Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
Chci začít se zařazováním prvních potravin do jídelníčku 4-mesíční dcery.. V rámci imunologického okna.
Poraďte, prosím, nějaký šikovný odkaz na netu, kde podrobný postup - s čím začít atd..
Moc děkuji!! ![]()
@Tucka Ahoj, ja nejela podle zadneho navodu. Proste jsem zkousela kdeco a nase mala na nic reakci nemela. Neni potreba to extra hrotit ani hnat - mas na to tri mesice. Ja zacala klasicky mrkev, brambora atd. Pak jsem dala semtam oliznout lzicku od medu, maku… Udelala pyre z petrzele, nektarinek, rajcat… Male je osm mesicu a nevyhybame se nicemu (samozrejme nekorenime, nesolime, nesladime…) ![]()
@clea14 super, díky! Začnu zítra mrkví
počkám vzdycky 2 dny a zkusím zase něco jiného..
Díky, pa
@tatranka1 píše:
A proč tak brzy?
Protože u nekojených dětí je normální dávat příkrmy od 4. měsíce… To má čekat do roka??? To je zase dotaz ![]()
@Tucka začala jsem mrkev, brambor, petržel, červenou řepu, špenát (listový, ale s tím opatrně kvůli dusičnanům), cuketa, brokolici a po 3 týdnech jsem dala ochutnat hovězí. K některým druhům zeleniny jsem dávala kapičky espumisan - kvůli nadýmání. Med a celer nedávám, prý se neví co kdo do medu dá a celer je prý ostrý
. Mám knížky od MuDr. Gregora masa by pak mělo být 20g, ale zatím fakt jen ochutná. Ovoce dám déle, prý pak nechtějí zeleninu
. Z masa zkusím hovězí z mladého býčka, lososa, králíka. Dává se prý hlavně kvůli železu.
No a jinak kojím, zkouška zeleniny probíhala při plném kojení a přidala jsem k tomu UM, malá málo přibírala. Držím palce, ať mimču chutná
Www.1000dni.cz
http://varimedetem.cz/vyziva-kojencu/
My zacli po 5. Mesici opravdu poomaaluuu
. Delam malemu vse, co ted je sezonni.
brambor, spenat, repa, celer, pastynk, brokolice, kvetak. Miluje fazolky a mlady hrasek. Je to sladoulinky
do vseho trochu dyne a uspech je jisty. Mrkev moc nedavam, stavi
A jinac do prikrmu pridavam lzicku oleje, aby to lepe proslo, ptz na zacatku mel maly zacpu, nez si zvyknul. Jo a vubec nic ho nenadyma…a to jako malinky na prdiky desne trpel. ![]()
@Tucka jo a jak je tu psáno, přidává se trochu oleje - dávám olivový. Je to jak proti stavení, tak i kvůli vitamínům rozpustných v tucích.
@NapoleonovaDesire zkusím dávat taky trochu dýně, super nápad ![]()
Malá je plně kojená! To imunilogické okno se prý má začít ve 4-tém měsíci kvůli toleranci na potraviny a imunitě. Na internetu jsou ontom sáhodlouhé články, které odmítám louskat.
Začnu tedy zeleninou, přes maso, až po ovoce a lepek. Vše tepelně upraveno.
Díky! ![]()
@tatranka1 Neni to zas tak hloupy dotaz. Ja plne kojila a presto jsme zacali s prikrmy na 4. mesici. Mala byla hodne napred ve vyvoji - sikovna motoricky a meli jsme uz dva zoubky. Mozna doktorka neverila, ze budu kojit dlouho
. Kazdopadne mi doporucila, abych pomalu zacala s prikrmy - ze budu v klidu, kdyz nic moc nesni (ze zacatku to je lzicka dve nebo taky nic
), tak mala bude mit dost z mlika. A udelala jsem dobre. Kojeni to neovlivnilo, mala nemela problem s travenim…
No a kdyz vylezly dalsi zoubky a ja mela prsa zrasovana, tak jsem mohla kojit trosicku mene a dat vic zeleninky ![]()
@Tucka píše:
Malá je plně kojená! To imunilogické okno se prý má začít ve 4-tém měsíci kvůli toleranci na potraviny a imunitě. Na internetu jsou ontom sáhodlouhé články, které odmítám louskat.Začnu tedy zeleninou, přes maso, až po ovoce a lepek. Vše tepelně upraveno.
Díky!
Je to samozrejme na tobe. Jen s tim imunologickym oknem to je trochu jinak, nez pises. Imunologicke okno neni od 4teho mesice, jak se mnohde milne uvadi. Imunologicke okno je v dobe, kdy je dite jeste plne kojeno, takze klidne v 6tem, 7mem,… mesici. Vtip spociva v tom, ze v dobe plneho kojeni, je imunita podporovana prave tim kojenim a proto je idealni zacit zkouset ochutnavat jednotlive potraviny. V dobe, kdy je dite dokrmovano, nebo se mu naraz zaradi uderem 4teho mesice hned nekolik prikrmu behem kratke doby tezko o nejakem imunologickem okne mluvit. Jinak z hlediska vyvoje traviciho ustroji je idealni zacit s prikrmy u kojeneho ditete pozdeji, nejdriv po 6tem mesici.
@tronelka Pri zavadeni prvnich prikrmu zalezi na vice faktorech - ne jen na veku. Detsky lekar hodnoti psychmotoricky vyvoj, vahu, vek atd. A co se okenka tyka, tak s kojenim mas pravdu, ale myslim, ze vliv ma take vyvoj streva po ctvrtem mesici… ![]()
@Tucka ale ten seznam ber s rezervou. Ryby bastit maji, nas maly uz mel rajcata, papriku, celer a v pohode. Jasny orisky a tvaroh nee, ale jinak bych to brala s rozumem. ![]()
Jo a jeste me napadlo…vsichni pisi, ze zelenina az pak ovoce. Maly mi proste zeleninu sabotoval, ale on sabotoval hlavne lzicku…tak jsem mu asi po 3 tydnech dala jablicko ke svace. Zachutnalo, lzicku vzal na milost. Ted basti nadherne a zelenina mu jede ve finale vic nez ovoce. Takze ja zvolila takovou cestu