Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ještě znám jednu paní, která měla insolvenci. Ta byla opravdu fajn a sama mi to řekla. Nevím, jak se jí to povedlo, ale neměla jsem z ní pocit, že by jednala účelove.
Co zabrání lidem udělat podvod? Zbavit se majetku (převést na někoho jiného), pokud nějaký má, nabrat si hodně půjček a pak jít do insolvence. ![]()
Nevím.. znám taky někoho kdo měl insolvenci..ale on se do toho spíše zamotal, půjčka půjčkou až byli z toho exekuce.. a už nebylo cesty zpět.
Takových kdo to udělá vysloveně účelově, ještě nabere rychle předtím asi nebude moc, a za druhé už to má schválené? Jde to soudně.. a tam to uvidí, jak jednal… že bral chvíli předtím, i tu žádost uvidí.
A ty peníze z úvěru měsíc dva předtím než šel do insolvence má kde? Vždy to se zkoumá vše.. účty atd. Nezdá se mi že mu to tak lehce schváli. Zkoumá se i majetkové poměry atd… Proběhl už u paná soud??? Má to opravdu schválené??
Insolvence má chránit dlužníka i věřitele, ale bohužel se dá i zneužít. Soud zkoumá, jestli je dlužník „poctivý“, ale někdy účelové zadlužení před podáním insolvence projde. Pokud má někdo podezření na podvodné jednání, může to nahlásit insolvenčnímu správci nebo soudu.
Při vstupu do insolvence se mimo jiné zkoumá i to, zda dlužník nemel v posledních 5-ti letech majetek, který by prodal nebo převedl na někoho jineho.
Ale jinak mas pravdu, da se to zneuzit.
Ale ja oddluzeni delam už dlouho a klienti většinou vazne nic nemají. Ano, neberou si úvěry, ale většinou ty penize provari někde v gamblingu a podobne. Ale nerikam, muže být i výjimka.
Pokud je tam více úvěrů těsně před insolvencí, tak následuje trestní oznámení pro úvěrový podvod a místo insolvence míří dotyčný k soudu. Pak se většinou nestačí divit.
Co jsem tak viděla, tak zadlužení mají morální hodnoty jinde. Klasikou je majetek napsaný na někoho jiného. Druhou klasikou, že si žena udělá v době insolvence dítě, aby splatila jen to nutné minimum, protože na sociální dávky ji sáhnout nikdo nemůže. U exekucí je klasika, že takoví lidé schválně dělají za nízkou mzdu a nedělají přesčasy, protože jim nechají jen ten nezabavitelný základ. Snaha splatit co nejvíc a co nejrychleji tam opravdu není. Taky zkouší různé brigády s placením na ruku nebo posílání peněz na cizí účet.
Já mám sousedy, kde se otec zadlužil tak, že už si do smrti nevydělá. Dokonce ani ten dům není jejich. A co myslíte - chovají se jak největší honorace ve vsi. ![]()
@Kralovnal píše: Více
To mi jako ochrana věřitele moc nepřipadá, když dostane jen 30 %.
@Anonymní píše: Více
Jak to je možný? Z čeho teda žijou, když mají minimum?
@Kristyna19866 píše: Více
No a to mi přijde na jednu stranu špatně, že to někdo prohraje a pak se mi ty dluhy odpustí. A veselé se radují, že díky insolvenci vydělali 900 tis. ![]()
Těch insolvencí je tolik, že se to vůbec nekontroluje. Jediné co tam čtou je ten blábol co se tam napíše jako důvod jak k dluhům vzniklo. Bývalá přítelkyně od nejlepšího kamaráda se mi kdysi ozvala jestli bych jí neporadil s financema. Vytáhla na mě dluhy od bank, nebank, dohromady za cca milion, na splátky jí šla v podstatě celá výplata. Dluhy si nasekala tak, že si našla nového přítele s tím si spolu užívali a všechny půjčky brala na sebe, až nebyly peníze a už jí nikdo nepůjčil tak se na ni vykašlal a jí zůstaly dluhy. To ženské myšlení nikdy nepochopím
Na oddlužení se napsalo že pomáhala své nemocné mamince a sestře, která je sama s dítětem a podobné blbosti. Prošlo to bez problémů, nikdo nic nezjišťoval.
Tak oni ti veritele většinou žadni chudáci nejsou s těmi úroky, co nastavují
většina lidí, se kterýma jsem se setkala a byli v insolvenci, tak úvěry brali u nebankovních společnosti a to jsou tak brutální úroky a podmínky, že si myslím, že když jednou za čas jde nějaký klient do insolvence, tak je to nepolozi
@Janli píše: Více
Tak, tak pokud má veritel nějaké podezření, že klient lhal při sjednání půjčky, anebo nasekal druhý účelove, podává oznámení pro podezření z úvěrového podvodu
Někdo z mého okolí sel do insolvence. A mně vrtá hlavou, jak to vlastně funguje. Nabere si dluhy, více dluhu těsně před prohlášením insolvence a vše mu projde? Do insolvence je prihlaseny i dluh někoho z příbuzenstva. A dotyčný se teď raduje, jak zaplatí třetinu a jak na tom vydělal.
Chápu, že někdo se dostane do špatně situace (např. nemoc) a je to pro něj jediná možnost. ale pokud se jedná o feťáky, gamblery… Ještě bych pochopila, že to chce dotyčný změnit, ale tohle opravdu není ten případ. Poslední úvěr už mu nedali - chtěl si vzít ještě rychle další. Vždyť je to účelové. To se neřeší, jakým způsobem žil a že má najednou během dvou měsíců dluhy ve výši statisíců?