Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravím,
dnes jsem nesla těžký nákup z obchodu a od odpoledne mě bolí klenba na pravé noze. Bolest se stupňuje. Zatím na nohu došlápnout můžu, ale s bolestí. Noha bolí i v klidu, ale méně. Co s tím? Případně co to může být?
@Vermun nejspíš bolest z námahy, ale dost často k tomu dochází jen tak, ani nemusí být větší námaha, bývá to zánětem šlach v oblasti klenby nožní, nejvíc to bolí v oblasti paty, kam se šlachy upínají. Jediný co poradit aby to přešlo, je klid. režim, odlehčovat chůzí po špičce, nebo po patě, záleží co nebolí, a 2-3×denně to promazat antiflogist. krémem či gelem (Aulin, Flector, Dolgit, Veral, Fastum, apod), a ono tě to za pár dní přejde, zaleží jak moc to necháš v kidu, tím dřív to přejde, ted jsem to taky měla a trvalo to 5 dní než to zcela přešlo, chodit jsem musela ![]()
Doporučuji kostivalovou mast a kostivalový koncentrát a střídat. Nestojí to majlant a funguje.
Namazat, dát kousek gázy, zavázat, nechat přes noc, ráno zas to druhé.
Chodit musím, mám tu dvě malé děti. Jedno má rok a půl, druhé 3 a půl…
@Vermun píše:
Zdravím,dnes jsem nesla těžký nákup z obchodu a od odpoledne mě bolí klenba na pravé noze. Bolest se stupňuje. Zatím na nohu došlápnout můžu, ale s bolestí. Noha bolí i v klidu, ale méně. Co s tím? Případně co to může být?
Může to být plochá noha nebo propadání nožní klenby.
Případně, jak píše @berettka, přetížení svalů a šlach (analogicky k zamrzlému rameni, tenisovému lokti,…).
Pomohla by ortopedická obuv, ortopedické vložky, nechodit bosky.
Když tak se poraď s lékařem, popřípadě se nech poslat k ortopedovi.
Příspěvek upraven 02.01.15 v 17:10
Mě tuhle bolela klenba, když jsem měla baleríny s úplně rovnou podrážkou. Bolelo to dost asi 3 dny, opravdu jsem kulhala. Pak to zase odeznělo, ani jsem ničím nemazala.
@Vermun Klenba mě bolela (a ne jednou) tak, jak říkáš, po nošení něčeho těžkého. Pomohla mi fyzioterapeutka, mám příčně plochou nohu, pomůžou mi vložky, cvičení a naučila mi i klenbu tejpovat, což se mi hodí hlavně na lyžování, ale i na dlouhé nošení lodiček. Nejhorší bolest jsem zažila v těhotenství, když jsem byla jednou blbá a šla někam v balerínách. A před tím na horách s těžkým báglem.
Pokud to nepřejde ne se bude opakovat, doporučuju investovat do fyzioterapeuta.
@Vermun, to mě trápilo taky při prvním těhotenství. Bortila se mi nožní klenba. Bylo mi doporučeno, abych si koupila ortopedickou vložku do bot, tzv. srdíčko, vlepila jsem si to do bot a hodně mi to pomohlo. A to jsem každé ráno vstávala s bolestí plosek nohou, jak kdybych vyšla Sněžku. Po porodu mi to odeznělo.
@Vermun Jo, a samozřejmě, ne jehláče. Nechodit na vysokém podpadku.
no pokud to zítra ráno nebude lepší či naopak to bude horší, tak asi navštívím doktora.
Jak se jinak pozná zánět šlach od zborcené klenby? Přijde mi, že mám nohu i trochu napuchlou..
@Vermun Jak se pozná… to pozná ortoped. Zánět šlach a svalů z přetížení může mít různé příčiny a jednou z nich může být bortící se klenba.
Nechte to na lékaři, já bych na sobě taky sám nepoznal, že se mi bortí klenba na noze a neidentifikoval bych to jako příčinu bolestí a křečí v noze.
Hele mužeš to mít i mírně podvrknuté, stačí 1 mm a noha a ortoped to pozná ![]()