Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím všechny,
chci se zeptat kde je lepší uskutečnit ISCI a kde PISCI. Čeká nám umělé oplodnění a jednou mi řeknou, že při manželově horších spermiogramu (málo pohyblivé) je lepší ISCI a dneska mi sestřička naznačovala PISCI. Při ISCI zavedou spermii do vajíčka, ale při PISCI musí bojovat sama, i když je zde větší úspěšnost kvalitnějších spermií. Rozumím tomu správně. Tak co je lepší? Děkuji všem ![]()
PICSI je to same co ICSI, pri obem pichnou spermii primo do vajicka. Ale pri ICSI ji vyberou od oka, zatimco pri PICSI pomoci vazby na hyalorunan vyberou takovou, ktera je urcite zrala. Dnes mi dr. rikala, ze PICSI oproti ICSI zvysuje sanci na oplodneni asi 10 %. Nechala bych to na lekarich dle jejich osobni zkusenosti a konkretnim vysledkum spermiogramu v dany okamzik.
@ugluk fíha.. „jen“ 10% větší šance??? to jsem si myslela že to je víc… my jsme nakonec zvolili PICSI o tom jak moc to vylepší úspěch se s námi nikdo nebavil.. brali to za lepší metodu a já myslela že šance že embryo bude „prosperující“ bude aspoň tak o 30% větší…
@sweet78 jen predavam dal, co mi dnes bylo receno primarkou v CARu
Fakt je, ze vetsi uspech to asi bude mit u paru, kde je problem ve spermiu, nez u paru se spermie vzornym, ale to uz jen spekuluju. U nas je spermio OK, takze se momentalne pohybujeme na skale prirozene oplodneni (to vime, ze u nas funguje) - ICSI (to zrovna u nas nefungovalo temer vubec) - PICSI (nadeje, ze to vyresi to, proc ICSI nezabralo?) a k zaveru jsme zatim nedosly
Ja se klonim k PICSI, dr. k prirozenemu oplodneni ![]()
@ugluk tak u nás se potkal faktor imunity na spermie a ne zrovna dobrého spermiogramu… ikdyž pokud vezmu spermiogram na který nás poslal můj gynekolog a pak spermiogram který byl zhruba po roce v CAR tak díky bylinkám a vitamínům se zlepšil docela výrazně… ne sice množstevně ale morfologie se zlepšila.. takže koukám že asi bylo dobře že jsme použili PICSI idkyž nás do toho Dr. netlačil… nechali nás vybrat..
@ugluk aha já myslela, že při PISCI jen použijí ten hyalorunan a pak se musí sami snažit a ne, že je potom ještě i vpichnou do vajíčka. Děkuji
@sweet78 ten faktor imunity máme taky, malý, ale je tam. A jak to dopadlo nakonec?
@sweet78 ja to zas beru tak, ze priplatek za PICSI oproti ICSI uz neni tak dramaticky, to uz cloveka nevytrhne (ted rikam, jestli me ma stat IVF 55 nebo 60 litru, ze
). A v metriku ti vidim, ze se to nakonec vyplatilo, to je fajn ![]()
@alvicek tak ta zkratka ICSI je intracytoplazmaticka injekce spermii, to P ve zkratce PICSI je od physiological, fyziologicky, tzn. ze ta spermie k injekci pouzita je vybrana prirozenym zpusobem, ale to ICSI tam porad zustava.
@alvicek dopadlo to výborně
na první pokus máme vložené jedno embryo které se chytlo a hezky roste a k tomu ještě schované tři mražáčky ![]()
@ugluk ano.. taky jsem to tak brala.. Dr. se smál když jsem prohlásila že tedy dáme PICSI a nekoupím si jednu zimu kozačky ![]()
ve skutečnosti bych jich měla 2-3ks za ty peníze
a protože chodím i v zimě v keckách (s goretexem) tak si ani kozačky nekupuju ale to mu tam vyprávět nebudu… ![]()
@sweet78 vidis, ja ted zas tvrdim, ze se nam to ted musi povest, jinak nemame pristi rok na auto
My se k tomu jednomu spravnemu embryu hrabali 4 pokusy, takze ted uz jsem holt samoplatce, to jsou trochu jine castky nez za boty
U nas se prave paradoxne bez ICSI oplodnovalo mnohem lip nez s nim, PICSI jsme jeste nezkouseli (s manzelovym spermiogramem to povazovali za zbytecne), tak ted uvidime, no, co z toho.
Čistě logicky s PICSI se nic nezkazí - někdo má s PICSI úspěšnost výrazně lepší (myšleno oplodnění a následné dělení), někdo srovnatelné s ISCI (to máme třeba my, manžel má nulovou morfologii) (pokud tu měl někdo úspěšnost s PICSI menší, tak to bylo v rámci statistické odchylky). Ale u kterých poruch spermiogramu to spíš význam má a u kterých ne, to tu asi dohromady nedáme… Z toho výše uvedeného bych to spíše doporučila, když už do toho člověk jde, ale přínos to být nemusí. Třeba v našem CAR je doktor s embryoložkou kvůli PICSI na nože, dr. to lidem doporučuje a embryoložka následně rozmlouvá že to je zbytečné
@wobludka dobry, u nas zatim embryolog pro PICSI, doktorka pro prirozene oplodneni (tzn. i ICSI mi nedoporucuje), tak uvidime v realu
Stejne to pak ve vysledku nechaji na mne.