Intolerance progesteronu (extrémní reflux)

Anonymní
7.7.26 17:20

Intolerance progesteronu (extrémní reflux)

Ahojky,
obracím se na vás s nadějí, že někdo procházel něčím podobným a našel řešení.
Už cca 5 let mám reflux. Měla jsem 3 gastroskopie a další vyšetření a nikdo nedokázal říct co ho vyvoláva. Mívám dlouhá období remisí a IPP (inhibitory protonové pumpy) neberu. Kdysi se mi je doktoři pokoušeli nasadit, ale buď jsem měla křeče v žaludku, nebo ještě silnější reflux – moje tělo je prostě odmítalo. Většinu času jsem bez potíží a zvládám to správně nastaveným životním stylem a stravou.
Momentálně se léčím s neplodností v CARu. Před dvěma měsíci mi doktor předepsal vaginální progesteron 200 mg na noc. Zvládla jsem ho brát pouhé 4 dny, ale byla to naprostá katastrofa. Čtvrtý den už jsem začala ztrácet hlas, měla jsem bolesti za hrudní kostí, totálně spálený krk a jícen. Kdybych v tom pokračovala, snad by nastal i životu nebezpečný stav. Nevím, jestli mi někdy v životě bylo takhle zle. Už utekly zhruba 2 měsíce od tohoto pekla, a já s trávením ještě pořád nejsem úplně ok. Teď je v plánu stimulace a zase bude potřeba progesteron brát. Můj doktor mi řekl, že můžeme zkusit rozdělit dávku na 2× 100 mg (ráno a večer). Já z toho mám ale hrozný strach a jsem si jistá, že se to bude opakovat. Úplně mě drtí představa, že v takovém rozbitém stavu můžu vstoupit do těhotenství.
Několik let zpátky mi moje gynekoložka předepisovala Duphaston a ten jsem snášela relativně v pohodě. Můj reproduktolog ho ale vůbec neuznává. Když jsem mu o tom řekla, úplně protočil očima. Přitom jsem četla, že ve světě se běžně používá jako podpora při otěhotnění. Doktor mi ještě řekl něco ve stylu: „Musíte si uvědomit, že v těhotenství to bude ještě horší.“ Ano, to si uvědomuji, ale zároveň nemusí. Za prvé to bude můj vlastní progesteron a za druhé bude stoupat postupně, takže tělo bude mít aspoň nějakou možnost se adaptovat.
Milé ženy, procházela některá z vás podobnou situací s intolerancí progesteronu? Jak jste to případně zvládly? Strašně moc jsem svému doktorovi věřila, ale teď mám pochybnosti, protože mám pocit, že pro mě nemá vůbec žádné pochopení. Děkuju moc za každou radu a zkušenost!

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1943
7.7.26 17:48

Omlouvám se, že se ptám i když nejsem úplně zasvědcená… jako laik… ale jak můžeš s určitostí vědět že je to od progesteronu?
Jak mohl při vaginálním zavádění spálit krk a jícen? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.7.26 17:57

@Vendulák V pohodě, ráda odpovím. 🙂 U mě o tom nepochybuji. Byla jsem více než rok v úplné remisi, reflux jsem prakticky neměla a potíže začaly až po nasazení vaginálního progesteronu. Po jeho vysazení se zase postupně zlepšovaly.
Navíc progesteron je známý tím, že uvolňuje hladkou svalovinu, včetně dolního jícnového svěrače. Když se svěrač uvolní, žaludeční kyselina se snáz dostává do jícnu a může pálit jícen i krk. A i při vaginálním zavádění se progesteron vstřebává do krevního oběhu, takže nepůsobí jen lokálně v pochvě, ale systémově v celém těle. Proto může vyvolat i takové nežádoucí účinky. :(

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 166 recenzí

Digital

• (4.2) + 99 recenzí

K2 Complex