Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky všem,
chtěla bych se Vás zeptat… jsem ve 34. týdnu těhotenství a v době termínu porodu ještě neuběhne 300 dnů ode dne rozvodu. Byli jsme s přítelem na matrice a bohužel je to tak, že za otce dítěte bude považován manžel. Už jsme o tom několikrát mluvili a smířila jsem se s tím, že mi bývalý manžel podepíše papíry a jen co budu mít rodný list,tak skočíme k soudu a necháme otcovství přepsat.
Teď, když byl u rozhovoru na matrice i přítel, nějak se mu všechno rozleželo v hlavě a požádal mě o ruku, abychom našemu miminku zajistili stejné podmínky, jako měli jeho děti v prvním manželství - má dva kluky. Takže jsme vyzvedli papíry na matrice a dohodneme datum. Určitě to bude nejpozději 19.11. dále nám data nenabízeli.
Přítel měl ale podmínku, že svatba bude tajná, nikomu o ní neřekneme, vše oznámíme až bude vhodná příležitost někdy po svatbě. Nemáme 20 000,–- nebo ještě víc peněz na to, abychom pozvali všechny příbuzné.
Přítel už se ženit asi nechtěl, říkal mi to ještě než jsem byla těhotná, že by se oženil jen kvůli dítěti. A já jsem někde 2 týdny na to otěhotněla. Řekla jsem mu, že se nemusíme hned brát, netlačila jsem.
Takže se chci zeptat, co si o tom myslíte, jestli někdo takovou malou svatbu měl, jak to probíhalo, co jste měli na sobě. Já bych chtěla být aspoň trošku společensky oblečená, mít aspoň malou kytičku a po obřadu zajít se svědky do restaurace na oběd.
Za princeznu už jsem jednou byla, svatba i všechno okolo bylo nádherné, ale s vělkým pupíkem stejně žádná velká veselka nemůže být. Všechno mě zmáhá. Když se to ale do porodu stihne, všechno bude v pohodě, nebudu muset lítat po porodu někde po soudech a mimi i já budeme mít stejné jméno a v rodném listě toho správného tatínka.
Díky za odpovědi a rady.
P.
Ahojky,
pokud nechces byt za princeznu tak nevahej, hezka mala svatba jen se svedky nebo mozna jeste s rodici je fajn. A vubec to nemusi byt o velke trachtaci. A pokud vam to vyresi situaci s rozvodem, tak proc ne? Rozhodne se nedivej na to, co kdo rekne. Je to jen vas zivot a vase manzelstvi. A pak klidny pohodovy obed a hezky vecer - no zni to bajecne ![]()
Ovsem pokud mas pocit, ze se do toho priteli nechce nebo pokud mas pochybnosti o vztahu ty, tak to nelamej pres koleno.
Ale dej vedet, jak jste se rozhodli ![]()
Lesina
Lokynko, ja bych do te svatby sla, je to jen a jen vase vec a pokud se dohodnete na male svatbe a budete oba spokojeni, tak preci neni co resit. Vzdyt to delate kvuli sobe a ne kvuli pribuznym apod. A co si o tom ostatni budou myslet vam muze byt uplne jedno.
Hodne stesti.
Bara
Momentálně jsme se právě dohodli na datumu 12.11. To budu 34+6 tt. a jak na to tak pořád myslím, tak v tom vidím stále více kladů, než záporů. Tedy krom toho, že do toho nebudu muset zatahovat bývalého manžela a tahat ho po soudech. Tedy on by to pro mě udělal, nedělal by mi kvůli tomu problémy. Máme spolu velmi dobré vztahy. A dokonce jsme o tom spolu už mluvili. Samozřejmě se mu moc nelíbilo, že by byl za taťku, ale zákon je zákon a ten nezajímá, že v den rozvodu jsem ještě těhotná nebyla. Otěhotněla jsem asi 2 dny po něm.
Vidím v tom také výkody v tom, že když už se člověk takhle zaváže, tak to není jen tak, ale je to opravdu vážné.
Sice budu mít před porodem ještě spoustu lítání kvůli změně příjmení, abčanky, sociálka, zdravotní pojišťovna, banka atd., ale porodit musím, ať budu mít občanku nebo nějaký kus papíru jako náhradní doklad.
Taky mi rozum říká, upřednostnit svatbu kvůli zajištění miminka. Kdyby se něco stalo, a to nechci nic přivolávat, tak to tak bude lepší pro dítě.
Oba se na miminko moc těšíme a přivézt ho do úplné rodiny je pro mě důležité. Nemuset se zabývat nějakými jinými věcmi než miminkem. Pro mě to je první a zároveň asi také poslední miminko. Pokud se někdy nestane nehoda. Na potrat bych nikdy nešla. S přítelem se známe od 14.ledna tohoto roku, takže teď v listopadu to bude 10 měsíců.
Na to,že jsem v 8.měsíci to byl docela dost fofr, ale za miminko jsem ráda, že to šlo přirozenou cestou. Už na začátku vztahu jsme se dohodli, že spolu dítě chceme, a je jedno, jestli to bude letos, nebo za rok.
Takže to vypadá, že se 12.listopadu vdám. Chci aspoň malou kytičku z rudých růží s drobnými bílými kvítky a oznámení nechat vytisknout - byli oddáni a pak je rozeslat nebo rozdat.
Za princeznu bych určitě ještě jednou ráda šla, ale v mém stavu to bohužel jaksi asi nebude možné a dávat někde 3000,–- za extra obr šaty, na to nemáme penízky.
Spoustu korunek schramstlo bydlení, vybavení a výbavička na miminko.
no ještě uvidíme, jak moc společensky to pojmeme. V těhotenských lacláčích se mi ale vdávat nechce, tak snad mi bude nějaká halenka a sukně.
Byla bych ráda, kdyby se mi ozval někdo, kdo takovouhle svatbu měl a napsal mi své pocity a jaké byly reakce rodičů.
Všichni naši rodiče žijí odděleně.
P.
Momentálně jsme se právě dohodli na datumu 12.11. To budu 34+6 tt. a jak na to tak pořád myslím, tak v tom vidím stále více kladů, než záporů. Tedy krom toho, že do toho nebudu muset zatahovat bývalého manžela a tahat ho po soudech. Tedy on by to pro mě udělal, nedělal by mi kvůli tomu problémy. Máme spolu velmi dobré vztahy. A dokonce jsme o tom spolu už mluvili. Samozřejmě se mu moc nelíbilo, že by byl za taťku, ale zákon je zákon a ten nezajímá, že v den rozvodu jsem ještě těhotná nebyla. Otěhotněla jsem asi 2 dny po něm.
Vidím v tom také výkody v tom, že když už se člověk takhle zaváže, tak to není jen tak, ale je to opravdu vážné.
Sice budu mít před porodem ještě spoustu lítání kvůli změně příjmení, abčanky, sociálka, zdravotní pojišťovna, banka atd., ale porodit musím, ať budu mít občanku nebo nějaký kus papíru jako náhradní doklad.
Taky mi rozum říká, upřednostnit svatbu kvůli zajištění miminka. Kdyby se něco stalo, a to nechci nic přivolávat, tak to tak bude lepší pro dítě.
Oba se na miminko moc těšíme a přivézt ho do úplné rodiny je pro mě důležité. Nemuset se zabývat nějakými jinými věcmi než miminkem. Pro mě to je první a zároveň asi také poslední miminko. Pokud se někdy nestane nehoda. Na potrat bych nikdy nešla. S přítelem se známe od 14.ledna tohoto roku, takže teď v listopadu to bude 10 měsíců.
Na to,že jsem v 8.měsíci to byl docela dost fofr, ale za miminko jsem ráda, že to šlo přirozenou cestou. Už na začátku vztahu jsme se dohodli, že spolu dítě chceme, a je jedno, jestli to bude letos, nebo za rok.
Takže to vypadá, že se 12.listopadu vdám. Chci aspoň malou kytičku z rudých růží s drobnými bílými kvítky a oznámení nechat vytisknout - byli oddáni a pak je rozeslat nebo rozdat.
Za princeznu bych určitě ještě jednou ráda šla, ale v mém stavu to bohužel jaksi asi nebude možné a dávat někde 3000,–- za extra obr šaty, na to nemáme penízky.
Spoustu korunek schramstlo bydlení, vybavení a výbavička na miminko.
no ještě uvidíme, jak moc společensky to pojmeme. V těhotenských lacláčích se mi ale vdávat nechce, tak snad mi bude nějaká halenka a sukně.
Byla bych ráda, kdyby se mi ozval někdo, kdo takovouhle svatbu měl a napsal mi své pocity a jaké byly reakce rodičů.
Všichni naši rodiče žijí odděleně.
P.
Ahoj, ja takovou tajnou malou svatbu mela. Bylo to pred 3lety. Starsi dceri v te dobe byly 2roky(mesice nepocitam
). Byli sme tam jen my+svedci. Pro oba to byla prvni „veselka“, ja sem na sobe mela zeleny saty, zenich sacko+kalhoty(sacko si nakonec pred obradem vymenil se svedkem, pac se to jeho hodilo k tem jeho kalhotam vice
). Na obed sme nesli, ale dodnes me to stve. Jinak moje mama na tom vzdy lpela(abych se vdala)takze sem z toho mela spatny pocit ze u toho nebyla a ani to nevi, kdyz sem ji to po dlouhe dobe zdelila, necekane byla v poho a nadsena
no a zenichovy rodice: kdyz sme jim to po 2letech od svatby uz rekli, reakce temer O(asi tomu neverili)nakonec zenichuv otec rekl ze mame prinist aspon flasku kdyz nic vic
. Zaverem: rada na to vzpominam, byla to Mise, az na ten vynechanej obed(chlastacku
). Sany.
Ahojky…všechny zdravím a ráda bych se taky na něco zeptala…třeba některá budete vědět a zase budu chytřejší…s manželem se rozvádíme,máme tzv. smluvní rozvod,ale zatím mám jen požádání syna do vlastní péče,ale to se strašně táhne až to bude vyřízený,můžu dát teprv návrh na rozvod,je to proto,že jsme se s manželem tak dohodli a nechceme se hádat,jenže jsem zjistila,že čekám mimi
je to teprv na začátku,ale přesto se bojím,že se rozvod tímto tempem nestihne.Tak by mě zajímalo jestli s tím nemáte něktěrá zkušenosti,jak dlouho to asi trvá… ![]()
Já ti asi moc neporadím, jen mám kamarádku, která se asi po roce manželství - bezdětného - rozváděla s manželem a než došlo k rozvodu, tak otěhotněla s přítelem. Na rozvod to nemělo vůbec žádný vliv, nikoho tam ani nezajímalo, že je těhotná (byla teprve ve 3. nebo 4. měsíci, takže to nebylo vidět), kdyby to tam ten její manžel neuvedl, tak by to nikdo nevěděl. Padla tam taková ta otázka, jestli to třeba ještě nedají dohromady a on řekl, že asi těžko, když čeká dítě s jiným. S tím přítelem spolu žijí, ale nevzali se, takže dítě má v rodném listě jméno bývalého manžela. Prý až mu bude půl roku, tak se podepíší papíry, že bývalý manžel není otec, a přítel, že uznává otcovství a miminko dostane nový rodný list. Je to všechno jen z vyprávění, takže možná všechno není tak úplně přesné.
Ahoj
zkušenost mého přítele je tato. Od chvíle, kdy se dozvěděl od bývalé manželky, že má jiného do chvle, než byl právně zase volý uběhlo 7 měsíců. Na všem se ale dohodli, na péči o děti, na alimentech i na rozdělení majetku. K soudu šli jednou a nahned je rozveli. Za 15 minut měli v ruce rozsudek s nabytím právní moci.
S dítětem to ale bude opravdu problém. Protože se narodí do 300 dnů po nabytí právní moci rozvodu, automaticky bude v rodném listě zapsán bývalý manžel. Leda že by ses znovu vdala. Což právě mi uděláme.
Do porodnice ssebou musíš mít dohodu o jménech pro matriku podepsanou bývalým manželem, rozsudek o rozvodu a i oddací list, kde je napsané dohodnuté příjmení.
Ihned po tom jak budeš mít v ruce rodný list dítěte stačí zajít na soud, manžel popře písemně otcovství, s přítelem navštívíš matriku a necháš přepsat rodný list a ten původní jako by neexistoval.
Pro nás bude ale lepší vzít se a tohle všechno nemusel absolvovat. Všichni se jako rodina budeme jmenovat stejně a nebudu muset po porodu nikde lítat po soudech.
P.
Ahojky.
Moje kamarádka se vdala tajně jen se svědkama. Měla na sobě kostýmek, manžel oblek. Po obřadu si zašli na oběd a šmitec. Chtěli to takhle. Brát se ,,nemuseli". A věř že to pak bylo překvápko, když mi
došlo oznámení, že byli oddáni. Čučela jsem jak puk
a musela se smát, jak všem vytřeli zrak. Takže pokud to tak chcete, tak šup šup šup.
U vás se tím spojí příjemné z užitečným ![]()
Moc vám děkuji za info…abyste byly v obraze,taky se chceme vzít,tak snad se to stihne a taky jen se svědkama a asi rodiče,protože se bojím,že ti by nám to neodpustili…pak oběd,posedět a šmitec,nejradši udělat večer táboráček a pěkně to dooslavit ![]()
Já bych řekla, že mojí i přítelově mamce to asi bude dost líto, když u toho nebudou, ale pozvat zase jen je, když moje mamka bydlí s babičkou a přítelova mamka s jeho sestrou a jejím přítelem, tak je to docela dost těžký.
Dnes mi říkal, ať připravím papíry a jestli si to nechci rozmyslet.Že bychom se vzali až po mateřské, až na normální svatbu ušetříme. Já si zase myslím, že to by neřešilo problém s otcovstvím a taky to je o té zodpovědnosti ve vztahu, kdy v manželství člověk bere všechno vážněji než ve vztahu na psí knížku. Tam se čověk nemůže jen tak sbalit a sdrhnout.
Finančně ohledně přídavků a tak b tom stejně žádný rozdíl není, snad jen že bude to společné zdanění manželů.
Zase nad tím dumám. Vyplnila jsem dneska papíry pro matriku, tak tam příští týden asi sfoukneme a domluvíme to.
P.
Ahoj Lokynko,
Já měla taky tajnou minisvatbičku: vdávala jsem se v pidi kanceláři na nějaké zašlé radnici, společenský oblek manžela sestával z kalhot a trička, já jsem měla žluté šaty s kytkama, oddávající (měla bych spíš napsat „zanášející“, protože my nebyli oddáni vůbec
, jen zaneseni do matriky) taky neměl oblečeno nic extra slavnostního. Za svědky se podepsali čtyři úředníci radnice, no rozhodně to nebyl slavnostní akt. Žádný oběd, žádná večeře… Manžel to svým rodičům oznámil asi půl roku poté, vzali to v pohodě, jen nám ještě uspořádali svatbu náboženskou. Naši byli taky OK, nebo si přinejmenším nestěžovali - maminka byla maličko dotčená, že se to dozvídá až po akci, ale vzpamatovala se z toho během pár minut
.
Ale dodneška je mi trošku líto, že nebyl nějaký obídek (večeře), svatební noc (neřkuli cesta)… no, že jsme si to neužili ani trošinku a že nemám ani svatební fotku. ![]()
Ale v manželství nám to nijak nepřekáží
a když ty už jsi veteránka jedné princeznovské svatby, tak - být tebou - do toho klidně hupsnu. ![]()
Promin,ale nechápu proč se Tě ptá jestli sis to nerozmyslela,vždyt to chcete oba ne??Je to chlap a měl by být víc zodpovědný,nebo aspon na rovinu říct co chce…ach ty chlapi…a na svatbu si pozvi přeci koho chceš,mě i napadlo,že bysme si nechali obřad natočit na kazetu a pak to všem ělenum rodiny doma pustili a pak to hezky oslavili ![]()