Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Food detective test - test intolerance na potraviny
Delala jsem si tenhle test a vyslo mi, ze jsem intolerantna na:
Kukuricu, psenicu, ryzu, kravske mleko, papriku, kvasnice a slabo na lusteniny a brambory.
Vsechno jsem do ted jedla, takze je to „hezke“ prekvapko. Nicmene mavam akne a bolesti bricha, takze neco pravdy na tom muze byt.
Chci se zeptat, co vlastne clovek muze jist pri teto kombinaci? Jenom zeleninu, ovoce a maso?
snad ne ![]()
Ma nekdo stejny problem?
Dekuji
Tak intolerance na ryzi, to je drsny ![]()
Koukni se na paleo stravovani, tam by ses mohla chytat. Z mouk muzu doporucit jecnou, pred rozsirenim psenice byl jecmen nejpouzivanejsi obilninou. Nebo jeste mozna ovesnou mouku.
A co je to za test? nějaký u lékaře, nebo domácí..když píšeš „dělala jsem si“
pokud to je pravda, tak z príloh bys nemohla nic, rýži ne, těstoviny, brambory, knedlíky taky ne ![]()
Ten test je dostupny a muzete si ho udelat doma - Food detective test.
Aj tak nevim, jestli jsou vysledky pravdive. Pujdu sa dat proverit lekarem.
@clarison jo to neni nic oficialniho? Vim, ze intolerace testuje napriklad FTN, maji na strankach i cenik, myslim, ze praktik otestuje maximalne tak to mliko a lepek
Myslela jsem si ze tenhle test je nejlepsi- http://www.food-detective.cz/. Neznam jine.
Já jsem šla opačnou cestou - nechala jsem si udělat testy na alergologii. A taky eliminační dieta. Je samozřejmě rozdíl mezi intolerancí a alergií. Vynechala jsem lepek na 3 měsíce, teď jsem si přes vánoce dopřávala a rozdíl v trávení je obrovský. přitom na alergologických testech nic nevyšlo. Zato vyšlo mlíko, které mi nic nedělá…
Takže moje rada:
vynechej co se dá. Třeba měsíc a pak po týdnu začni přidávat postupně. Uvidíš, co to udělá.
Pokud chceš dělat nějaké testy u doktora, tak před zahájením jakékoliv diety. Ale nepočítej s tím, že ti sdělí něco zásadního. Většinou to končí u toho, že „ano, možná tam něco lehce je, ale musíte si to vyzkoušet“. Prostě jakmile se nezačneš dusit a otékat po ořechu, tak je to většině doktorů srdečně jedno.
Ahoj!
Udělala bych test eliminační. A to tak, že bych postupně vyřadila jednu ze zmíněných složek na nějakou dobu (cca 3 měsíce) a pozorovala, jestli došlo ke zlepšení stavu.
Začala bych mlékem a vším, co mléko obsahuje…
Jinak, zkus ještě zobat laktobacily. Třeba Dophilus, měly by být bez alergenů. (skladují se v lednici)
Vypada to ako reklama, ale uprimne neni, ja ten test ani nedoporucujem ![]()
Ahoj, ja jsem si tento test delala pred 3 lety. Mela jsem problemy s neustalyma virozama a doktor to moc neresil. Vysla mi intolerance na mlecne vyrobky, papriku a jeste nejake potraviny. Musim rict, ze od jejich vysazeni se mi ulevilo. Takze ten test nebude uplne spatny.
@lenka_ píše:
Ahoj, ja jsem si tento test delala pred 3 lety. Mela jsem problemy s neustalyma virozama a doktor to moc neresil. Vysla mi intolerance na mlecne vyrobky, papriku a jeste nejake potraviny. Musim rict, ze od jejich vysazeni se mi ulevilo. Takze ten test nebude uplne spatny.
Ahoj,
ja si myslim, ze na tom bude nieco…uz len preto, ze posledne obdobie mavam hnacky a celkovo sa citim dost unavena a slaba… Sem-tam ma zacne boliet brucho a neviem z coho…Skusim vysadit mlecne vyrobky a kukuricu v akej kolvek forme…
Odjakziva co si pamatam, som neznasala skolske jedalne, pretoze po jedle mi bolo tak tazko a zle ze som si potrebovala lahnut. Nedokazala som sa po obede sustredit na ucivo, len by bolo zle… Tak uz viem odpoved preco ![]()
@clarison Ahoj, myslím, že nejdůležitější je vypozorovat si ty alergeny sama. Já to tak udělala, jak tady psala anonymní, jedla jsem měsíc hodně striktní dietu a pak si přidávala potraviny třeba co týden jednu.
Jinak ani ty testy na alergologii nejsou stoprocentní, prý je to často falešně pozitivní a negativní, tím myslím ty krevní testy. Takže i tam ti doporučí i pozorování.
testům, které se dělají doma a neodborně bych nevěřila, ale to je jen můj názor. ![]()
@majki.r píše:
Jinak ani ty testy na alergologii nejsou stoprocentní, prý je to často falešně pozitivní a negativní, tím myslím ty krevní testy. Takže i tam ti doporučí i pozorování.
testům, které se dělají doma a neodborně bych nevěřila, ale to je jen můj názor.
Přesně tak… Není to nikdy stoprocentně průkazné.
Max. u celiakie, ale tam se to dá spolehlivěji určit až biopsií tenkého střeva. Ta se ale provádí až u pozitivních testů z krve.
Je třeba, abys hlavně sledovala sama u sebe, co ti vadí a co naopak ne.
Jsou dvě možnosti, buď ta postupná eliminace po jednom případném alergenu nebo naopak vyřazením všeho a postupném zařazování.