Impulzivita a peníze: Jak řešit a vše neutratit?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
30.4.26 21:50
@Anonymní píše: Více

a víš kolik utratíš za měsíc za jídlo???

• Citovat
  • Upravit
2753
1.5.26 10:44

Možná by pomohlo zacit si varit doma jídla co ti budou chutnat. A z toho si pak vzít na druhý den do práce. Kluka nemáš, cas bys na to mela, isetris a jeste treba uděláš neco i s tou váhou. I to smažený kuře se dá udělat v horkovzdušný fritéze doma. Dobrý je treba I kari z červené čočky. Nebo různý tortilly, který naplnis i zeleninou, případně roky atd. Chce to vyzkoušet a hlavně ti to musí chutnat. Držím palce. Je super ze s tím chceš neco delat, doufám, ze se to podaří. Air bank má treba obálky, nejak to nastavis, napíšeš treba dovolená a pak ti odchází 3tisice měsíčně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.5.26 11:03

Hele já Tě chci podpořit, pamatuju co jsi psala minule a ten progres tam určitě je i když menší než bys chtěla. Ale je a jak se rozepisuješ, tak je jasný, že nejde jen o impulzivitu, ale i pravidelnost, řád atd. A to je pro nás ADHD lidi sakra výzva! Celoživotní a často je to hodně frustrující. Takže bych si do terapie vzala téma, kde jsou ty momenty, kde se mi/Ti to alespoň z části podařilo a to se snažit rozvíjet. A hodně se mi líbí tady ty nápady s jídelníčkem. Při Tvém příjmu se pak ty junky food nastřádají a udělají vítr v rozpočtu. U mě to třeba byla kafe venku, hodně při práci jezdím, pohybuju se a tak a pak se to kafe s sebou nastřádalo. Tak jsem si koupila termohrnek, který se mi fakt líbí a dělám si kafe s sebou. Jako nic závratnýho, ale menší krok a přispěje k pozitivní změně. Tak si to sama na sobě vychytat, co by šlo udělat jako první malý krůček. A to emoční zajídaní a craving u jídla to je dost rezistentní. Ta ADHD medikace Ti s tím trochu nepomohla? Většina léků snižuje chuť k jídlu z téhle skupiny a třeba bupropion se tak i léčebně využívá. Já se díky ADHD medikaci stala abstinentkou. úplně mě přešla chuť :D, jak mám receptory dosycený. A terapeuta bych neměnila, jako představa, že za pár měsíců terapie bude vyřešno je taková instantní, úsměvná a laciná. Takhle to fakt nefunguje. Ale to s tím rozpoznáváním impulsu a nejít po něm, ale učit se ho odložit je dobrý. Mně to pomohlo s online nákupama, taky jsem na tom zamakala v terpii. Držím Ti pěsti, ale znova říkám, já tam ten progres k lepšímu vidím.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.5.26 13:11

Beru Atominex. Vím, že pomáhá, když jsem to zkusila, pár dní ho nebrat, zase se všechno vrátilo: zapomínání, ještě horší nesoustředěnost, pocit takového napětí v těle…
Mám uložené recepty, podle kterých bych chtěla jíst zdravěji.
Měla bych prostě najet na tento systém a přestat s Fast foodem a sladkostmi.

Jinak ta Fio banka není špatná, skutečně se k penězům např měsíc nebo i jen týden nedostanu. Jen je to otravné, že pak musím termínovaný vklad rušit a zase jim psát, že chci jiný.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.5.26 13:12

Díky moc za podporu :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.5.26 13:23

Ale prd, nemusíš hned zrovna vařit extra zdravě, dietně, pak to přesně skončí u toho, že si ty recepty jen uložíš a kašleš na to.
FastFood si kupuju výjimečně, jednou si ho dám a pak zase několik měsíců nepotřebuju.
Nechápu, jak to můžeš jíst pravidelně. Co si udělat hranolky doma? Můžou to být americké brambory, v troubě, které se jen okoření.
To samé třeba burger, vždyť třeba v mekáči dostaneš parodii toho jídla. Měla jsi někdy poctivý domácí burger? Pěkné se salátem, zeleninou, kvalitním cheddarem a omáčkou? Asi ne, protože pak bys za mekáč a spol neutrácela dardy.
To samý energetaky, vždyť to je sladký hnus, měla jsi někdy doma poctivý sirup, limonádu? Třeba Madami má skvělý limonády, které si doma nařediš, když už musíš pít něco sladkého…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.5.26 13:26

Fast food nejím denně, to zase ne, ale každý den si kupují např pizzu u stánku, chlebíčky, bagety, koláče…zmrzlinu nebo čokoládu

• Citovat
  • Upravit
491
1.5.26 14:09

To není fast food, ale junk food. Nic dobrého to tělu nedá. Všechno to, co jsi vyjmenovala, se dá udělat doma, z poctivějších surovin. Ale neudělá se to samo. Chápu, že je snazší to koupit rovnou hotové. Ale zaplatíš za to 3× více, než kdyby sis to připravila doma. Nehledě na kvalitu. Nemůžeš hned skočit do extrému, že najednou budeš jist jen zeleninu a ultra zdravé věci. Ale dá se na tom postupně pracovat, když člověk chce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2753
1.5.26 14:41

Ano, žádné rychle akce, to se nedá vydržet a pak to bude jen další neúspěch. Když ti chutnají chlebíčky, udělej si je doma. Ja jsem treba milovnice chlebíčky, ale taky náročná a uz mi ty kupované vubec nejedou. Tak si udělám tak 1× za měsíc nebo dva chlebíčky doma. V lidlu kupuju ty balené omyté saláty, dressing si udělám svůj. Chutná mi lilek parmigiana, zkouším si delat svoje kari a postupem času je to lepší a lepší. Chutná mi i mexická kuchyně, avokádo a Chillita Thuj ted natočila video o tomu, tak se možná odhodlam i k objevení tofu. Proste je to cesta. A k účtu si prostě udělej další účet, bez karty, nastav si at ti tam odchází trvala platba a neváhej na něj. Věřím, ze to zvládneš a neco nasporis. Řekni si ze kdyz to treba zvládneš a fakt měsíc nic nevyberes, odměnit se tím a tím. Motivuj se. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31278
1.5.26 14:59

Napada me nejjednodussi postup, dva běžné účty, na jeden chodi výplata, nastavis si tam tale platby typu najem a elektrika a tydenni trvale prikazy např po třech tisicich, ktere si posilas na druhý ucet. Od prvniho zahoď kartu a pouzivej jen druhy, kde ti co tyden pristane ta trojka na jidlo a útratu.
Hotovo, vyřešeno :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.5.26 15:07

Přitom mě vaření kdysi bavilo…
No musím změnit systém, že do práce si brát svoji svačinu, svoje jídlo. Vařit si doma. A jíst jen doma a v práci, žádné pojídání ve městě…to se clu prostě drahými, kalorickymi věcmi
Bohužel jsem závislá na energetických nápojích. Dávám přednost těm zero, piju zero colu.
Vím, že to není dobré. Kdybych občas vypila tu colu, ještě budiž, ale ty energetické nápoje…přitom jsem si koupila takovou tu hezkou, barevnou láhev na vodu. Chvíli mi to vydrželo, že jsem pila kohoutkovou vodu, ale k energetickým nápojům jsem se vrátila :roll:
Jedině koupit nějaký dobrý sirup do práce a přidávat do vodu, ale občas prostě pit samotnou.
Doma někdy piju vodu s citronem. Chutná mi..

Je to strašný zlozvyk, když někam po práci jdu, kupuji si hned ty energetické nápoje, čokolády…kdybych si aspoň uvědomila, že si to tělo ničím, nevážím si zdraví…a pak si uvědomím, že se nemůžu seznamovat, když neumím hospodařit s penězi a vypadám takhle. Akorát by se se mnou ten chlap trápil.

Musím najít prostě motivaci, že když se nic nezmění, nebude vztah, nebude sebevědomí, nebudou peníze, nebude výlet…
A že si zničím zdraví.

Ale měla bych se to skutečně naučit v praxi a ne si to jen slibovat, každý den odolávat impulzům.
A to jsem už 5 měsíců bez cigaret a chlastu, také jsem se bála, že to nepůjde…
Také to bylo vždy spíš nárazové, nepila jsem a nekoupila denně to ne. Prostě přišel impulz a už jsem se šla ožrat…a pak utrácela věci no hrůza.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.5.26 15:09

Mam 2 účty. Airbank a FIO banka.
Na Airbank mi chodí výplata.
Od Fio nemám žádnou kartu.
Kouzlo je v tom, že se bojím, že bych na ten účet lezla přes internetové bankovnictví a poslala si na svůj účet další peníze..
Jedině si tam dát hodně složité přihlašovací údaje a ty dát do obálky a poprosit rodinu, aby mi je schovali???
Jinak fakt nevím…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.5.26 15:25

No tak to je spíš junk food, jak holky zmiňovaly.
Pizzu mám taky jednou za uherský rok, spíš, když jsme někde s kamarády na akci a není jídlo, tak se objedná pizza, ale mít to každý den ze stánku, tak se pozvracím.
Schválně si udělej někdy doma domácí pizzu ( děláme kynuté těsto) na smetanovým základě,4 druhy sýra do toho, čerstvou bazalku. Případně děláme ze 4 druhů salámů nebo i vegetariánskou jen se zeleninou a kam se hrabe pizza za 200 Kč. Tím, že jsi, promiň to slovo, líná něco udělat doma, tak ani nevíš, jak ty jídla vůbec chutnají, mají správně chutnat. A díky lenosti jsi i finančně negramotná
Být tebou zkusím po krůčkách tyhle naprosto nezdravý návyky odbourávat, místo každý den pizzy a bagety si je kup ob 3,4 dny atd.

• Citovat
  • Upravit
9158
1.5.26 15:30

Ahoj, četla jsem i tvoji minulou diskuzi a psala jsem ti do ní, teď tě čtu znovu a mám dost podobné problémy, až na to, že nemám ADHD. Taky hrozně impulzivně utrácím. S jídlem jsem na tom stejně. Akorát tedy vždycky vydržím nějakou dobu jíst zdravě, nic sladkého, pít jen vody, i když je nesnáším a čaje a kafe bez cukru, naopak mám třeba i třeba nižší příjem a hodně cvičím, pak mi ale přeskočí v hlavě a začnu se hrozně přejídat, což je třeba dnes, včera…

Taky miluju energeťáky a kupuju si ty bez cukru, ale ta umělá sladidla jsou taky hodně špatná. Colu zero jsem pila roky, až mám zkažené skoro všechny zuby, tu už nepiju raději. To přejídání mě trápí snad ještě víc, než utrácení. Nechci ale zvracet, bulimií jsem si už prošla, ale začala jsem užívat projímadla. Kouřit jsem přestala v říjnu loňského roku, to jsem moc ráda a alkohol piju občas, ale jen jedno Frisco za den, ale s tím jsem nikdy problém neměla.

Celkově mám problémy s kontrolou impulzů, dřív jsem se hodně sebepoškozovala… prostě u mě vše černé, nebo bílé. Na terapii taky chodím a s psycholožkou to řeším.

Ale ještě k tobě, je super, že jsi přestala kouřit a pít, to se opravdu často nepovede, v mém okolí téměř nikomu. Takže určitě nějakou vnitřní sílu máš. No někteří adiktologové tvrdí, že když se zbavit závislostí, tak seknout se vším naráz, ale podle mě zbavení se všeho, co člověku nějakým způsobem pomáhalo, i když pak už škodilo, je náročné a snadněji se pak k něčemu vrátí, já si třeba dělám malé plány, teď jsem fakt ráda za to nekouření.

A ještě impulzivita patří pod ADHD. S tím vařením jídlem bych na to taky šla nějak postupně, třeba nejdřív vařit víkendy, nebo naopak některé dny do práce, nosit si pak i svačiny, aby sis cestou domů nekupovala čokolády a pizzy… s penězi bych si vytvořila nějaký finanční plán, já měla kdysi v jedné neziskovce sociální pracovnici case managerku, se kterou jsem řešila právě finanční plán, zapisovat si útraty a plánovat, co si koupím a co ne. S tím jídlem jsem alespoň u sebe zjistila, že když jím nějakou dobu moc zdravě a zakážu si vše ostatní, že to prostě vydržím jen nějakou dobu a selžu. Teď si třeba dělám plán, že nevyřadím na léto zmrzlinu, jako ne se jí přejídat, ale když bude hezky venku, tak si třeba kopeček, nebo nanuk dám. Nebo i něco jiného menšího sladkého ke kafi, případně i kousek pizzy a tak, ale budu si to plánovat a ne kupovat impulzivně často ve stánkách.

A ještě mě napadá se obrátit na nutriční terapeutku, pomůže ti udělat vyvážený jídelníček, mně dala i vzorové jídelníčky na 10 dní s jídly jednoduchými na přípravu. Nebo zkusit třeba sdružení Anabell, tam řeší i to emoční přejídání. Já zvažovala i denní stacionář pro PPP, ale nechci tam být jediná tlustá mezi anorektičkami, to se bojím, že by u mě spustilo zas jiná nežádoucí chování.

Každopádně ti moc držím palce a dej třeba zas někdy vědět, jak na tom jsi, moc ti fandím. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.5.26 15:55

Určitě se pak ozvu, jak to jde :kytka: q díky

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat