Je možné získat invalidní důchod kvůli častým migrénám?

Anonymní
20.5.25 14:42

Invalidní důchod migréna

Zdravím,
ráda bych se zeptala, zda je možné uvažovat o podání žádosti o invalidní důchod v případě, že trpím migrénami 4× a více do měsíce. Tyto stavy mi znemožňují běžné fungování a zatím se mi nedaří najít zaměstnání, kde by bylo možné tak časté absence tolerovat.

Z předchozího zaměstnání jsem musela odejít – přestěhovala jsem se do jiného města a doufala, že si najdu klidnější práci na zkrácený úvazek. Bohužel se mi to už delší dobu nedaří. V minulé práci byli vstřícní – mohla jsem odejít dřív, práci si nadělat nebo si vzít dovolenou. Ale taková flexibilita není běžná a obávám se, že bych běžný plný úvazek nezvládla.

Máte prosím někdo zkušenost s podobným případem? Může být častá migréna důvodem pro přiznání invalidního důchodu (alespoň částečného)? Velmi by mi pomohla jakákoli informace, na co mám případně nárok, nebo jak v takové situaci postupovat.

Prosím odpusťte si nemístné poznámky.
Vím, že někdo má migrénu víckrát do měsíce a vícero dní, ale dle mého se s migrénou nedají plnit pracovní povinnosti na 100% ať už ji máte tolik nebo tolik dní.

Děkuji předem za ochotu ;)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1972
20.5.25 14:52

Obávám se, že ne. Že to nebudou považovat za dostatečný důvod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19981
20.5.25 15:06

Žádost o invalidní důchod si samozřejmě podat můžete, ale na migrény bych v nějaký důchod nedoufala

Příspěvek upraven 20.05.25 v 15:06

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32086
20.5.25 15:06

Nevím o nikom, kdo by měl důchod na migrénu. 4 x a více zase není tolik, ale to bys měla řešit se svým neurologem. Máš třeba preventivní léčbu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4749
20.5.25 15:23

Kdybys je mela 4× do tydne a silne a nic ti nezabiralo…co vse jsi vyzkoušela za lecbu? Dneska uz lecba migren je fakt nekde jinde..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16988
20.5.25 15:34

Co ti na tento dotaz řekl neurolog? :think: Předně toto řeš s lékaři.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
331
20.5.25 15:49

Já trpím také na migrény. Dle Tvého popisu není jasné jakou máš léčbu?? To je základ, mě naštěstí stačí léky při záchvatu, ale Mudr. mi hned na začátku řekla, že pokud se to bude opakovat třeba 1×-2× do týdně, nasadila by trvalou léčbu, aby se záchvatům zabránilo. Takže „jakási“ neříkám 100% léčba určitě existuje, alespoň zmírnění. Moje kamarádka dokonce poslední rok podstupuje biologickou léčbu a chválí si to. Musí samozřejmě dodržovat i jiné věci - spánkový režim, žádný alkohol apod.
Základ pořádné vyšetření na neurologii a nechat si napsat jiné léky, pokud tyto nezabírají. Ale i já mívám období, že mám migrénu 2× do měsíce a potom zase období 2-3 měsíce bez. Obávám se, že invalidní důchod by Ti nikdo nedal

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
626
20.5.25 16:26

Obávám se, že na tohle nikdo invalidní důchod nedá.
Jako prevence je dobré vyhýbat se kořeněným jídlům, alkoholu, cigaretám a kávě.
Na neurologii mi kdysi řekli, že jsem migrenička, předepsali mi dvoje léky a nashledanou. A přece jsem se migrén zbavila - pomocí alternativní léčby metodou su-jok. Nutno podotknout, že onehdy jsem byla vůči alternativní léčbě hrozně skeptická, ale díky úspěšné léčbě jsem změnila názor 🙂 Teď už jsem deset let úplně bez migrén.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
120
20.5.25 16:37

Můj muž trpí na migrény nejméně 1 za dva týdny a má je i tři dny. Neuroložka mu dala všemožné prášky a nic nezabírá. Dokonce i nějaké ty náplasti z čehož byl úplně mimo ale stejně migréna zůstala. A ne i tyto stavy které má nejsou důvod k invalidnímu důchodu. Řekli nám že je ještě hodně práci do kterých může jít tak čau. :zed: Jestli máš dobrého neurologa tak to sním prober a skus třeba akupunkturu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4943
20.5.25 17:02
@CatOnTheMoon píše: Více

Ono to nejde úplně takhle jednoznačně říct, čemu se má člověk vyhnout. Ano, existují věci, které jsou rizikovější, ale ty svoje spouštěče si každý musí vysledovat sám. Je dobré si nějakou dobu psát záznamy o jídle, spánku, denním režimu a pak se z toho pokusit něco vyčíst. Já jsem třeba vypozorovala, že je dobré se vyhýbat skořici a orientálním vůním, ale kořeněné jídlo ani kafe mi nevadí. Musím pravidelně spát a nepřespat se ráno (tj. o víkendu mám budík na 7:15), vyhýbat bych se měla i šlofíčkům přes den. A když to vypadá, že by mě jako hlava bolet mohla, tak hlavně si nedat nic sladkého, cukr je u mě akcelerátor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26856
20.5.25 17:18
@Monchichik píše: Více

4× do měsíce není moc? 8o Mě když to chytne, tak trpím 3 dny. 3×4=12. To je třetina měsíce. 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
964
20.5.25 17:43

To mi bohužel taky připadá málo, i když vím, jak je to nepříjemné. Na invalidní důchod by ta migréna musela být chronická, neodpovídat na žádnou léčbu, plus k tomu ještě nějaké přidružené onemocnění. Neslyšela jsem, že by někdo dostal invalidní důchod jenom čistě na migrénu. Ale zkusit požádat samozřejmě můžeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32086
20.5.25 17:45

@cecetka nepsala, že by jí měla 3 dny…a pokud máš víc jak 10 záchvatů měsíčně, tak máš myslím nárok na biologickou léčbu…já mívala taky vždycky 3 dny, ale co mám triptany, tak to většinou včas zarazím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
964
20.5.25 17:56

Zakladatelko, existuje pacientská organizace Migréna-help, která se snaží pomáhat lidem s migrénou. U nich můžeš zjistit různé informace i se na ně obrátit s žádostí o pomoc. Migréna je velmi podceňovaná a nepovažuje se za invalidizující onemocnění, oni se i snaží, aby se nějak změnilo to bodové ohodnocení a lidé s migrénou mohli na ten důchod dosáhnout, ale poslední vyjádření Ministerstva zdravotnictví bylo něco v tom smyslu, že o tom problému vědí, ale nic moc s tím asi dělat nehodlají, bohužel…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.5.25 18:08

Migrénu mám již přes 10 let, pomůže mi jen jeden prášek a to ne vždy. Triptany jsou pro mě jako malé pohlazení, mírně pomohou, ale hlava bolí i tak. Musím se z migrény vyspat a někdy ani to nepomůže a v některých dnech se mi táhne až 3 dny. Jakou práci bych tedy podle doktorů měla dělat? Kde mi bude tolerována častá absence? Z polovičního úvazku se neuživím. Samozřejmě znám i spouštěče, migrénu mám navázanou na menstruaci a dělám vše proto aby migréna nepřišla. Neurologa také mám.
Už jsem z toho zoufalá :,(

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí