Je možné získat invalidní důchod kvůli častým migrénám?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
20885
20.5.25 19:43
@cecetka píše: Více

Když budes dělat na směny, tak to krásné vychází do volna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7950
20.5.25 20:57
@Anonymní píše: Více

no a nějakou preventivní léčbu máš? Aby těch záchvatů bylo méně? Případně celkem nově existuje biologická léčba migrény. Jako určitě bude možnost na migrénu získat nějaký důchod, ale až na těžké formy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4943
20.5.25 21:26
@Cenarius píše: Více

Až na to, že migréna se jaksi zpravidla nedá naplánovat. Resp. ještě tak jako se dají propočítat ty záchvaty, které souvisejí s menstruací (v mém případě většina), ale i to je plus mínus dva dny a směny dopředu bych podle toho řídit nemohla. A pak jsou záchvaty, které přijdou nečekaně a nepredikovatelně. Naštěstí se mi to nikdy nestalo v den, kdy bych nemohla do práce napsat, že přijdu, až to odezní. Párkrát mě to porazilo i v práci, ale naštěstí teda si můžu roztáhnout karimatku, lehnout si a počkat, až se to převalí. Překvapivě, když je nějaké důležité jednání, tak migréna počká až po něm. Asi adrenalin. :nevim:
Chápu zakladatelku, že se jí těžko hledá práce, kterou by s tím mohla kloubit. Strašně závisí na vzdělání, jaké má, a dosavadních pozicích. A možnámby teda byla cesta ke zlepšení přes tu biologickou léčbu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.5.25 21:31

S migrénou se pracovat nedá, ale dá se léčit. Mně taky nefungují triptany ani jiné léky. Ale propracovala jsem se k biologické léčbě a funguje výborně. Je nutné být vedený u neurologa a začít to řešit. Jedna z indikací k biologické léčbě je i počet dní v měsíci, kdy člověk nemůže pracovat.

• Citovat
  • Upravit
964
20.5.25 21:54
@Jeremi píše: Více

Tak předpokládám, že to, co napsal Cenarius, měla být ironie..

Problém je, že preventivní léčba migrény má svoje limity. Někomu prostě nezabere. Ani ta biologická léčba není takový zázrak, taky ne každému pomůže a nebo třeba jen částečně. Mně pomohla o něco víc než z 50 %, snížila se frekvence a intenzita těch akutních záchvatů, a to se považuje za úspěch. Takže jsem schopna jakž takž fungovat, ale ten život se prostě pořád nedá normálně žít. Zakladatelka píše, že trpí migrénou už delší dobu a na neurologii se léčí, takže předpokládám, že už taky vyzkoušela kde co.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.5.25 22:03
@Zuz186 píše: Více

No ale krom triptanů o ničem konkrétním nepíše. Pokud existuje léčba, kterou nevyzkoušela, tak žádat o invalidní důchod je asi ztráta času.

• Citovat
  • Upravit
2040
20.5.25 22:19

A nemáš hormonální nerovnováhu, když to souvisí s menstruací?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
111
21.5.25 07:37

Já si píšu záznamový deník migrenika a záchvatů mám 7-13 za měsíc, někdy pár hodin, někdy dva dny. I se silnou nevolností a zvracením (to klidně i 4× za hodinu).
Léčím se s tím od 16 a je mi přes 40.
beru profylaxi - nejdřív topimark, nyní egilok - bez toho bych měla těch záchvatů ještě více a silnější a delší. Při záchvatu triptany nebo sprej do nosu a k tomu ještě brufen nebo valetol, samotné to nepomůže.
Ani s tímto ještě nejsem adept na biologickou léčbu, musím ještě vyzkoušet další léky na pár měsíců a pak snad. Nicméně z experimentální biologické léčby (studie nového léku) mě vyřadili (resp. ani mě nezařadili), protože neberu antikoncepci (a právě kvůli migrénám ani nemůžu, to už bych asi zdechla).
Se svou neuroložkou jsem ale domluvená, že mi vystaví nemocenskou i na jeden den, stačí poslat ráno mail nebo sms, že je mi zle. Dřív jsem na to brala dovolenou, ale to bych jí musela mít 5×tolik.
Pokud se se svým neurologem nedomluvíš, tak změnit. A zaměstnavatel toto snad každý pochopí, to je stejné jako často nemocné dítě a paragrafy - to by matky jako nepracovaly do 15let věku dítěte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.5.25 14:11

V dnešní době posudkoví lékaři, kteří invalidní důchod schvalují, jsou schopni jej odebrat, nepřiznat i opravdu těžce postiženým lidem. S tím se váže to, že na duševní problémy na tom musíš být div ne někde zavřená, aby ti jej přiznali. Obávám se, že na migrénu ti jen tak důchod nedají. Také hodně hraje roli, jaké máš vzdělání. Větší šanci má člověk, co má velmi nízké vzdělání, tzv. může pracovat jen ve fabrice, ale tam už to kvůli zdraví nezvládá… Pokud máš SŠ nebo VŠ vzdělání, tak jsi na tom před posudkovou komisí vždy hůř, protože ta má jasný pohled na to, že může pracovat doma a přizpůsobit si práci svým obtížím. Už bohužel neřeší to, že zaměstnavatel jen tak práci domů nedá atd.
Zároveň to můžeš zkusit a třeba ti alespoň něco schválí, ale ta šance je malá.

• Citovat
  • Upravit
862
21.5.25 14:45

Kvůli migréně (4× za měsíc) se invalidní důchod opravdu nedává. Je potřeba nastavit účinnější léčbu, která existuje. Předpokládám, že i ty sama by sis přála lepší kvalitu života. Já jsem v nejhorším období mívala tak 12 záchvatů za měsíc a dopracovala jsem se taky až k biologické léčbě. Záchvaty mám nyní už jen tak 1-2 do měsíce, ale i tak se někdy stane, že mi triptany zaberou málo a nebo potřebuji dvojnásobnou dávku. Migrénou trpím cca 35 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
964
21.5.25 15:32
@Terapeutka píše: Více

U té studie byla opravdu podmínka, že musíš brát antikoncepci? Vždyť migreničkám se to ani nedoporučuje. To se jednalo o Aquiptu nebo je ještě něco novějšího?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9085
21.5.25 16:07

Jistě Vaše tvrzení máte podložena tvrdými čísly. Tj. kolik ID je sníženo, zvýšeno, odebráno atd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32092
21.5.25 16:49

@šklíbakočka No už jsem o tom taky četla, kolik lidí si stěžuje, to není jen tak vymyšlené. Kolem mě se to stalo hned dvěma lidem, jedno snížení z trojky na jedničku, v druhém případě šlo o mentálně postižené dítě, kterému je 18 a je najednou zázračně zdravé, ze čtyřky šlo do jedničky nebo dvojky, odvolání se potáhne prý zhruba rok. Kluk nemůže být ani chvíli sám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9085
21.5.25 17:04
@Monchichik píše: Více

Lidé si rádi stěžují na kde co. ID 4 neexistuje. Asi mluvíte o něčem jiném.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32092
21.5.25 17:26

@šklíbakočka příspěvek na péči, ten má 4 stupně…a asi nebudou lidi říkat, že jim to snížili nebo sebrali, kdyby se jim to nestalo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí