Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky, ale před opu není žádné omezení, můžeš cvičit, sekat trávu, běhat a stavět klidně barák. 😁 🌸 cvičit by jsi neměla po transferu, ale par dnů pak už se to bere jako klasické tehu. 🌸
Já tomu teda vůbec nerozumím, co je po těchto akcích vhodné a co ne, nevim, co to všechno obnáší, ale určitě bych plně chápala, že v tomhle období si ženská bude pro jistotu chtít dát pohov, i kdyby jí 100 dalších lidí tvrdilo, že klidně může dělat vše jako obvykle. Jde přece o pár dní a o pocit, že jste udělala vše správně.
Jste si jistá, že manžel to dítě opravdu chce?
Ahoj, ta velká únava je z hormonů. To fakt nechápe, že unavený člověk moc sportovat nechce?
Já bych nejraději každé odpoledne tak 3 hodiny spala. Když se blíží OPU tak ty zvětšený vaječníky i dost bolí. ![]()
Pár dní před OPU se nedoporučuje velká fyzická zátěž, mohly by popraskat folikuly předčasně.
Zkus mu to v klidu říct. On asi ani netuší.
Pokud jsi zvykla cvicit, muzes pred oberem vajicek delat vsechno
..kazdopadne, pokud nechces, bojis se, mel by to manzel respektovat, navic, kdyz uz je to podruhe, tak snad vi, co to obnasi..kdyz se tak podivil, vysvetlila jsi mu to? Svoje pocity, proc nechces? Co on na to? Muj manzel o tom nevedel nic..on byl vlastne jen dat sperma…vsechno jsem mu musela vysvetlit ![]()
No a co, tak se divi. Tak at se divi. Jsi snad svepravna osoba a i kdyby jsi po zadnem IVF nebyla, tak mas snad pravo se rozhodnout, zda jsi unavena a co chces a nebo nechces delat, ne? To jako on ti ridi zivot a rika ti, kolikrat mas chodit do posilovny a nebo ti narizuje, kdyz jsi unavena, jeste makat u jeho rodicu?
Jako promin, ale jestli ano, jsi si jista, ze je to dobry partner?
@Jana525 píše:
No a co, tak se divi. Tak at se divi. Jsi snad svepravna osoba a i kdyby jsi po zadnem IVF nebyla, tak mas snad pravo se rozhodnout, zda jsi unavena a co chces a nebo nechces delat, ne? To jako on ti ridi zivot a rika ti, kolikrat mas chodit do posilovny a nebo ti narizuje, kdyz jsi unavena, jeste makat u jeho rodicu?
Jako promin, ale jestli ano, jsi si jista, ze je to dobry partner?
Trefa. ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky. Asi si potřebuju trochu postěžovat. Momentálně stimuluji na 2 IVF a nejsem vůbec nadšená, až naštvaná s přístupu manžela. Dneska to nějak vyvrcholilo… Manžel se ptal proč jsem nebyla ve fitku (chodím pravidelně 2-3× týdně) a když jsem mu řekla že teď cvičit nemůžu, tak se strašně divil. Později přišel s tím, že v pondělí pojedeme k rodičům sekat trávu a zase se strašně divil, když jsem mu řekla že příští týden v žádném případě sekat trávu nebudu. Jasně, chození za sekačkou není problém, ale nosit a vysypávat ty těžké koše trávy do vyvýšeného hnojiště chvíli před OPU problém podle mě je![]()
a aby toho nebylo málo tak po OPU bych chtěla zůstat na neschopence ( dělám 13 hodinové směny, celý den na nohách, stres, většinou není čas se za celý den ani najíst a taham těžké věci. No ale zase problém, nevidí důvod proč bych měla zůstat doma. Jsem z toho všeho tak strašně unavená
![]()
![]()
hele a vy doma jako nekomunikujete nebo co? Že stimuluješ na IVF asi ví, ne? Tak bych mu zcela otevřeně řekla, že vzhledem k tomu, kolik ti tam naráz roste folikulů, tak se holt šetříš. Stále si živě vzpomínám na své poslední IVF a den odběru, kdy mi manžel oblíkal ponožky, protože jsem se přes 20 folikulů v břiše fakt už špatně ohýbala. A skákal kolem mě, co to šlo a opečovával mě.
Někdo zvládá stimulaci s prstem v nose, někdo zase vůbec, je to individuální a nedá se to generalizovat. Ale polož si základní otázku - fakt si s tímhle člověkem chceš dělat dítě, když už teď má problém pochopit, že se necítíš na 100 %? Co budeš dělat, až budeš mít nevolnosti v těhu, po porodu, až budeš unavená a nevyspaná atd?
@Anonymní píše:
Ahoj holky. Asi si potřebuju trochu postěžovat. Momentálně stimuluji na 2 IVF a nejsem vůbec nadšená, až naštvaná s přístupu manžela. Dneska to nějak vyvrcholilo… Manžel se ptal proč jsem nebyla ve fitku (chodím pravidelně 2-3× týdně) a když jsem mu řekla že teď cvičit nemůžu, tak se strašně divil. Později přišel s tím, že v pondělí pojedeme k rodičům sekat trávu a zase se strašně divil, když jsem mu řekla že příští týden v žádném případě sekat trávu nebudu. Jasně, chození za sekačkou není problém, ale nosit a vysypávat ty těžké koše trávy do vyvýšeného hnojiště chvíli před OPU problém podle mě je![]()
a aby toho nebylo málo tak po OPU bych chtěla zůstat na neschopence ( dělám 13 hodinové směny, celý den na nohách, stres, většinou není čas se za celý den ani najíst a taham těžké věci. No ale zase problém, nevidí důvod proč bych měla zůstat doma. Jsem z toho všeho tak strašně unavená
![]()
![]()
Po umělém tě doma doktor určitě nechá. Jinak bych se asi chovala normálně a dělala to, na co jsem zvyklá.
@Melodie91 píše:
Pokud jsi zvykla cvicit, muzes pred oberem vajicek delat vsechno..kazdopadne, pokud nechces, bojis se, mel by to manzel respektovat, navic, kdyz uz je to podruhe, tak snad vi, co to obnasi..kdyz se tak podivil, vysvetlila jsi mu to? Svoje pocity, proc nechces? Co on na to? Muj manzel o tom nevedel nic..on byl vlastne jen dat sperma…vsechno jsem mu musela vysvetlit
Tak já měla před OPU tak obrovské bolavé vaječníky, že naprosto chápu zakladatelku. Bolela mě i chůze po bytě, natož fitko.
Zakladatelko, ono je to těžké. IVF bohužel podstupuje žena, muž ve většině případů “jen” poskytne své sperma a tím to pro něj začíná a končí. Někteří muži jsou empatičtí (můj manžel naštěstí byl), jiní zkrátka do té problematiky nevidí, nic o tom neví a myslí si, jaká to pro ženu není pohodička. Možná zkus dát manželovi přečíst nějaké články nebo doporučení, jak se chovat při stimulaci a po ní, přímo na stránkách CARů většinou tyto informace bývají. Až půjdeš na kontrolu růstu folikulů, ať jde manžel s tebou, ty se klidně na cokoliv lékaře zeptej nebo ať se zeptá i manžel a odpověď uslyší přímo od lékaře.
Já si neschopenku po OPU ani po transferu nebrala, ale naprosto chápu, že si jí chceš vzít. Je to jen na tobě a na tom, jak se cítíš ![]()
Přesně tak chápu, naprosto… před OPU jsem si nemohla ani předklonit a zavázat si boty, jak břicho bylo nafouklé a bolestivé… natož se ohýbat a zvedat koše s trávou
Takže, bych ho proste poslala samotného, ať si makne, že teď toto nesmím dělat. Me v caru také varovali na fyzickou aktivitu při stimulaci, neboť může dojít k popraskání folikulů a k přetočení vaječníků, tak mu to tak vysvětlit, že to není sranda ![]()
Můj partner je také takový trdlo, jak se dlouhodobě nedařilo, 3× jsem podstupovala ivf stimulaci a, několik ET a několik KEt..pořád něco, po čase už přestal být tak citlivý jako na začátku. Nějak se prostě otrkal a začalo mu vadit že se nedaří tak dlouho, a že mám nějaké omezení vlastně pořád. Ti chlapy
zkrátka občas fakt z jiné planety
![]()
Jinak neschopenku jsem ze začátku neměla, ani před OPU, ani po zavedení embrya, ale při té třetí stimulaci, jsem měla už pri obou…jak se předtím nedařilo dlouhodobě.
Držím ti palce, ať máš tak akorát
, krásných a kvalitních vajíček a následně oplozených embryí a nakonec i ![]()
@Denca2021 píše:
Ahojky, ale před opu není žádné omezení, můžeš cvičit, sekat trávu, běhat a stavět klidně barák. 😁 🌸 cvičit by jsi neměla po transferu, ale par dnů pak už se to bere jako klasické tehu. 🌸
Naopak v caru varují, že právě dotyčná má dost zklidnit. Žádné fyzicka námaha… cvičení, zvedání těžkého, hopsání či dokonce běhání!! A pokud ti někde radili, že naopak můžeš vesele toto podnikat, tak bych odsud prchala co nejrychleji, evidentně jim jde o to, abys tam přišla na další stimulaci.
a zůstala jejich klientkou a měli další nemalé peníze.
Při stimulaci jsou vaječníky tak velké, že může dojít k přetočení vaječníků a to velmi snadno. Navíc může dojít ke ztrátě folikulů, což je ten lepší případ, ale žádná to nechceme ![]()
Příspěvek upraven 19.05.22 v 08:05
Chtělo by to od muže trochu víc empatie, ukaž mu doporučení lékařů jak se chovat při stimulaci že může hrozit i torze vaječníků a to by asi nechtěl. navíc je to tvoje tělo a ty podstupuješ stimulaci, takže je to na tvé uvážení. Já mám naštěstí dost rozumného muže, který i po iui mi řekl at se na cvičení vydlábnu než budu testovat. při prvním jsem stimulaci zvládla celkem fajn ale po opu jsem byla ko, muž kolem mě létal a naštěstí jsem měla tesne po opu vikend tak jsem se dala trochu dohromady a mám sedavé zaměstnání, s tvojím zaměstnáním bych ani nepřemýšlela že bych na neschopenku nešla.
Ahoj holky. Asi si potřebuju trochu postěžovat. Momentálně stimuluji na 2 IVF a nejsem vůbec nadšená, až naštvaná s přístupu manžela. Dneska to nějak vyvrcholilo… Manžel se ptal proč jsem nebyla ve fitku (chodím pravidelně 2-3× týdně) a když jsem mu řekla že teď cvičit nemůžu, tak se strašně divil. Později přišel s tím, že v pondělí pojedeme k rodičům sekat trávu a zase se strašně divil, když jsem mu řekla že příští týden v žádném případě sekat trávu nebudu. Jasně, chození za sekačkou není problém, ale nosit a vysypávat ty těžké koše trávy do vyvýšeného hnojiště chvíli před OPU problém podle mě je