Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak to nevim…tohle ale musis zarizovat sama, ne?
pokud dedi nezletily, odmitnout dedictvi nemuze - resp. jeho soudem urceny zastupce (opet nevim, ale jak je to s dluhy).
@suik muž má mou plnou moc, já nikde jezdit nechci
s dětmi vím jak to je, jeden už může odmítnout sám, další dostanou opatrovníka. Mě spíš zajímá, že dopis byl hozen ve schránce, a co kdyby mi ho třeba někdo ukradl
což se děje třeba s časopisama, mám v plánu toto říct pokud by mě nutili převzít dědictví, ale asi to bude k prdu.
O tomto jsem se nedávno bavila se známou a stručně říkala, že dluhy které zdědí nezletilý se řeší až s dovršením jeho 18. narozenin. Respektive, do té doby by neměly být vymáhány a řeší to snad nějaký soudní dozor či odbor na ochranu dítěte.
@zasemamina nečeká se do zletilosti, ten opatrovník rozhodne, pokud je to pro dítě výhodné tak to zdědí, pokud ne tak to opatrovník za nezletilého odmítne.
Což je další věc, jak může někdo nutit aby mé děti dědily po osobě, kterou neznali a já si to prostě nepřeju, jsem jejich matka a zákoný zástupce.
@K.Black Tak vidím, že jsme to odeslali ve stejnou dobu. Více ale neporadím ![]()
No pokud to bylo úřední psaní s jasně daným termínem k podání odmítnutí, tak si myslím, že teď už to asi nepůjde a bude se počítat.
@K.Black píše:
@zasemamina nečeká se do zletilosti, ten opatrovník rozhodne, pokud je to pro dítě výhodné tak to zdědí, pokud ne tak to opatrovník za nezletilého odmítne.Což je další věc, jak může někdo nutit aby mé děti dědily po osobě, kterou neznali a já si to prostě nepřeju, jsem jejich matka a zákoný zástupce.
Tak asi nemá současné informace, ale prý to v rodině řešili a nezletilé dítě by dědictví „převzít“ muselo pokud by se vzdali všichni ostatní a soudní dozor by to do 18.let spravoval.
Tchyne se taky mela vyjadrit k dedictvi. Propasla termin a notarka ji sama volala at to co nejdrive donese nebo posle takze spis zalezi na notarce.
Odmítnutí dědictví je jednostranný právní úkon dědice adresovaný soudu, kterým projevuje svou vůli nebýt dědicem po určitém zůstaviteli. Projev o odmítnutí dědictví se musí týkat celého dědictví; to platí i tehdy, je-li dědic povolán jak k dědění ze zákona, tak i ze závěti. Je třeba jej učinit ve lhůtě stanovené zákonem. Uvedená lhůta je jednoměsíční a začíná běžet ode dne, kdy byl dědic vyrozuměn o svém dědickém právu, jakož i o právu dědictví odmítnout a o následcích tohoto odmítnutí. Jde o lhůtu hmotněprávní, jejíž zmeškání nemůže být prominuto; soud ji však může, ještě před jejím uplynutím z důležitých důvodů prodloužit.
Záleží na notářce, zda se s tebou „nějak domluví“ a lhůtu prodloužíte npř. založíte do spisu antidatovaný dopis se žádostí o prodloužení lhůty.
Holky díky, tak muž volal, nejdřív se rozčilovala že komunikoval přes datovou schránku
no a teď volala, že teda mám na to vyrozumění co mi poslala napsat, Odmítám a podpis, poslat doporučeně.
Jako ono je tam i majetek, takže v závěru bych asi škodná nebyla
ale jak jsem psala nechci, teď už jen aby to nedostali děti ![]()
Děkuji všem ![]()
Ahoj,
prosímmohu odmítnout dědictví přes datovou schránku? Nebo je nutné mít úředně podepsaný dopis a ten poslat doporučeně? Vzhledem ke spolehlivosti České pošty preferuji Datovou schránku. Proto jsem ji i zřizovala. Jen aby to bylo právně ok.
Moc děkuji za radu ![]()
PS: kdyby tady byl nějaký notář, právník, pomohl by mi vysvětlit část dopisu k dědictví? K přidělenému notáři se nemůžeme dovolat a je to přes půl republiky.
Zdravím při večeru, potřebuju radu.
Probíhá dědické řízení po mém otci, měla jsem se písemně vyjádřit, jestli dědictví přijímám nebo odmítám. Vzal si to na starosti můj muž, říkejme mu třeba Blesk
no a samozřejmě se na to vykašlal, a poslal vyjádření asi 14 dní po určeném termínu
tak se ptám, můžou mi dědictví přiklepnout když bylo odmítnutí posláno pozdě.
Jinak vím že když odmítnu tak to jde na děti, jeden si odmítne sám, a další dostanou nějakýho dozorce. Jde mi o to, že dědictví nechci, jsou tam dluhy, není to na sebevraždu cca 140 tisíc, ale dědictví bych nechtěla ani kdyby to bylo + 2 miliony.
Děkuji za odpovědi