Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Kdyby to byl bazaliom, tak co z toho? Bazaliom je pomalu rostoucí, takže do července fakt vydrží, nedělá metastáze. Babička ho už měla několikrát. Posledně se jí doktorka zeptala, jestli to chce vyříznout nebo ne. Vždy to bylo ploché, nad kůži nevystupoval, uprostřed světlé.
Nemůže. Tohle basaliom je. A nevyrostl od včera. Takže klid, do července vydrží.
@Lucie-N-B píše: Více
Vždyť nejspíš jde zakladatelce hlavně o to, aby to nebyl horší druh rakoviny kůže, napr. spinocelularni karcinom nebo karcinom z Merkelovych buněk. Někdy můžou mít dost podobný vzhled, je dost ošemetné spoléhat na diagnózu na dálku.
Zakladatelko, někteří dermatologové jsou bez objednání, spousta z nich mají objednací termíny mnohem dříve, bez píšeš. Pokud jde o stres, radši bych hledala dřívější termín. Pokud by to krvácelo, rychle rostlo - pelášila bych na místě osoby na fotce někam hned.
Ale jak píšou holky, vypadá to na ten bazaliom. I dle vyjádření sestřičky z kožního
Anonym - zaměstnání matky.
@Anonymní píše: Více
Děkuji
. Zkusíme ještě bližší termín nebo rovnou chirurgie a odstranit. Zatím to nekrvavácí. Jen sem tam svědí. Napadl mě ještě melanom. Z toho mám strach ![]()
Tohle rozhodně na melanom nevypadá, to tak na 99,9 %. I když jsou i jiné formy než povrchove se šířící melanom (ten „klasicky známý“, u něhož se hodnotí velikost, symetrie, barva apod.), vykazují ty ostatní jiné znaky.
Jenže ono nejde jen tak přijít na chirurgii a nechat si něco odstranit bez žádanky - leda si to zaplatit, jenže to je znecitlivění, excize, histologie..
Odkdy to nejde? Jsem si před rokem přiškrtila oblečením znaménko. Hned mě vzali a rovnou i vyřízli.
@Lucie-N-B píše: Více
To je snad úplně jiná situace
Jak by to tam vypadalo, kdyby si všichni chodili něco odstraňovat „jen tak“… Navíc u některých kožních projevů je nutná tzv. probatorni excize. Někdy je třeba vzít širší lem, někdy posílají „řezat“ rovnou na onkologii. Chirurg o ničem z toho nerozhodne, na vlastní pěst je to dost riskantní, pokud útvar není předem zhodnocen dermatologem.
Prosím, mohl by to být bazaliom? Je to na čele z boku. Na kožní je termín v červenci