Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Monchichik píše: Více
U příspěvku na péči se v 18 letech dělá přezkoumání a bere se v potaz mnohem více věcí jako u dětí do 18-ti let.
@Evkad Jo, to chápu, ale aby řekli, že může klidně do práce, když nemůže být ani 5 minut sám, to nechápu. Tak jsem zvědavá, jak dopadne odvolání. Zatím jsou bez jeho peněz úplně.
Kolega to řešil u 70leté tchýně, která má amputovanou nohu. Zřejmě orgány nabyly dojmu, že jí ta noha dorostla. Uspěli při odvolání a PnP ji nakonec nesnížili.
Ale řeč byla o ID. Proč sem motáte PnP? To je něco zcela jiného. Jiná kritéria, jiné peníze atd.
@šklíbakočka Protože byla řeč o tom, že to snižují. Tak nejen invalidní důchody, ale i příspěvky na péči.
Ne řeč je o ID, proto bych do toho nemotala PnP. Celé to je o ID. ID a PnP jsou dvě absolutně rozdílné dávky. Jinak se počítají, jinak se přidělují atd.
Chápu, že je to často hrozně těžké a omezující. Taky mívám migrény už hodně dlouho. Mívala jsem je teda mnohem horší, nemohla jsem se hýbat, zvracela jsem, brečela bolesti… Pak se objevily migrény s aurou. Na začátku to bylo peklo. Po dlouhé době se bolesti hlavy změnily. Teď jsme na tom tak, že migrény nemám tak často (někdy třeba měsíc bez migrény a někdy třeba každý týden) a nejsou tak silne. To se může stát každému. Dokážu s migrénou (rozjíždějící migrénou) fungovat, pracovat. Je to omezující, ale dá se to. Mám ještě teda další problémy a když se to sejde, tak si někdy říkám, že to nezvládnu chodit do práce. Zatím to řeším tak, že pak to je vidět doma, že už nedělám vůbec nic. Snažím se to přežívat. Je období lepší, pak je období horší. Mám teda zkrácený úvazek. Plný asi nemám šanci zvládnout. Těžko říct, jak dlouho budu mít zkrácený.
Znám kolem sebe víc lidí, kteří trpí migrénou a všichni chodili do práce. Nikdo na to invalidní důchod neměl. Spíš slycham informace o tom, že invalidní důchod vezmou i lidem, kteří měli opravdu vážne zdravotní potíže.
@cecetka píše: Více
Taky to tam mivam..
Ale je to vzdy jen nejake obdobi. Hlavne na zacatku jara to tak mivam. Pak mam obdobi, ze neni migrena klidne i mesic/dva..
Muz to má stejne. Oba bereme Sumatriptan. Ja 100mg jemu staci 50mg.
Ale posledni cca rok k migrene mam strasne bolesti zaludku a jakoby se mi spatne polyka..
coz je oak ve dinale horsi, jak ta samotna bolest hlavy. ![]()