Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Vzpomínám, jak se nám dvěma sekretářkám ajťáci smáli, protože ředitel po nich chtěl zařídit net, tenkrát to nebylo tak easy jako teď (r. 1999), tak se to kapku táhlo. Ředitel usoudil, že jsou neschopní a pověřil kolegyni a mě, abychom „koupily internet“. Naštěstí to pak chlapci promptně dodali.
Podotýkám, že šlo o firmu o zhruba 1000 lidech.
Jo, a pak byla děsná bomba, že jsem mohla koukat do obchodního rejstříku online! Šéf chtěl vědět něco o nějaké firmě a už za čtvrt hodiny to měl! ![]()
Internet jsem prvně potkala až v práci - bance, byl na příděl vybraným pracovníkům a žádost schvaloval generál
. Musel se děsně bavit, když jsem jako důvod pro přidělení uvedla „studium stránek ČNB“
. Nicméně net jsem dostala
.
No a jinak se chodilo do internetových kaváren, připojení 60kč/hod a brala jsem 75Kč/hod, což byla dobrá mzda.
@Knihomyš píše:
Vzpomínám, jak se nám dvěma sekretářkám ajťáci smáli, protože ředitel po nich chtěl zařídit net, tenkrát to nebylo tak easy jako teď (r. 1999), tak se to kapku táhlo. Ředitel usoudil, že jsou neschopní a pověřil kolegyni a mě, abychom „koupily internet“. Naštěstí to pak chlapci promptně dodali.
Podotýkám, že šlo o firmu o zhruba 1000 lidech.
Zase na druhou stranu se u toho daly zažít humorné situace. Za ajťákem firmy, kde jsem zhruba v té době dělal, přišla v té době hlavní účetní s tím, že ta „protipožární zeď“, co chce pořídit, je předražená a že zná zednickou firmu, co dokáže postavit levnější. On totiž nárokoval padesát tisíc na firewall…
![]()
miluju nostalgická témata a vzpomínám
na seznámení s internetem někdy v roce 1995, jehož základním znakem bylo, že na něm nic nebylo
a potom první potkání s počítačem asi v roce 1985 a go to pr…
Já byla poprvé na netu asi v r. 2003 v práci a to měli hesla jen doktoři, tak nás tam vždycky „pustili“. Vzpomínám na xchat myslím na centrumu to bylo ![]()
@Makinaa007 Jojo, GO TO PRD… jsme měli taky ![]()
Dneska se místo toho říká „Běž do SNICKERS“ ![]()
No to je dobry tema. Ja se s internetem setkala poprve v roce 98. To snad ani neni mozny. Byl vytaceny. Vim ze jsem psala maily a pak nejaky chat myslim na centrum.cz. V te dobe jsem byla na letni brigade v jedne firme a resili jsme tam prvni elektronicke bankovnictvi u Komercni banky. No to je fakt pravek. Ja kdyz vidim el. bankovnictvi dnes a jak to mame propojeny s firemnim ekonomickych systemem tak to je pokrok jako blazen.
Já jsem se k internetu dostala někdy v roce 1999, na základce, kdy jsme se učili jednou týdně, co je to windows, paměť Ram a Rom, u počítače seděli po dvou a na tajňačku chodili na xchat a nějaký Alik.cz, zakládali emaily a byli jsme hrozně důležití..Chudák úča se nás snažila naučit nějaké pc pojmy na meotaru(nebo jak se ta projekce na zeď jmenuje) a my zatím žili seznamkou a xchatem..
Já to měla stejné. Na základce tuším rok 2000. Ze začátku jsme seděli po dvojicích a pak, když jsme měli každý svůj počítač, tak jsme byli strašně důležitý. Nejvíc frčel chat na lide.cz ![]()
Vrchol počítačového období té doby pro nás bylo stáhnout si obrázek oblíbeného televizního hrdiny(Kobra 11
) a dát si ho na pozadí.
Můj první internet - v roce 1998 na kolejích. Vojenská škola, takže samý kluk, seděli na tom furt. Nechápala jsem, co tam jako pořád dělaj
Co jsem na netu hledala poprvé si bohužel nepamatuju. Tipiju to na hlednání vlaku na cestů domů…
Později to byla super záminka, proč chodit za mým současným manželem, protože on na pokoji připojení měl, já ne (bydleli jsme na jiných budovách) ![]()
První počítač - v roce 1993, měli jsme ho doma!!! mamka potřebovala k účetnictví -PC AT 286
Největší vzrůšo bylo měnit barvy papíru a písma v t602, aby to k sobě ladilo. V prváku na gymplu ve výpočetce jsem pak byla za machra ![]()
My měli na gymplu na IVT američana a ten měl něco jako zlaté stránky a ty místo telefonů obsahovaly internetové adresy. Maturovala jsem v roce 1996.
@essmy(neprihlasena) píše:
Já s láskou vzpomínám na windowsy 3.11, jak nepadaly
jojo, asi proto, že to střevama ještě nebyly windows, ale klasika DOS
na internetu jsem jako první zjištovala nějaký pracovní potřebnosti - o seznamce jsem neměla páru ![]()
@Evelynka82 píše:
A přepojování kabelu na pevné lince na internet a zpátkya pak se lidi nemohli dovolat
Jo a měli jsme povoleno se připojovat až po 18té hodině, kdy to bylo levnější ![]()
Ještě si pamatuju bráchův první počítač didaktik M basic, nebo tak nějak. Hry se na něj nahrávaly přes kazeťák.
Hmm, když teda vzpomínám na svůj první počítač… Sinclair ZX Spectrum, zvaný „gumák“ (s gumovou klávesnicí). V roce 1986 jsem za něho dal tehdy neuvěřitelných 4800 korun československých, což byla tehdy moje tříměsíční výplata. (Byl dovezený ilegálně z Jugoslávie.
) Později jsem si pořídil jugoslávský licenční stroj DELTA Plus, což byl licenční Sinclair už s klávesnicí s mikrospínači. No a postupem času jsem si ho upgradoval na standard Plus 2, zabudováním takzvaného „microdrive“ (černá kostka asi 8×8 cm, do které se vkládaly kazetky s nekonečnou magnetickou páskou, ta páska měla datovou kapacitu 86 kB. Paměť „gumáku“ měla 48 kB, do prvních 16 kB se po zapnutí zkopírovala spektrácká EPROM, ale dala se vyřadit z činnosti… No a DELTA Plus měla kapacitu 128 kB, což byl tehdy neslýchaný pokrok. Těžko představitelné v době terrabajtových disků…
)
Edit: ale to ještě nikdo nevěděl, že bude kdy nějaký internet, takže už jsem vlastně mimo téma… ![]()