Impulzivita a peníze: Jak řešit a vše neutratit?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
487
1.5.26 19:35
@Anonymní píše: Více

Finančně jsem na tom úplně jinde než ty, ale mi se prostě příčí v Praze dávat za oběd přes 200 Kč, každý den a to je jen oběd. Kde je snídaně, večeře, ovozel, nějaká svačinka, když tě honí mlsná. Přítel pracuje v podobné firmě. Takže si do práce vaříme, stejně tak jako 95% mých kolegů (často pracujeme z domu, a to fakt není čas někam běhat na oběd, a Wolt nebo Foodora by se taky hrozně prodražila. Piš si, kolik peněz utratíš jen za jídlo, které si kupuješ venku. A je jedno, jestli je zdravé nebo junk food. Na večeři si rádi zajdeme, čas od času, ale to si užijeme, nemusíme nikam spěchat. Vaříme tak, aby to bylo na 2 dny, a druhý den se udělá jiná příloha (pokud chceme). A upřímně se přiznám, miluji nakupovat v akci, těší mě, že ušetříme. Ono to jde, ale člověk nesmí být lenivý. A taky nekupujeme domů moc často pochutiny, protože to stejně nevydrží, a sežere se to ještě ten den. A co se týká pití, máme v práci i postmix - bublinkové nápoje s cukrem i bez, a je to pro některé lidi mor (pijí to celý den, jo, je to zdarma, ale je to hrozně návykové). Já jsem si už roky navykla pít vodu s citronem, do džbánu na celý den, aspoň mám přehled, kolik toho vypiji. A nebo vychlazený ovocný čaj, také s citronem, voda s mátou/meduňkou. To neznamená, že si nedám zmrzlinu nebo čokoládu a pod, ale netlačím do sebe cukr v každém jídle. Je čas začít konat, nejen o tom mluvit. Na začátku bych se vyprdla na zdravé recepty, a prostě si udělala návyk na to, že si budeš vařit, co ti chutná. Až se zajedeš, začneš přemýšlet, jak vařit zdravěji. A vařené jídlo vyjde vždycky levněji, než pečivo s něčím, zvlášť, když jíš velké porce. Jídla si můžeš i zmrazit a mít v zásobě, když si z nějakého důvodu nebudeš moci uvařit. Moje kolegyně byla singl, a milovala sladké, tak si klidně pro sebe upekla plech oblíbené buchty/moučníku, a zbytek zmrazila a postupně to vyhahovala. Jinak by projedla kalhoty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4634
2.5.26 10:11

a co ti řekl, že v té chvíli máš udělat? jít se najíst?

chápu tě, mám ADD a první dva týdny utrácím, pak jsem švorc. Ale dost peněz si posílám na JINÝ §čet, nemám od něho kartu, a to pomáhá. to jediné pomáhá.

jinak je to každý měsíc jen přeposílání si ze spořícího učtu nazpět třeba i pět osm tisíc, prostě to co uložím na začátku měsíce, si na konci vybírám :(

nevybírám si právě pouze to, od čeho nemám kartu. Pro ADHD nebo ADD je strašně těké zvládat ty impulsy, já pak bývám nešťastná a mám pocit, že nežiju, když nemám nové podněty (rozuměj nové věci)

Mě pomáhá obcházet knihobudky, to je zadarmo a uspokojíš si tu potřebu. Nebo mít moc práce, což teda příjemné není, a nemít čas na nic jiného. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31278
3.5.26 09:44

Podle me si sama hrozne nakladas, snažíš se z nuly na sto a pak padas zpet, kdyz ne nedaří.
Zvazila bych tebou si promluvit s odbornikem, me to prijde az se znamkami depresí, emocni prejidani, závislosti, plus sama sebe trapis, že musíš, nemuzes, zadny vztah, musim pit jen vodu, musim jen varit doma, atd…coz to tve chovani může ve finale podporovat, lítáš z emoce do emoce.

Napada me za prve, nepodminovat si vztah a vubec hledani chlapa „až budeš dokonalá“, to je podle mě nemístný tlak.
No a za druhe, malymi krucky k úspěchu ;) na nákup se seznamem, JEDNU dobrotu, a treba zdravou. Pit dobrou šťávu, kup si ovocný čaje, nebo bylinkové. Cestou do prace si najit trasu, kde nechodis okolo tech nejvetsich lákadel.
Ty dva ucty, jak jsem psala, jasne, nemej bankovnictvi v mobilu, hesla komplikovana a třeba uložená jen v praci (omezit to, ze ted chci, tak to hned převedu, nemit okamzity pristup). Je jednodussi se udrzet tech deset minut v kramu, nez mit vedomi, ze to doma leží, takze system, co nekoupim, to nesezeru.
No a najit si jine „štěstí“ nez plny zaludek. Mas přátele? Vylety, zahradka, knihy, posilovna, nebo se dej na nejakou prospesnou praci pro charitu, proste zaplnit si cas.
Ono se to lip rika než dělá. Taky bojuju s emocnim prejidanim, taky obcas „na nervy“ nakupuju, ale tohle jsou veci, ktere mi pomáhají.
Jo a nakupy si kompenzuju oblečením (lov po secohandech)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.5.26 12:09

Oblečení si kupuji v sekacích, a baví mě to :D tak tam občas zajdu.
Musím si najít nějaké koníčky, mít jak trávit čas.
Přátel teď moc nemám, protože jsem jich hodně odstřihla a kým jsem pila a někteří se bohužel upili.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.5.26 12:10

To je pravda, že se snažím být perfekcionista a pak to nejde…že buď pít vodu nebo zase jenom energetické nápoje. Buď držet dietu nebo jíst jenom nezdravé to je můj strašný povahový rys nevím jak ho vyřešit

• Citovat
  • Upravit
487
3.5.26 12:33

To neni perfekcionismus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.5.26 13:08

Nevím jak se tomu říká, ale je to špatný vzorec

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.5.26 13:11

Už jsem to našla: černobílé myšlení. Musím se toho zbavit

• Citovat
  • Upravit
263
7.5.26 11:18

Tak prvni krok je, ze si uvedomujes, ze delas porad stejnou chybu dokola. Mela jsem to taky tak. Vzdycky v pondeli prestat kourit, dieta, zadny alkohol a 4× denne cvicit. Samozrejme do patku jsem vsechno vzdala, protoze toho bylo moc najednou a zacnu tedy zase v pondeli, ale proc si tim padem neuzit vikend, ze. :lol: Zkus udelat mensi zmeny. Vzhledem k tomu, zes diskusi zalozila o utraceni penez a k tomu jidlu jsme se dobraly az podruzne, bych zacala tam. Planuj si jidelnicek tak, aby sis nosila do prace CO TI CHUTNA. Klidne si i tu pizzu doma upec, nebo kolac ke svacine, at nemusis kupovat. Pry mozku trva 9 dni si vytvorit novy zvyk. Kdyz tim zacnes a uvidis, ze to funguje, tak budes mit i mensi potrebu toho emocniho zajidani a postupem casu si zacnes chystat zdravejsi veci do tech krabicek atd. K tomu si najit neco, co ne nakopne, co te bude bavit. Ty energitaky pijes proc, na chut, nebo kvuli kofeinu? Zkus najit nejaky kompromis, napriklad kava co by ti chutnala a daji se koupit dobre sirupy, co si smichas s perlivou vodou. Proste male zmeny, nesnaz se jit ode zdi ke zdi. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.5.26 08:58

Diky :*

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat