Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
A jak byste argumentovala? Oni mi tvrdí že vždy je možnost ukoncit porod cs, ale že je to u mě větší riziko než sp porod.
A dítě má 38+1 3500 g a ještě nne nechali u druhé, taky indukci jsem porodila po odtoku ol vody do 2 hodin
No nejsem žádný odborník, ale všude jsem četla, že po předchozím císaři se vyvolávat nemá, asi na tom něco bude. Že by se doporučovalo spíš vyvolání než císař, to slyším opravdu poprvé. Údajně jsou stahy u vyvolavaneho porodu silnější než u přirozeně rozjeteho porodu.
Ale tak píšu jen co jsem různě vycetla.
Taky bych po sc do indukce nešla, bala bych se ruptury delohy ![]()
@Anonymní píše:
Holky jsem 17 měsíců po předchozím porodu císařským řezem a chtějí mi porod indukovat, že bych byla Proti sobě abych nezkusila indukci šly byste do toho?
Hezky den, otazka je, jak chteji indukovat je mnoho moznosti. S oxytocinem do kapacky si neni radno zahravat po cisari - deloha je rezem oslabena a muze dojit k rupture a zadny Dr. vam opravdu nerekne na 100% jestli to praskne/nepraskne. Je to individualni a dle meho nazoru provokovani hada bosou nohou.
V vasem tydnu (38tt) nebude asi moc porodni cesty zrale, takze to taky z teto strany nemusi jit jak po masle - pomale otvirani, zdravotnici tomu budou chtit pomahat (oxytocin, pousteni vody, casty monitoring, z toho nemoznost pohybovat se dle libosti a na zaver vetsi vycerpanost).
Vzhledem k vaze miminka, pokud se meri dle utz, je tam nepresnost +- 500 g, ne-li nekdy i vic.
Byt to na me, skocim za zkusennou PA ci porodnikem, ktery umi pohmatem zjistit vahu (=daleko presnejsi nez utz
) - pokud mam strach z velkeho miminka.
A pro nepripravenost porodnich cest bych to nechala na mimcu. A pokud ne, radeji bych sla na, planovany SC.
Jen bych se pripravila na moznou nedopecenost miminka, muze byt drazdive, muzou mu chybet tydny, ktere mel byt u maminky.
Hodne stesti pri jakemkoliv porodou a zdrave mimco ![]()
Zrovna tohle též řeším a v porodnici mi řekli, že pokud se nerozrodim sama do termínu tak pak automaticky císař. Že v žádném případě se nesmí porod indukovat po císaři, že je tam spousta rizik co mohou nastat.
@Rajani Vyvolávat bych si nenechala, císaře bych si nechala naplánovat nejdriv na termín porodu. Buď by se to do te doby rozjelo samo, nebo ne.
Nešla bych, proč jsi měla první sekci?? Čerstvě kamrádka co první rodila akutní sekcí pro nepostupující porod má v září za sebou druhý, chtěla to zkusit „přirozeně“ ale že prý nesmí přenášet a šla na vyvolání, zezačátku dobré a po 3 hodinách na oxytocinu začali padat ozvy a jelo se zase, malou trošku prý rozdýchávali.
Já bych se šla i zeptat někam jinam, ale většinou po první sekci nechávají rozhodnutí ve většině porodnic na matce a znám i porodnici která rovnou po první sekci nabízí další a do přirozeného jde jen když jsou příznivé všechny okolnosti a matka si stojí za svým. Ono totiž dost těchto porodů skončí opět sekcí a věř že já akutní mám za sebou a už jen kvůli tomu miminku kdy do něj potom perou chemie až hrůza bych do tohoho nešlo, hlavně že tě budou vyvolávat ![]()
Měla jsem po sc indukci, dítě mělo 4060 a dobrý. Císař se dá udělat i během porodu. Já bych do toho šla.
Do vyvolávání bych 100% nešla. Spíš bych se pokusila domluvit CS na co nejpozdější termín a doufala, že do té doby se porod rozjede sám (max. tomu pomoct babskými radami typu sex, horká vana, svařák…).
Taky bych do indukce nesla. U indukce je zvysene riziko ruptury delohy a tim i umrti miminka.
@Anonymní píše:
A to byste jim nepodepsali?
Sla bych tam, kde by me do indukce po cs nenutili. Jinak bych se s nima domluvila, rekla bych, ze s indukci nesouhlasim.
@Anonymní píše:
A to byste jim nepodepsali?
Je také otázka, kde Vám SC dělali - resp. jak a kde „zašívali“.
Ale dle mého názoru je hloupost se hnát brzo (vzhledem k nízkému 38.týdnu) vůbec do porodu, jak indukovaném či SC kvůli váze (viz jak píšu výše). A také bych se obávala „co vše se mnou zdravotníci vymyslí“ když neumí objektivně říct, proč indukce v 38tt, jaké je pozitivum/negativum ať už pro Vás či pro miminko.
Zkuste si ke každé možnosti najít informace (odborné, na nějaké lajcké) a zhodnoťte sama. Klidně se mi ozvěte do zprávy, něco Vám můžu přeposlat.
Holky jsem 17 měsíců po předchozím porodu císařským řezem a chtějí mi porod indukovat, že bych byla Proti sobě abych nezkusila indukci šly byste do toho?