ID 1. stupně a OSVČ

Anonymní
11.10.16 09:58

ID 1.stupně A OSVC

Ahoj mam dotaz. Omlouvam se za anonymitu. Nemate tady nekdo ID 1.stupne a jako vedlejší cinnost osvc? Momentálně mam živnost pozastavenou a id 1.stupně. vim ze mohu mit i nadale živnost jako vedlejší, ale bojim se, ze kdyz si živnost opet obnovim, tak jestli mi neseberou invaliditu.
A ještě mam druhý dotaz, kdyz mam tedy ten id1.stupně, musim byt na uradu prace? Nestaci se jen nahlasit treba na zdravotní pojišťovnu? :think: dekuji za reakce.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
11.10.16 10:30

Pokud máš ID 1.stupeň, tak máš sníženou pracovní schopnost o cca 35% - to neznamená, že nemůžeš pracovat.
Nemám přímo ŽL, ale jsem spolupracující osoba, což je skoro to stejné.
Zdravotní pojištění je hrazené ze státního rozpočtu, sociální si platím sama (sociální bych si platila i bez OSVČ, jako samoplátce je tam pak nějaké omezení 5-ti (?) let).

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.10.16 10:36

Ahoj, u invalidity 1. stupně můžeš normálně podnikat, je to pro tebe vedlejší činnost a můžeš i normálně pracovat. Pokud nemáš živnosťák, tak se zaregistruješ na pracáku a pokud máš nárok na podporu, tak pobíráš podporu. Ale samozřejmě pokud nechceš, tak se registrovat nemusíš.
Já mám invalidní důchod 1. stupně, jsem OSVČ a i pracuji na plný úvazek.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.10.16 10:42

Děkuji za reakce, ja ho mám práve pozastaveny, ale bojim se, že když si ho zase obnovim, tak mi vezmou ten ID protože si me určitě pozvou na námatkovou kontrolu a řeknou si, hhmm mužes podnikat, tak nepotřebujes ID.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.10.16 10:44
@Anonymní píše:
Pokud máš ID 1.stupeň, tak máš sníženou pracovní schopnost o cca 35% - to neznamená, že nemůžeš pracovat.
Zdravotní pojištění je hrazené ze státního rozpočtu, sociální si platím sama (sociální bych si platila i bez OSVČ, jako samoplátce je tam pak nějaké omezení 5-ti (?) let).

co znamená prosím to omezení 5ti let?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.10.16 10:45
@Anonymní píše:
Zdravotní pojištění je hrazené ze státního rozpočtu, sociální si platím sama (sociální bych si platila i bez OSVČ, jako samoplátce je tam pak nějaké omezení 5-ti (?) let).

a mužu se zeptat kolik se platí sociálni pojištění?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.10.16 10:52

Ale u invalidního důchodu 1. stupně se předpokládá, že budeš pracovat, vždyť z těch peněz nelze vyžít… Sociální neplatíš žádné, pokud si pohlídáš roční zisk, zdá se mi, že je to kolem 65000Kč.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.10.16 11:05
@Anonymní píše:
Ale u invalidního důchodu 1. stupně se předpokládá, že budeš pracovat, vždyť z těch peněz nelze vyžít… Sociální neplatíš žádné, pokud si pohlídáš roční zisk, zdá se mi, že je to kolem 65000Kč.

socialní nebudu platit a zdravotní pojištění také ne?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.10.16 11:09

Jak jsem již psala, pokud si pohlídáš ten zisk, tak neplatíš sociální a nebudeš platit ani zdravotní.
Já to tak taky mám :)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.10.16 11:15

Bývalo a snad stále je, že si jako nevýdělečná osoba můžeš platit soc. pojištění, aby ti šly roky na důchod. A bylo to omezené 5-ti lety.
Minimální sociální je 1972Kč.
Sociální platit nemusíš, ale jak jsem psala výše, budou pak chybět roky na důchod.

U všech ID můžeš pracovat, otázkou je kolik toho zvládneš - i ten co má 3.stupeň si může přivydělat.

Za sebe mám dny, kdy bych mohla pracovat celý den a pak spíše delší období, kdy jsem KO a dělám jen tu nejnutnější práci.

Anonymní z 10:30

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.10.16 11:15
@Anonymní píše:
Jak jsem již psala, pokud si pohlídáš ten zisk, tak neplatíš sociální a nebudeš platit ani zdravotní.
Já to tak taky mám :)

děkuji :-) tak ono se asi ani vic nedá vydělat při tom ID, :nevim: je to neco okolo 4-5 tisic mesične, pokud dobře počítam :-D ale prave přitel mi pořád říká, at se na to vyprdnu, protože jak si to zase obnovim to osvč, tak mi seberou ID. mám z toho taky strach, ale nechci být na uřadu prace, mám sice nárok na podporu v nezamenstnanosti, ale upřímne o ni nestojím. chci se cítít alespon trosku normálne, pokud rozumíš, mám schizoafektivní poruchu a prostě někteří lide ze me mají strach :-( a když řeknu že mám ID a ještě jsem na pracáku… no divají se skrze prsty na mě. jak na někoho postiženého kdo každou chvíli vyletí a někoho zamorduje… a ještě k tomu na pracáku… :zed:

• Citovat
  • Upravit
8506
11.10.16 11:33
@Anonymní píše:

Zdravotní pojištění se platí! Výjimkou je pro osoby vedlejší pouze to, že v prvním roce neplatí zálohy a další roky pak jsou zálohy vypočteny ze skutečného zisku, nikoli ty minimální! Ale stát z příjmů ze samostatné činnosti určitě zdravotní neplatí!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.10.16 11:45

Ano, špatně jsem to napsala.
U ID platí zdr. pojištění stát a doplácí se dle výdělku jako vedlejší činnost.

@Hanula1212 píše:
Zdravotní pojištění se platí! Výjimkou je pro osoby vedlejší pouze to, že v prvním roce neplatí zálohy a další roky pak jsou zálohy vypočteny ze skutečného zisku, nikoli ty minimální! Ale stát z příjmů ze samostatné činnosti určitě zdravotní neplatí!
  • Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.10.16 11:52
@Anonymní píše:
Ano, špatně jsem to napsala.
U ID platí zdr. pojištění stát a doplácí se dle výdělku jako vedlejší činnost.

a není to tež tak, že do určite častky vydělku se neplatí? měla jsem jako vedlejšak OSVč, když jsem měla rodičák, a doplácela jsem jen nějakých 90 kč

• Citovat
  • Upravit
8506
11.10.16 12:08

Zdravotní pojištění se platí z každé koruny zisku! Klidně to může být jen 90,– Kč

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat