Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
vim ze tu je spousta diskuzi k IVF, chci se ale zeptat jaka jste podstoupily vysetreni nez vam vubec udelali 1. IVF. ja ted cekam na vysledky imunologie, ktere jsem si doslova vydupala, protoze mi prijde divne jit hned na IVF a promarnit (v pripade ze neco neni v poradku) tak jeden ze trech pokusu. mam zkusenost ze me po 2 nezdarenych IUI hned tlaci do IVF aniz by udelali vsechny dostupne testy. navic imunologie je pry hodne drahy test a CAR jsou za to od zdravotnich pojistoven pokutovany, neni to postaveny na hlavu? co si o tom myslite? dik monka
My měli před 1.IVF imunologii, genetiku, spermio. Myslím, že by se to imuno mělo dělat hned. proč hned postupovat IVF, když může být chyba někdně jinde…
Ono taky záleží na CARu, někdo to dělají automaticky, někde až po několika neúspěších… Nevím proč. Ještě že chodím, tak kam chodím ![]()
ahoj monko - já si myslím, že záleží i na tom,proč jdeš do IVF, kdy by byl důvod např. neprůchodnost vejcovodů, či jejich odstranění,tak bych na imunu asi netrvala, ale jinak určitě není na škodu! ![]()
ja myslim že logicky - imunologické poruchy se stejně většinou léčí IVF. Ostatní různé braní prednisonu a užívání kondomu je na léta a efekt nic moc. Něco jiného je, když bys byla poopakovaných potratech.
na IVF me vlastne tak trochu tlaci, je mi 35 a snazime se o prvni mimco uz pres dva roky. manzel ma spermio nic moc a dve IUI nam nevysly, asi si lekari mysli ze jsme zrali na IVF. ja sama bych sla klidne jeste do IUI ale to se uvidi az po te imunologii. bohuzel ani pruchodnost vajecniku ani genetiku mi v Pronatalu nezkoumali. tak ja nevim, trochu me to stve, aby si o vsechno clovek rikal, preci nejsem doktor, oni by meli vedet co vsechno je treba… muzete mi nekdo rict co zkoumaji na te genetice? a jak narocne je to vysetreni (i casove)? diky
Monko- kdyžtak průchodnost vejcovodů
Já taky chodím do Pronatalu a tam mi to teda dělali hned! Asi změnili přístup… Když ti nevyhovuje jejich léčba, tak se domluv na jiném postupu. Určitě to jde a neboj se si o to říct! Viď Pudlo ![]()
Nebo změn CAR…
Na genetice ti vezmou krev (aby věděli jestli nejseš něco jiného než XX
a manžel XY
třeba hermafrodit
) a sepíší rodokmen. Rodinné choroby a tak. Výsledky trvají asi 6 týdnů.
diky za odpoved, jasne vejcovodu, vsimla jsem si toho az kdyz uz jsem to odklikla.
mne jen vadi, ze by me klidne hned delali IVF aniz predem zjisti ostatni moznosti. co kdyz vycerpam vsechny tri pokusy, nic se nepodari a pak teprve zacnou zkoumat imunologii, genetiku, apod? to mi pripada postaveny na hlavu, do IVF by clovek uz mel jit s tim ze vi co vsechno mu je nebo neni… Nepruchodnost vejcovodu nikdo nezkumal (a pro IVF je to stejne jedno…) a myslim si ze to maji byt prave doktori kteri navrhnou co je treba, ne ze ja je budu premlouvat at mi jeste udelaji tohle vysetreni, nebo tamto… i tu imunologoii jsem si defakto vydupala a dostala jsem skoro vynadano, ze jim nabouravam rozpocet, protoze CAR za to plati pry vysoke sankce, nechapu proc, vzdyt v zajmu pojistoven by melo byt aby se pripadne neplytvalo tak drahymi postupy jako je IVF, proste mi to nejde do hlavy. ja chodim do Pronatalu v Praze a vazne uvazuju ze pujdu jinam, nebot pokazde jsem u jineho doktora a objednaci doba je neskutecne dlouha…
chodime do iscaru, mame za sebou 4 iui a ted bude IVF, imuno ani genetiku nam nedelali opravdu to neni standartni postup protoze se pomoci IVF vlastne obejde vetsina problemu, takze se setri na vysetreni
ahoj - ještě se vrátím k diskusi - není pravda, že průchodnost vejcovodů se nemusí dělat - když je máš třeba částečně průchodné nebo vůbec neprůchodné, ale máš v nich zánět (který se nijak neprojevuje), tak ten negativně ovlivňuje uhnízdějí embryja! a většinou se dělá LPS společně s hysteroskopií, když je to preventivně, aby se zjistilo,že v děloze je vše OK, není tam endometrióza, nebo nějaká mechanická překážka bránící otěhotnění!
Ahoj holky
Jestli muzu pripsat vlasni zkusenost ??… Jsme po 2× IUI 2× IVF a 1×ET /vse ISCARE/
Ohledne ISCARE!!!! Dochazeli jsme tam 1 a 1/2 roku a k nicemu..Po vsech zkusenostech a hlavne te posledni jsme ODESLI s manzelem jinam.
Byli jsme na tom stejne-jak tady pisete- O VSECHNO JSEM SI MUSELA!!!RIKAT SAMA .. !!!! mELI JSME ZA SEBOU 2X IUI 1X IVF A 1X ET A KDYZ SE STALE NEDARILO,SAMA JSEM SI MUSELA ZAZADAT O GENEIKU!!A KDYBYCH NEZAZADALA,TAK DO DNESKA NEVIME,ZE PRAVE V TE GENETICE JE PROBLEM!! NO ALE MEZITIM NEZ BYLI VYSLEDKY JSME BYLI NA 2 IVF/KTERE SE O PET NEZDARILO/ DIKY GENETICKE VADE/O KTERE NIKDO NEVEDEL/ ,TAKZE JSME ZBYTECNE !! PRISLI O 2 POKUSY..
CELKOVE PRISTUP V ISCARE BYL NA NIC,NIC VAM NEREKNOU,–POKUD SE NEZEPTATE SAMI -TUDIS SI PRIPADATE JAK VE ZLEM SNU,JELIKOZ TO oni LEKARI BY MELI RADIT NAM JAK DAL POSTUPOVAT ATD ATD..
PROTO JSME SE ROZHODLI ODEJIT JINAM..
JEN PISU VLASTNI ZKUSENOSTI A POKUS M UZU PORADIT-VYZADEJTE SI VSECHNA VYSETRENI JESTE PRED IVF..
HOLKY HODNE ZDARU VSEM …
Ahoj holky,
dávám semtaké něco do vínku… jsem před 5.IVF, tak mohu říci, že jsem docela zběhlá.. prošla jsem i skoro všemi CARy v praze.
je jedno jestli jde o CAR, zubaře, internu.. stojí to tu za p.ču… prostě se smiřme s tím, že si musíme o vše říkat. doktoři jsou šéfy a pojištovnami tlačeni k tomu aby šetřili. co mají dělat, chtějí práci a chtějí i léčit. a ted babo raď. nechci se lékařů zastávat, ale po čase každý vzdá nekonečný boj (jako třeba s pojištovnou)
co se týče imuna.. no je to těžké jednoznačně říci, at´si vydupeme před IVF vše. já imuno měla před ivf prvním. ted jsem před IVF pátém a imuno je největší problém. imuno se mění takřka po měsíci. a navíc IVF slouží k řešení většiny problémů z imun hlediska…
tak těhotnění zdar…
pa maruška
Ahoj holky,
dávám semtaké něco do vínku… jsem před 5.IVF, tak mohu říci, že jsem docela zběhlá.. prošla jsem i skoro všemi CARy v praze.
je jedno jestli jde o CAR, zubaře, internu.. stojí to tu za p.ču… prostě se smiřme s tím, že si musíme o vše říkat. doktoři jsou šéfy a pojištovnami tlačeni k tomu aby šetřili. co mají dělat, chtějí práci a chtějí i léčit. a ted babo raď. nechci se lékařů zastávat, ale po čase každý vzdá nekonečný boj (jako třeba s pojištovnou)
co se týče imuna.. no je to těžké jednoznačně říci, at´si vydupeme před IVF vše. já imuno měla před ivf prvním. ted jsem před IVF pátém a imuno je největší problém. imuno se mění takřka po měsíci. a navíc IVF slouží k řešení většiny problémů z imun hlediska…
tak těhotnění zdar…
pa maruška
no asi jedina imuno vec kterou ivf neresi je vypuzeni mimi, ze?
to je prave to, ze pokud nemame vysledky z imuna, tak IVF se vubec nemusi povest. ja uz vysledky znam a vim, ze mam krome endometriozy taky imunologickou reakci na pripadne embryo, takze bez leku potlacujicich vlastni imunitni system se mi nepodari ani IVF. nejdriv mi musi vylecit endometriozu (injekcemi zrusi na par mesicu menstruaci), pak na:,–(i kotikoidy (asi prednison) a k prvnimu IVF pristoupime nekdy za pul roku… je to sice dlouha cesta, ale nekdy je lepsi si pockat nez hned vyplacat vsechny tri pokusy IVF. tak se uvidi jestli to pomuze, ale bohuzel jinou sanci nemam (sami se snazit nesmime, jen styk s kondomem - kvuli snizeni imunol reakce…)
takze vsem preju zdar a nenechte se odradit a vyzadujte vysetreni jeste pred tak narocnou a drahou zalezitosti jako je IVF.