Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já jsem ex cigaretová, ex iqosová a teď těhotná ex pufíková. U obou těhotenství jsem přestala z hodiny na hodinu s pozitivním testem. U prvního jsem začala zpět s ukončeným kojením, skončila opět s pozitivním testem.
I když vím, že se dá do „pufíku“ koupit beznikotinová náplň, nemám důvod to dělat, ani jako kojící. Upřímně, těhotný a kojící ženy kuřačky mi přijdou fakt.. divný. Mírně řečeno. Přece jen ten malej život v tobě se nemůže bránit, nemá možnost volby a tímhle mu ubližuješ úplně vědomě a cíleně. Kvůli nějaké své potřebě ![]()
@Mira90 já kouřila klasické cigarety a jak jsem našla // okamžitě jsem s tím sekla a už letos 13 let nekouřím.
Kouřila jsem předtím 10 let.
Přestaň hned!
Nad čím stále přemýšlíš. Já osobně si taky myslím, že iqos je menší zlo, než klasické cigáro. A to hlavně z důvodu, že tím kuřáci nejsou cítit. S výjimkou toho když to kouří před váma to je puch taky. Ale v těhotenství je to stejně škodlivé jako cigareta. Stále dostáváš do těla nikotin a hafo dalších sajrajtů, které škodí plodu. Ona žádná ženská, která má nestandardní dítě ti nepřizná, že v těhotenství kouřila jak fabrika. Prostě si další iqosku už nedávej. Pár týdnů to bude nepříjemné. Budeš mít chutě. To si dobře pamatuju když jsem přestávala vapíkovat. Ale s každým dalším dnem bude chuť menší. A už tu potřebu nebudeš mít vůbec.
@Mira90 píše: Více
Mé mamce také gynekolog doporučil nepřestat úplně ze dne na den. Pro plod je to prý šok. Neprotahovala bych to tak, že budeš každý týden kouřit o jednu méně, ale třeba jednu na den, za týden jednu týdně. Pak už vůbec, ideálně. Ale ve výsledku je to tvá věc. Je spousta žen, co prokouřilo celé těhotenství, ale měli obrovské štěstí, pokud bylo miminko zdravé a i s miminkem, které má absťák, je to pak těžší, proto bych přestala, co nejdříve. Ale nejvíc ti stejně poradí gynekolog, který tomu rozumí více. Opravdu jsou tu zbytečně hodně ošklivé komentáře. Já tvé otázce rozumím, jak jsem psala, i mamce toto gynekolog řekl. Ale samozřejmě bych nekouřila těch 15 denně, to je opravdu záhul a bála bych se následků. Určitě co nejrychleji a nejvíce omezit a ideálně i přestat.
Kdyby nešlo o ten šok, tak je samozřejmě nejlepší přestat hned ze dne na den, to je u kuřáků nejlepší! Ale fakt nevím, jak je to, mamka už rodila před skoro třiceti lety
Tak se zkus co nejdříve zeptat, jestli tomu tak opravdu je, u svého gynekologa a přeji, ať je miminko zdravé ![]()
@Anonymní píše: Více
Mockrát děkuji za klidnou a lidskou odpověď.
a za přání ☺️
Přestala jsem samozřejmě, ale cítím že prostě tělo si říká o nikotin a právě…aby to nebyl šok pro to malé… Myslím si že jednu denně nebo týdně bychom měli zvládnout oba. Ale aby se někdo nebál… od doby co to vím nekouřím ani to jedno jsem si nedala.
To je kec. Pro plod je to šok jo? Akorát výmluva pro ty co nedokážou típnout cigáro hned.
Zadnej sok to pro sestitydenni plod neni. Sok zazivaj mimina co jejich matky fetuji cely tehotenstvi a ty maj pak po porodu abstinencni priznaky. Driv se asi takove kecy tvrdily treba pred 30-40 lety. Dneska jsou uplne jine informace. Proste je nutne kvuli tomu diteti prestat hned a vydrzet to. To zvladnes ![]()
@Mira90 píše: Více
Není vůbec za co
Tělo si samozřejmě říkat bude, ale ono to taky po nějaké době přejde. Njehorší je vydržet těch pár dnů/týdnů. Opravdu nevím, jak to s tím šokem je, někdo píše, že je to blbost, já zkušenost nemám, ani info od lékařů, tak netuším. Jedna týdně zní rozhodně rozumněji. Já si na jednu stranu říkám, že tolik maminek tady píše, že deci vína taky neuškodí čas od času, tak ta cigareta jednou za týden, za dva, tři… Taky nemůže nadělat takovou paseku… Ale je to jen můj neodborný názor. A taky jako kuřačka, která těhotná není, možná bych reagovala jinak, kdybych byla ve stejné situaci nebo nekouřila vůbec.
@Venetia píše: Více
Nějaký stres v těhotenství zažije každá žena. Daleko větší stres zažívá novorozenec, který má abstinenční příznaky. Toho už se pak nikdo neptá, jak mu je… Nebo by mu mohli dát čudnout taky, ať je v klidu 🫣
@Venetia takovejhle do zajista min nez cigara. Mozna by se dalo polemizovat o hladoveni, valecnem stresu, umrti nekoho blizkeho atd. Ne nekomfortu z odvykani. Ale tuhle diskuzi vest nebudu. Veda o vlivu cigaret na plod hovori celkem jasne