Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
Tak dnes jsem v práci, ale je to zas horší než v noci. Večer si nebudu hrát na hrdinku a nechám se mužem odvézt.
Tak tohle už považuji za zneužívání pohotovosti. Je Ti blbě od víkendu, v pondělí v pracovní době jsi v práci a budeš to řešit až večer kdy bude v nemocnici omezený provoz a jen sloužící lékaři. proč nejdeš k lékaři v pracovní době?
@Lucka1111 za pohotovost se platí, takže to určitě neni zneužívání.
Jinak pro všechny ostatní - infarkt ani nic srdečního se nepotvrdilo. Uf!
Ale na poslech měla dr podezření na plicní embolii, ale tu rtg vyloučil. Nicméně mi dala na plicní vyšetření zadanku.
Ale z krve přišla na sníženou fci ledvin a to mezi 3. a 4.stupněm. A to už je prý problém, který při neřešení muže skončit dialyzou. Takže půjdu na nefrologii.
@Anonymní píše:
@Lucka1111 za pohotovost se platí, takže to určitě neni zneužívání.Jinak pro všechny ostatní - infarkt ani nic srdečního se nepotvrdilo. Uf!
Ale na poslech měla dr podezření na plicní embolii, ale tu rtg vyloučil. Nicméně mi dala na plicní vyšetření zadanku.
Ale z krve přišla na sníženou fci ledvin a to mezi 3. a 4.stupněm. A to už je prý problém, který při neřešení muže skončit dialyzou. Takže půjdu na nefrologii.
Tak 90 korun za pohotovost je opravdu symbolická cena. To bych rozhodně neřekla, že sis to zaplatila. Já jsem lékařka, na pohotovosti jsem sloužila. A všichni lékaři co tam sloužili by mi dali za pravdu, že toto je zneužívání pohotovosti. Prostě se Ti nechtělo čekat u obvodního, nebo se Ti nechtělo odcházet z práce, tak jsi šla na pohotovost.
Jinak poslechově poznat plicní embolii nelze, podezření lze udělat z EKG. Rtg embolii nevyloučí, to vyloučí jedině angioCT (případně scintigrafie, ale ta se již tolik nedělá). Snížená funkce ledvin 3-4 stupně je již celkem pokročilá a z toho můžeš být i dušná. Nepíšeš hodnoty kreatininu ani jestli nemáš anemii. U takto výrazné ledvinné nedostatečnosti bývá anemie pravidlem a také bývá zakyselené vnitřní prostření, takže hned 2 důvody k dušnosti.
@Lucka1111 souhlasim, praktická měla a má dovolenou. A paradoxně včera měl dovolenou i zastupující lékař. Tohle považuju za paradox českého zdravotnictví.
Já zdravotnik nejsem, ale psala jsem, že mám zadanku na plicní a na negrologii. Určitě to. Nebudu podceňovat.