Impulzivita a peníze: Jak řešit a vše neutratit?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
Nastav si hned v den výplaty trvalý příkaz třeba 2 000–3 000 Kč pryč z běžného účtu. Automaticky. Bez přemýšlení. Bez rozhodování.
Třeba do ETF portfolia přes investiční platformu, podílový fond, stavebko, anebo aspoň oddělený spořák v jiné bance. Třeba u investic, stavebka se dá samozřejmě často vybrat, ale není to tak pohodlné a někdy se s tím pojí poplatky nebo časová prodleva. A přesně tahke vlastně bariéra je pro tebe výhoda ![]()
Na dlouhodobé cíle produkty, které si nelze tak jednoduše vybrat a na krátkodobé třeba ten spořák, ale chce to se naučit sebekontroly. Případně si část vybrat a mít doma pod polštářem (ač to kvůli inflaci asi není dobré, ale to není momentálně tak důležité)
Nikdy jsi nechtěla dovolenou, zážitek, auto či lepší bydlení? Nemáš žádnou motivaci v životě, problém je, že adrenalin z hazardu ti přebil hodnotu normálních cílů. U toho bych začala, protože dokud nebudeš mít v životě opravdu cíl, kterého chceš dosáhnout, tak ti žádný produkt nepomůže, protože cestu si vždy k rychlýmu utrácení najdeš, když budeš chtít ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ano, chci dovolenou nebo nějaký výlet. Bohužel jsem závislá na nákupech
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše: Více
Ty jsi tady psala nedávno že? Takže žádný posun?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mám nastavené trvalé příkazy a pravidelně mi odchází do stavebního, penzijního, na spořicí účty dětem, na investice…jsem na RD a i tak ušetříme každý měsíc třeba 8tis, rezervu máme a vždy zvládneme i něco koupit do domu nebo k autům, jezdíme na výlety…ale já už přešla do módu, že spíše ráda prodávám a snažím se dětem kupovat méně, ale i tak furt mají plné skříně…na dovolené jezdíme z mimořádných příjmů ![]()
- Citovat
- Upravit
Jo psala.
Posun je jen ten termínovaný vklad. Jeden na měsíc a druhý na týden. Jenže je to náročné každý týden to rušit a pak zakládat další, protože tam je limit kolik jich můžu mít a musím jim psát, aby zrušené se neobjevovaly mezi těmi, co mám.
- Citovat
- Upravit
plác plác po rameni, tvůj dokonalý život zakladatelce pomůže ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Termínované vklady jsou snad minimálně na 3 měsíce, proč si to neodešleš do investic nebo na spořicí účet, i na něm má 4 procentní úrok a vždy si rozmyslím, jestli odtamtud opravdu chci něco vybrat…z investic je třídenní lhůta na vyplacení
- Citovat
- Upravit
@teroonka nejsem dokonalá, ale poradila jsem ji, jak to dělám já, to se taky nesmí 🫣 😂
- Citovat
- Upravit
Chápu dobře, že si v podstatě nedokážeš rozdělit výplatu na celý měsíc, takže první 2 týdny utrácíš a další dva jsi o rohlíkách?
Napadá mě, co si založit v internetovým bankovnictví další 3 běžné účty? Jak ti přijde výplata, tak vše zaplať něco málo pošli na spořák a zbytek rozděl 4 a pošli na ty účty. Pak budeš moct utratit týdně jen to co máš na jednom účtu. Nazvala bych si je i klidně 1.týden, 2.týden,…Nepomohlo by ti to?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo, vše utratim…o rohlikach ne, ale půjčuji si od rodiny např pár tisíc.
Týden před výplatou jsem švorc.
Nepomohly ani přesčasy, i když bylo víc peněz, vše bylo pryč. Ať už impulzivní nákupy, nákupy jidla, restaurace, dřív i chlast a cigarety, ztrácela jsem opilá peníze, telefon nebo mi to ukradli.
A když ne jídlo, tak ztratím impulzivne klidně za různé předplatné u aplikací
teď jsem to už zrušila. Pomáhá mi teď jen to, že ty peníze jsou zablokované a můžu vybrat až po nějaké době.
Ja se léčím, chodím na terapii. Už od září.
- Citovat
- Upravit
Evidentně to nemá žádný efekt. Co na to říká terapeut?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Že si mám uvědomit, když chci utrácet, že je to jenom impuls a ne nutnost, ale impuls, který přejde atd
Nejlepší by byl takový spořicí účet, kam vložíte peníze a určitý den můžete něco vybrat a zbytek se zablokuje zase na nějaké období..chápete, že po té době můžu vybrat, ale nemusím ho rušit
- Citovat
- Upravit
Nezvládám kontrolovat svoji impulzivitu, týká se to i hlavně hospodaření s penězi.
Vždy jsem utratila vše, co mám.
Nikdy jsem neušetřila ani 100 Kč měsíčně.
Také jsem byla závislá na hazardu. Dluhy splaceny, zapsala jsem se do RVO.
Bojím se, že nikdy nic nenasetrim.
Je mi skoro 35 a nemám žádnou pořádnou rezervu jako by mel každý mít.
Příjem mi chodí na Airbank.
Pak mám druhý účet u Fio banky.
Tam mohu sice zablokovat peníze např na měsíc, tam už něco je. Mohu také od 3000 i na týden. Zda se to super že?
Jenže má to nevyhodu, že pak po tom týdnu abych peníze vybrala, musím účet rušit, zakládat zase jiný.
Oni tam mají limit v internetovém bankovnictví, že max několik termínovaných vkladů.
Takže jim musím pak psát, aby se mi ten zrušený neobjevil mezi současnými a zakladat nový.
Je to složité.
Jenže mě to nebaví každý týden to takhle složitě řešit. Díky tomu vím, že peníze mám až za týden, neutratim je..
Vážně žádná banka nemá spořicí účet, kde můžete vybrat až k určitému datu..a aby ten účet zůstal? Protože byste tam dali třeba další peníze? Chápete, chci výplatu rozložit po týdnech.
Jinak to utratim všechno rychle.
Už nevím co dělat. Nic mi nepomáhá.
Na psychoterapii samozřejmě chodím. Mám ADHD, beru léky. Už nevím jak dál.
A nemám nikoho, komu bych mohla verit aby mi kartu na týden schoval a fakt nedal