se, že když si ho zase obnovim, tak mi vezmou ten ID protože si me určitě pozvou na námatkovou kontrolu a řeknou si, hhmm mužes podnikat, tak nepotřebujes ID.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Pokud máš ID 1.stupeň, tak máš sníženou pracovní schopnost o cca 35% - to neznamená, že nemůžeš pracovat.
Zdravotní pojištění je hrazené ze státního rozpočtu, sociální si platím sama (sociální bych si platila i bez OSVČ, jako samoplátce je tam pak nějaké omezení 5-ti (?) let).
co znamená prosím to omezení 5ti let?
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
a mužu se zeptat kolik se platí sociálni pojištění?
- Citovat
- Upravit
Ale u invalidního důchodu 1. stupně se předpokládá, že budeš pracovat, vždyť z těch peněz nelze vyžít… Sociální neplatíš žádné, pokud si pohlídáš roční zisk, zdá se mi, že je to kolem 65000Kč.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Ale u invalidního důchodu 1. stupně se předpokládá, že budeš pracovat, vždyť z těch peněz nelze vyžít… Sociální neplatíš žádné, pokud si pohlídáš roční zisk, zdá se mi, že je to kolem 65000Kč.
socialní nebudu platit a zdravotní pojištění také ne?
- Citovat
- Upravit
Jak jsem již psala, pokud si pohlídáš ten zisk, tak neplatíš sociální a nebudeš platit ani zdravotní.
Já to tak taky mám ![]()
- Citovat
- Upravit
Bývalo a snad stále je, že si jako nevýdělečná osoba můžeš platit soc. pojištění, aby ti šly roky na důchod. A bylo to omezené 5-ti lety.
Minimální sociální je 1972Kč.
Sociální platit nemusíš, ale jak jsem psala výše, budou pak chybět roky na důchod.
U všech ID můžeš pracovat, otázkou je kolik toho zvládneš - i ten co má 3.stupeň si může přivydělat.
Za sebe mám dny, kdy bych mohla pracovat celý den a pak spíše delší období, kdy jsem KO a dělám jen tu nejnutnější práci.
Anonymní z 10:30
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Jak jsem již psala, pokud si pohlídáš ten zisk, tak neplatíš sociální a nebudeš platit ani zdravotní.
Já to tak taky mám
děkuji
tak ono se asi ani vic nedá vydělat při tom ID,
je to neco okolo 4-5 tisic mesične, pokud dobře počítam
ale prave přitel mi pořád říká, at se na to vyprdnu, protože jak si to zase obnovim to osvč, tak mi seberou ID. mám z toho taky strach, ale nechci být na uřadu prace, mám sice nárok na podporu v nezamenstnanosti, ale upřímne o ni nestojím. chci se cítít alespon trosku normálne, pokud rozumíš, mám schizoafektivní poruchu a prostě někteří lide ze me mají strach
a když řeknu že mám ID a ještě jsem na pracáku… no divají se skrze prsty na mě. jak na někoho postiženého kdo každou chvíli vyletí a někoho zamorduje… a ještě k tomu na pracáku… ![]()
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Zdravotní pojištění se platí! Výjimkou je pro osoby vedlejší pouze to, že v prvním roce neplatí zálohy a další roky pak jsou zálohy vypočteny ze skutečného zisku, nikoli ty minimální! Ale stát z příjmů ze samostatné činnosti určitě zdravotní neplatí!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ano, špatně jsem to napsala.
U ID platí zdr. pojištění stát a doplácí se dle výdělku jako vedlejší činnost.
@Hanula1212 píše:
Zdravotní pojištění se platí! Výjimkou je pro osoby vedlejší pouze to, že v prvním roce neplatí zálohy a další roky pak jsou zálohy vypočteny ze skutečného zisku, nikoli ty minimální! Ale stát z příjmů ze samostatné činnosti určitě zdravotní neplatí!
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Ano, špatně jsem to napsala.
U ID platí zdr. pojištění stát a doplácí se dle výdělku jako vedlejší činnost.
a není to tež tak, že do určite častky vydělku se neplatí? měla jsem jako vedlejšak OSVč, když jsem měla rodičák, a doplácela jsem jen nějakých 90 kč
- Citovat
- Upravit
Zdravotní pojištění se platí z každé koruny zisku! Klidně to může být jen 90,– Kč
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj mam dotaz. Omlouvam se za anonymitu. Nemate tady nekdo ID 1.stupne a jako vedlejší cinnost osvc? Momentálně mam živnost pozastavenou a id 1.stupně. vim ze mohu mit i nadale živnost jako vedlejší, ale bojim se, ze kdyz si živnost opet obnovim, tak jestli mi neseberou invaliditu.
dekuji za reakce.
A ještě mam druhý dotaz, kdyz mam tedy ten id1.stupně, musim byt na uradu prace? Nestaci se jen nahlasit treba na zdravotní pojišťovnu?