Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
zdravím maminky,
poslední dobou když koupu Aničku, napadá mě jedna věc, a to - jak mám umývat to choulostivé místečko . Používám gel na intimní hygienu, ale nevím jak je vhodný pro půlroční dítě. Tak jestli máte nějaké rady, tipy a zkušenosti, poraďte.
Vím, že je to prkotina, ale fakt mě to vrtá hlavou. ![]()
Bibina
Ahoj, „intimni mistecko“ se u mimi holek neumiva. Ja oboum pri koupani napustim vanu(vanicku) s penou, tot vse. Jak je to s gelem na intimni hygienu taky nevim-ten pouzivam jen ja
Ale presne nevim od jake doby se „to“ mistecko umivat ma, kazdopadne starsi sem ho jeste neumivala, uz asi nikdy nebudu, proste sem to nechala na ni
Ale vim ze umivat se to nema(aspon u mimi) proto, napisu to Laicky-ze tim se smeje ten ochranny „bily“ povrch ktery pak propousti infekci a tim se samozrejme tvori ruzne zanety. Sany.
Ahojky,
taky pouzivam gel pro intimni hygienu, ale ne kazdy den. A pouzivam ho jak pro sebe, tak pro malou, kdyz uz ji chci umyt mydlem.
Starsi holcicka je uz naucena, ze se pri koupani myje i toto misto, vetsinou si lehne, ja ji oplachnu vodou a v pripade potreby pouziji malinko gelu a oplachnu. pokazde zkotroluji, ze je cisto a pokazde ocaknu cistou vodou ze sprchy - ale ne proudem, jen necham vodu sklouznout po dlani. Nijak ji na techto partiich nedrhnu
Ale staram se, aby zustala v cistote.
Uz jsme bezplinkove pres den, takze pokud se vykaka, vetsinou umyvane pipinku (to je nase kodove oznaceni inkriminovanych mist) v umyvadle, Adu si po:,–(im, tekutym mydlem umyji zadecek a poradne oplachnu s tim, ze si davam pozor, abych oplachla vse - jen pro sichr, at nikde nezustane mydlo.
Mladsi koupu ve vanicce, vetsinou jen v ciste vode, pokazde vymyji vsechny faldy a pokazde oplachnu i intimni partie - no, doufam, ze se neurazis, mirne rozevru stydke pysky a oplachu aby ji nezustaval v pipince zadny tvaruzek, ani zbytky kakani, ale rozhodne nijak nezajizdim a nevymyvam. Koneckoncu po kazdem kakani kontroluji, jestli se hovinka nedostala kam nepatri…
Nejak k tomu pristupujeme jako ke zbytku tela, rozhodne si mala neuvedomuje, ze tato mista jsou necim mimoradna.
Souhlasím s Lesinou. Pipinku (také to tak nazýváme) jednou denně opláchnu, nijak drasticky, ale přijde mi zas nehygienický jí tam eopláchnout, když se tam myju taky. Samo pokud se pokadí a dostane se to náhodou na pipku, tak taky rozevřem a pročistíme. Ale nepřeháníme.
Jinak myju vodou, gel nepoužívám, zdá se mi to brzy, nevím. Ale až něco budem používat, asi Lactacyd Femina. Na intimní místa ho používáme doma všichni a je OK.
GaB, 13měs
Ahoj, ja som mala ten isty problem - cistit alebo necistit? V porodnici zakazali, ale ked som sa spytala detskej lekarky, tak ta mi povedala ze cistit treba. Tak ja to riesim tak, ze ked vidim ze treba (napr. po kakani), tak si na sterilny gazovy stvorcek dam trochu olivoveho oleja a „pipinku“ tym vytriem. Gaza zostane taka zlta, aj ked na prvy pohlad by sa zdalo, ze tam nic nie je. Nerobim to ale moc casto. Myslite ze je to O.K.? Tiez mam strach, aby som malej nejako poskodila.
Ahoj, já toto místečko umývám pouze vodou ( když se pokaká, používám vlhčené ubrousky na odstranění toho nejhoršího, potom otírám žínkou)a při koupání použiji občas dětský mycí olej pro intimní hyg. od firmy Karl Hadek. Nechci na malou používat moc té " chemie ", aby nedošlo k nepřiměřenému odmašťování pokožky. Celkově ji koupu jen ve vodě, do které přidám trochu přírodního olejíčku. Bude jí půl roku, pleť má krásnou, nevysušenou a heboučkou. Snad nám to vydrží. ![]()
Kiwwi myslim ze je to OK. Kdyz se moje mala hooodne pokadi, tak kdyz je potreba vycistim to i vevnitr, ale jinak necistim. Sany.
Ahoj všem,
my buchtičku otíráme vodou žinkou, i v podstatě mezi velkými pisky, dělám to už od porodnice … na radu pediatra.
mějte se
Petra + Beruška 7měsíců
Tak s čištěním nevím - my koupeme ve vodě (ob-koupání přidávám trošku dětské pěny, ale jen malilinko) a nijak zvlášť nečistíme, jedině po pokakání (čistícím ubrouskem, vodou) - když si vzpomenu, že naše maminky nás pečlivě myly mýdlem! ![]()
A v porodnici jsme dostaly nějakou brožurku, kde se psalo, že se po koupání mají odtahovat malé pysky, aby nesrostly (teď už nevím s čím, brožurku jsem dávno vyhodila). Takže úplně opomíjet „předeček“ taky nelze.
Ja jsem zase cetla, ze cistit se ma, jinak hrozi zanet.
Takze ja pouzivam vatovou tycinku s detskym olejickem a opatrne ji tam utru. Taky to ovsem nedelam denne.
Jana
Ahoj,
Míše jsem myla pipinku důkladněji když se pokakala, jinak jen navrchu vodou. Když byla bez plín a začala zkoumat své tělo tak si občas stěžovala, že jí pipinka pálí. V lékárně my poradili mycí gel pro holčičky od 3 let Gyntima fytofontána. Nemyjeme tím denně, asi tak 2× týdně, jinak jen vodou. Už je jí 3,5 tak ji učím mýt se sama, i pipinku.
Katka
Milé maminky, jsem ráda, že jste nakously toto téma, nikdy jsem si nebyla úplně jistá, co je správně a co ne.
Já osobně mojí maličké nic vevnitř neoplachuji, jen při koupání opláchnu, omyju záhyby atd. Při kakání pokud se tam dostane, vytřu vlhkým ubrouskem. Když byla úplně maličká (teď má 8 měsíců), na radu z porodnice jsem jí to tam vytírala vatovou tyčinkou namočenou v olejíčku.
Chtěla jsem se vás ale zeptat - v posledních asi dvou týdnech si „tam“ maličká při vysvlečení před koupáním i potom, když je nahulatá sahá, jakoby se „hladí“ atd… Prostě se tam dotýká, většinou jen na povrchu a párkrát trošku i uvnitř (což jí zakazuju, protože nechci, aby se např. škrábla nebo si tam něco zanesla).
Dělají vám to holčičky taky?
Proč to dělá? Z pouhého důvodu (jako malí chlapečci), že je to pěkný pocit, nebo ji tam třeba něco svědí??? Jak se to pozná?? Zatím jsem nezkoumala, jestli to nemá nějak červené, ale vlastně ani nevím, jak to u tak malých holčiček má být:(
Prosím poraďte.
Díky. ![]()
Sussie: mala to dela taky cca 3t, proste zkouma svoje telo, ona se proste „tam“ chnapne a zatahne stejne jako se chnapne za stehynko proste kam se zrona trefi, ze by ji to tam zrovna svedelo nebo ji to dokonce „delalo dobre“ to si nemyslim. Kdyby ji to tam svedelo asi by byla nevrla a musela by to tam mit aspon zarudly atd. a aby ji to delalo dobre na to je snad brzy to jedine az tak kolem 4-5r ale u starsi dcery sem to nezazila. Sany.
Tak to je u nás to samý. Holce je 13měsíců a je to tak měsíc zpátky, co s tim začala. ani nemam sundanou plínu a už se tam sápe:) Roztahuje si pipku, že si řikam, ty bláho:D a dosáhne si div ne na zadeček.
Přiznám se, že mě trošku teda trápí, jestli jí něco nesvědí, z otho obavy mám.
Pokud to je zkoumání a tak, no, beru to s nadhledem a i když mi nerozumí, dělá msi vždycky srandu, že tohle se dělá v soukromí
Určitě se zkoumá a určitě jednou přijde na to, že z toho taky může něco mít, ale to si myslím, že je brzy zatím. Až budu mít pocit, že to dělá za nějakým pocitem, účelem, tak bude-li na to dost chápající, budu se pokoušet jí vysvětlit, že toto se dělá v soukromí a ne před „diváky“, ale bránit jí taky asi nebudu, že:)
GaB